Artikler

Velkommen til Allan Faurskovs hjemmeside om metaldetektor oplevelser og erfaringer

 På disse sider kan du læse om en række spændende fund, gjort med metaldetektor i de danske landsbyer. Du kan læse om fund af næsten 3.000 år gamle bronzeøkser, 2.000 år gamle romerske mønter, 1.000 år gamle vikingemønter og 700 år gamle engelske mønter. Få sat historien i et, bogstaveligt talt, meget jordnært perspektiv.

________________________________________________________________________________

Detektor fund: Detektorfolk graver fortiden frem

En skøn novemberdag blev af en håndfuld detektorfolk tilbragt i Skørring, sammen med en journalisstuderende fra Journalisthøjskolen i Århus. Snyd ikke dig selv for at læse den flotte artikel der kom ud af det besøg!

Detektortur Skørring

Detektor tips: Indstilling af GPS

Der er mange der spekulerer over, hvordan de skal indstille deres GPS med henblik på at få museumsbrugbare koordinater ud af den. Læs her om, hvordan du instiller din GPS til noget så intetsigende som WGS 84 eller ED 50.

WGS 84

Detektor fund: Vikingesmykket fra Nr. Vissing

Hvorfor drage langt bort for at finde sin skat, når den ligger lige for fødderne af én. Læs den gribende beretning om, hvordan et vikingesmykke forestillende Odin, forklædningens mester, dukkede op af den nyhøstede mark en dejlig sommerdag i det Herrens År 2011.

vikingesmykke

Detektor tips: Oprettelse af fotocollage i Picasa

Når du vil imponere en sød pige er der ikke noget så effektivt som detektorfund. En måde at præsentere dine fund meget effektivt er ved at lave en billedcollage. Men hvordan gør man det? Læs lidt om emnet her og glæd dig til din næste date!

1939

Detektor fund: Bifrost 2011 detektortræf

Hvad får man ud af at samle 50 detektorfolk på et sted? Slet ikke så lidt. Det kan du læse meget mere om her. Få et glimt af den fine stemning der opstår, når entusiaster mødes og skattene begynder at vælte op fra jorden.

pincet

Detektor tips: Detektor kalender

Du kan gå med detektor året rundt. Det gælder bare om at have forskellige arealer nok i porteføljen, så du er dækket ind. Læs selv her, hvordan du kan sikre dig imod detektormæssig tørke og lediggang.

detektor kalender

Detektor links: Detektorshop.dk

Hvor køber man en metaldetektor i Danmark? Det er et spørgsmål som jeg overraskende ofte bliver stillet. Svaret er: Detektorshop.dk. Læs denne artikel, hvis du ønsker at vide mere om Danmarks førende detektor-forhandler.

Detektorshop

Detektor fund: Den lille mark ved den lille sø

Efter lang tids længsel fik jeg i foråret adgang til en spændende lille mark, tæt ved en gammel klosterkirke. En mark der ellers har været domineret af køer og heste. Jeg nåede 2 korte besøg inden der blev sået og disse besøg var bestemt umagen værd.

lybsk 2-skilling

Detektor tips: Fundrensning i stentromle

Har du også en bunke metalgenstande liggende, som ligner noget der har ligget i en skuffe i 50 år? Kunne du godt tænke dig, at de skinnede som sølv og guld, men uden at de tog skade? Så skulle du måske overveje at købe en stentromle – prøv at læse med her, for at få et overblik over mulighederne!

Gule fund

Detektor tips: How to find a lodsejer

Du kender det sikkert kun alt for godt. Dér ligger marken, som du så gerne vil gå på. Der stikker et halvt guldhorn og en hjelm med et hagekors op af jorden. Detektorarmen ryster af spænding. Men hvem ejer marken? Hvem skal jeg have fat i, for at få tilladelse til at søge på matriklen. Læs denne artikel, for at se hvordan jeg finder markens ejermand.

Lodsejer

Detektor fund: En tur til stranden

Hvad gør man, når markerne er groet til med korn? Man kan jo vælge at gå en tur i sporet efter gyllevognen eller man kan finkæmme sin græsplæne. En tredje, mere lokkende, mulighed er at tage en tur til stranden. Prøv det før din nabo!

Stranden

Detektor tips: Huskeliste for detektorfolk

Jeg er nok lidt nørdet hvad angår udstyr, det må jeg indrømme. Jeg hader at stå midt ude på et god mark og mangle en eller anden vigtig dims. Derfor har jeg lavet en liste over de ting jeg måske skal huske at medbringe, når jeg er på tur. Læs meget mere om det i denne artikel!

Detektor udstyr

Detektor tips: God detektorskik

Hvordan skal man opføre sig, når man går med detektor i Danmark? Læs denne artikel, hvis du har lyst til at vide lidt om de mange erfaringer og landvindinger der er gjort af generationer af dygtige og ansvarlige detektorfolk i de seneste godt 30 år.

