Menu Luk

Fotocollage i Picasa

På et eller andet tidspunkt sker det for enhver detektormand – man får trang til at vise sine fund til andre. Ganske vist er de fleste detektorfolk udstyret med en utrolig beskedenhed, men alt med måde. Måske er der en sød pige man gerne vil imponere med sine detektorfund. Og hvad gør man så i praksis?

Jo, det man ofte gerne vil er jo at samle flere fund på et billede. Eller at vise begge sider af en mønt på samme billede, fx. i forbindelse med at man gerne vil uploade sit fund til sin detektorklubs hjemmeside eller til et detektorforum på nettet.

Hvilket program skal man bruge?

Jeg vil meget nødig bestemme, hvilket billedbehandlingsprogram du skal bruge. Selv bruger jeg Picasa, som er et gratis program der laves af Google. Du kan downloade det fra nettet. Søg blot på “Picasa” på Google, så får du nemt fingre i det.

Når du har installeret programmet kan du risikere at den scanner hele din computer for billeder. Det kan være både godt og skidt, personligt foretrækker jeg at den nøjes med at scanne bestemte mapper, for at det ikke skal blive for uoverskueligt med de mange billeder. Fx. kan du sætte den til at nøjes med at scanne biblioteket “billeder”. Denne instilling styrer du i menuen “Værktøjer, Mappeadministration”.

Find de gode fotos

Herefter opretter du en mappe under “Billeder” med de fotos der skal med i din collage. I eksemplet herunder har jeg taget 2 fotos af en fin 1-krone og kopieret dem ind i en mappe der hedder “1-krone 1939”. Når du starter Picasa vil dine fotos dukke op ret hurtigt og du er klar til næste skridt.

1

2 jomfruelige fotos, før tilberedning

Beskær dine fotos

Jeg vil anbefale at du starter med at skære unødvendige kanter væk på dine fotos. Det gør du ved at dobbeltklikke på et foto ad gangen og vælge knappen “Beskær” i øverste venste hjørne. Du kan nu skære uvæsentlige dele af dine fotos væk og nøjes med det væsentlige.

2

Træk i rammen omkring dit foto for at “skære til”

Så er det collage-tid

Når du har skåret dine fotos til vil du se dem i Picasa i fint tilskåret udgave, som illustreret herunder. Du er nu klar til at oprette din collage.

3

2 tilskårne fotos

Marker de fotos der skal med i collagen, fx ved at holde Ctrl-knappen nede, imens du vælger de fotos der skal med. Herunder har jeg markeret 2 fotos, som nu har en blå ramme omkring sig.  Klik herefter på knappen “Opret billedcollage”, som er markeret med en rød pil herunder.

4

De 2 fotos er markeret – bemærk de blå ramme omkring dem. Klik så på knappen ved den røde pil

Få collagen under kontrol

Du skal nu have arrangeret dine fotos som du ønsker. Du kan rotere dine fotos ved at markere et foto og trække i den lille pil. Og du kan forstørre eller formindske hvert enkelt foto ved at markere det og rulle frem og tilbage med rulleknappen på din mus. I menuen til venste kan du desuden vælge, hvor stor din collage skal være, fx. A4-størrelse. Du kan desuden vælge forskellige måder at autoarrangere dine fotos øverst på fanen “Indstillinger”.

5

Nu skal der roteres og skrues op og ned for størrelsen

Klik herefter på knappen “Opret collage” i nederste venstre hjørne. Picasa opretter herefter din collage og placerer den i mappen “Billeder” i en undermappe der hedder “Picasa, Collager”. Din collage dukker desuden op i Picasa, hvor du kan skære den til (dobbeltklik på billedet og vælg “Beskær”, som vist herunder. Klik på knappen “Anvend”, når du er tilfreds.

6

Skær collagen til, når den er oprettet, så du ikke får en bred, hvid kant

Næsten færdig

Nu er din collage næsten færdig. Hvis du skal bruge den i andre programmer skal du nemlig først eksportere den. Den ser fin ud i Picasa, men i mappen “Billeder, Picasa, Collager” har den stadig de kanter du eller lige har skåret væk. Men hvis du vælger din collage i Picasa og klikker på knappen “Eksporter” i bunden af Picasa, så bliver filen skåret til og der bliver genereret et nyt foto i mappen “Billeder, Picasa, Eksporter, Collager”.

7

Her finder du knappen “Eksporter”

Tralala!

Viola.

8

Det færdige resultat. I rest my case. Pigen er imponeret. Say no more!

1 Comment

  1. Pingback:Allan Faurskovs detektorside » Oprettelse af fotocollage i Picasa

Der er lukket for kommentarer.