Menu Luk

Hvad er Danefæ?

Hvad er Danefæ?

Som metaldetektorentusiast får man ofte stillet spørgsmålet – hvad er Danefæ?

Svaret er, at Danefæ er et gammelt dansk ord for herreløst gods, som siden Valdemar Sejrs Jyske Lov fra 1241 har tilhørt kongen – nu om dage staten.

Nationalmuseet har udgivet en vældig fin folder med titlen “Hvad er Danefæ?” som giver masser af eksempler på, hvad der er Danefæ og hvad der ikke er Danefæ. Folderen gennemgår side for side de forskellige fundtyper, lige fra mønter, smykker og forskellige metaller til rav, flint og helleristninger.

Hvad er danefæ

Mønter skal være ældre end 1536

Det fremgår bla. af Nationalmuseets folder, at mønter skal være ældre end år 1536 før de er Danefæ. Medmindre der er tale om mønter med stor metalværdi eller depotfund. Hvis du finder en enkelt flintøkse er den ikke Danefæ. Men hvis du finder flere på samme sted, så er der måske tale om et depotfund og så er flintøkserne Danefæ. Læs de nærmere detaljer i Nationalmuseets folder. Den er dejligt overskuelig og nem at gå til.

Vikingemønter bagside 2

Disse mønter er væsentligt ældre end 1536, faktisk fra før år 1000, og de er dermed danefæ

Folder fra Nationalmuseet

Som en særlig service har jeg lagt et link til Nationalmuseets folder her:

Klik her for at hente folderen fra Nationalmuseets hjemmeside

Bronzecelte

Disse fantastiske bronzecelte er naturligvis Danefæ!

Tager museet den så?

Det næste spørgsmål jeg møder, hvis jeg fortæller at jeg har fundet et stykke Danefæ er: “Tager museet så dit fund?”

Jeps, det gør de. Og det har jeg det fint med.

Det ville måske være skønt at kunne opbygge en samling af oltidsfund på en hylde, hjemme i stuen. Men så er det jo kun mig der ved, at disse fund findes. De vil ikke kunne sættes ind i en større sammenhæng. Måske vil fundene endda gå til, for hvem siger at jeg er i stand til at passe ordentligt på dem. Metaller skal behandles af eksperter og konserveres forsvarligt for at undgå at de tager skade.

Metaldetektor fund linet op

Masser af fund er ikke Danefæ