God detektorskik

Detektor fund: Sidste nyt fra Rane Jonsens Borg

Vidste du at man kunne finde hulpenninge på Sandgravvold? Nej vel! Det er heller aldrig sket før, men en gang skal jo være den første. Og nu er der fundet 3,25 stk., som kan være med til at cementere dateringen af anlægget. Læs sidste nyt fra borgen, her på netop dette site.

Hulpenninge

Detektor links: Dansk Mønt

Har du fundet en borgerkrigsmønt? Eller en anden potentielt dansk mønt? Så er du heldig! For det første fordi du fandt mønten! For det andet fordi at du selv kan finde ud af, hvilken mønt det er på Dansk Mønt!

Dansk Mønt

Detektor fund: Erfaringer fra en øde ø

Hvor længe holder batteriet på en XP Deus? Læs mere om dette i denne beretning fra øen Hjortholm, nær Kanhavekanalen på Samsø.

Hjortholm

Detektor tips: Hvor må man gå med detektor

Er du i tvivl om, hvor i Danmark du må færdes med din metaldetektor, så læs denne artikel. Den indeholder 2 nemme huskeregler, som alle detektorfolk bør lære udenad.

Græs

Detektor tips: Rensning af sølv 1-krone

Pludselig en dag fik jeg en henvendelse fra Jens Peter fra Holbæk, med en opskrift på, hvordan jeg kunne rense den 1-krone fra 1916 i sølv som jeg har skrevet om, på min hjemmeside. Læs mere her om resultatet af den øvelse.

1-krone sølv 1916

Detektor fund: Sjove fund som ikke er danefæ

Når man sådan trasker rundt på markerne, dukker der af og til et uventet fund op. Nogle kan identificeres med det samme, nogle kræver nærmere undersøgelser. Nogle kan slæbes med hjem, andre er for tunge og må efterlades i kanten af marken. Her er nogle eksempler på fund som ikke er specielt sjældne, men som indimellem har givet lidt ekstra farve på hverdagen, til en hårdarbejdende detektormand.

Lommeursnøgle

Detektor tips: Fordele og ulemper ved XP Deus

Der er megen debat i detektorverdenen om, hvilke fordele og ulemper der er ved forskellige detektorer. I dag har jeg derfor besluttet at skrive lidt om mine erfaringer med min nye XP Deus. Jeg har herunder sammenlignet Deus´en med min X-Terra 705, som jeg har brugt i godt et år, før jeg fik min Deus. Flere erfaringer følger, når vejret har tilladt mig at bruge den noget mere i praksis.

xp deus

Detektor tips: Opgradering af XP Deus fra ver. 1.2 til 2.0

Når man har en XP Deus har man en fordel, som man nemt kan glemme, når man bliver spurgt – nemlig muligheden for at opgradere softwaren på sin detektor! Jeg har netop opgraderet min Deus fra version 1.2 til version 2.0 og det gik som smurt. Læs mere her om den nye funktionalitet.

XP Deus 2.0

Detektor fund: 10-ører i sølv

Før i tiden havde folk i Nr. Vissing og omegn åbenbart flere 10-ører i sølv end de umiddelbart stod og skulle bruge. Eller også havde de huller i deres lommer, Parkinssons eller andre skavanker. Så derfor kan man nu om dage godt være heldig at finde disse små, dejlige mønter på markerne, hvis man da er så heldig at eje en god detektor.

 

10-ører

Detektor nyheder direkte til din elektroniske postkasse – hvabehar!

Som en ekstra service kan du få de mest markante nye artikler fra dette website leveret direkte til din elektroniske favoritpostkasse. Du skal såmænd blot abonnere på den RSS-feeder, der ligger øverst på denne side. Det er nok bedst at abonnere på den der hedder “Indlægs-RSS” idet der ikke er åbnet for kommentarer her på stedet.

Allan Faurskovs detektorside RSS feed

Detektor fund: Se video med udstillingen på Møntergården i Odense

Deres udsendte har været helt nede i Odense, for at sikre sig levende billeder af den fine udstilling af vore fund fra Sydfyn. Det var en dejlig oplevelse, som jeg gerne vil dele med jer andre. Se videoklippet og et par nye billeder nederst i artiklen. Det var nederst i artiklen.

celte

Detektor tips: Hvor ligger mine fund på XP Deus talskala?

Hvad ligger der mon i jorden, når min XP Deus siger 52 i Deus Fast mode? Måske ligger der en lille 18K guldring! Det er et af de spændende resultater, du kan læse om på denne side. Du kan også se, hvor en delfin 1-øre i bronze, en 4-skilling i sølv og en moderne 20´er ligger på skalaen. Læs det før din nabo…

XP Deus programmer

Detektor tips: GPS til detektorbrug, en introduktion

Her kan du læse lidt om, hvordan jeg bruger min GPS i forbindelse med detektorhobbyen. En GPS er et nyttigt værktøj, både til at huske hvor du har været, hvor du har gjort fund og til at hjælpe dig med at finde de rigtige steder hen.

Garmin E-trex HC GPS Detektor

Detektor tips: Hvor er det godt at søge med detektoren?

Hvis du ønsker at finde en masse, så tag til stranden eller ned på den lokale legeplads. Men hvor skal du gå hen, hvis du ønsker at finde noget, der skal med på Fund og Fortidsminder? Prøv at læse denne artikel om nogle af mine erfaringer.

fund og fortidsminder

Detektor fund: Blykugler, projektiler mv.

Blykugler synes at ligge overalt. Men hvor kommer de fra og hvad har de været brugt til. Jeg ved ikke meget om det, men du er meget velkommen til at læse den smule jeg ved i denne artikel.

Ammunition

Detektor galleri: Blykugler, projektiler og den slags

Se et lille galleri med fine billeder af forskellige blykugler, projektiler og lignende uhyrligheder, som hver især er spyet ud af et eller andet livsfarligt skydevåben engang i den danske fortid.

Ammunition

Detektor føljeton: Historien om en Deus

Læs den spændende føljeton om mine (begrænsede) erfaringer med den nye XP Deus. En historie der forhåbentlig snart finder vej ud af den sibiriske dybfryser.

XP Deus Metaldetektor

 

Detektor fund: Skillinger

Skillinger er noget særligt for en detektorentusiast. Man starter med at finde 20´ere, 10´ere og gamle 1-kroner. Når man begynder at finde skillinger, så er man på rette vej. Skillinger er nemlig mere sjældne og ofte ganske små mønter og dermed sværere at finde.

4-skillinger

Detektor fund: Vægtlodder

Der ligger også vægtlodder ude på markerne, og det er spændende. De viser nemlig ofte vej til andre spændende fund. Læs mere her

lod 2 qvint bund

Detektor tips: Hvilken detektor skal jeg vælge?

Jeg er nu oppe på detektor nummer 3 og det giver grundlag for så småt at kloge lidt i den slags. Klik her for at læse mere om mine erfaringer.

xp deus

Detektor tips: Er detektorfolk sexede?

Måske et retorisk spørgsmål, men du er meget velkommen til at klikke her, for at læse mere om dette ophidsende emne.

kyskhedsbaelte

Detektor fund: Gamle danske 5-ører

Det er ikke så dårligt, som man måske skulle tro, at finde en 5-øre. Klik her for at læse en hel del mere om dette emne.

5-oere 1940 2

Kontakt mig: Gæstebog

Hvad er en hjemmeside om detektor fund uden en gæstebog? Ikke noget kønt syn da!
Find min gæstebog ved at klikke her.

gaestebog

 

Detektor fund: Danefæbrev

Så kom der – efter kun 3 måneder – et velskrevet danefæ brev +  en flot dusør for de 2 bronzealder økser. Klik her for at læse mere.

nationalmuseet danefaebrev 2 celte

Detektor fund: Vikingemønter i Nr. Vissing 

Børnene insisterede på at vi tog en tur på marken nær Nr. Vissing efter aftensmaden og så dukkede der sør´me 2 gamle sølvmønter op af stubmarken. Spørgsmålet var så, hvor gamle de egentlig var. Læs det spændende svar i denne artikel.

vikingemoenter forside 2

Detektor fund: 1-øre 1881

1-øren fra 1881 er temmelig sjælden og lidt legendarisk blandt møntsamlere og detektor entusiaster. Derfor var det mig en særlig glæde, da netop dette årstal dukkede op bag den fedtede jord, på den lille, grønne delfin-mønt. Læs meget mere her.

 

1-oere 1881 1 5

Detektor fund: 2 fantastiske bronzealder celte

Har været på detektortur nær Lusehøj på Sydvestfyn. Fandt 2 fantastiske bronzealder celte. Dertil fandt mine detektorkolleger yderligere en celt, 7 stangknapper af guld, en guldnål mm. Læs mere her.

lusehoej

 

Detektor fund: Rane Jonnsens Borg ved Søballe

Maj 2010: Har været på Rane Jonsens Borg (også kaldet Sandgravvold) et par gange og fundet 3 engelske mønter fra 1300-tallet, plus det løse. Bla. en lille fin nøgle af bronze og nogle fine nagler af bronze. Læs mere her.

 middelalder noegle

Detektor fund: Romerske mønter i Nr. Vissing 

3 romerske mønter er dukket op fra mulden i Nr. Vissing. Først en denar fra Marcus Aurelius fra år 156-157 e.v.t. og 7 dage senere en denar fra “den guddommeliggjorte” Vespasian fra år 80-81 e.v.t. Efter 5 måneder (heraf 3 måneder med en fordømt, hård frost) dukkede endnu en romersk mønt op, fra år 69-71 e.v.t. Denne gang er det igen kejser Vespasian, der står bag. Læs mere her om de lovende fund.

romersk denar marcus aurelius 156-157 forside

Bunden er nået…

Jeg sætter altid pris på en hilsen. Send evt. en e-mail, ring eller klik her for at hoppe til gæstebogen.

Allan Faurskov bronze celt

 Et stort øjeblik: 2 fine bronzealder celte fremvises for gode detektor kolleger

 

Metaldetektor oplevelser og erfaringer