Thy Rally 2020

Så blev det til endnu en aktiv detektorweekend i det nordjyske, denne gang i omegnen af Aggersborg. I weekendens løb rundede skridttælleren ikke mindre end 64.124 skridt eller 41,4 kilometer (på 3 dage), hvilket ganske givet har været rigtig sundt for lille mig.

Styr på sagerne!

11. september, dag 1: Sørens rigsdaler

Af hensyn til den huserende pandemi var antallet af deltagere på årets Thy Rally skåret kraftigt ned og årets rally blev desuden afholdt uden deltagelse de ellers så effektive norske snushaner, hvilket til gengæld gav nye talenter mulighed for at blomstre.

Ghita havde glemt sin pinpointer

For mit vedkommende foregik overnatningen i telt. Den første nats største oplevelse i det lyd-følsomme telt fandt sted i tidsrummet 04.30-06.00, hvor lejrens nabo fik afhentet svin til slagtning, hvilket foregik i en lydkulisse, der mest af alt henledte tankerne på en amerikansk rodeo.

Himself (foto: Ghita)

Dagens søgninger kastede ikke de vilde fund af sig. De mest bemærkelsesværdige fund fra en flot rigsdaler fra 1838 fundet af Søren Christensen.

Sørens heftige rigsdaler

De fleste af os kørte tilbage til lejren, hvor vi sluttede af med et par timers søgning på marken over for lejren, hvor der dagen før blev fundet en del mønter. Personligt gav det mig den store oplevelse af finde en borgerkrigsmønt, som dermed kan indleveres med fundstedet ”Aggersborg”.

En lille borgerkrigsmønt

12. september, dag 2: Metalrus

Denne nats oplevelse i teltet var et adskillige timer langt regnvejr, som lød meget voldsomt mod den tynde dug. Ret forstyrrende for søvnen!

Allan Krogh aner ikke at han bliver fotograferet fra lang afstand….

Nå, men på marken kom vi. Dog afventede hovedparten af styrken at regnen lagde sig ved 10-tiden, før vi begav os på marken. En ret beskidt oplevelse på den sandede muld, men ”i regn, sne og slud, detektormanden må ud”!

Franz Fugl går i luften i kampen for en tør nat

Detektorfolkets første kollektive tanke var nok, at der måtte være spændende middelaldermønter at finde på den store kirkemark, som blev givet fri fra morgenstunden. Det viste sig dog at være lidt tyndt med sådanne fund, så ret snart søgte detektorfolket nysgerrigt ud over den store mark, som grænsede ned mod Limfjorden.

Sejersen og Edelmann i et fugtigt øjeblik

Netop da jeg selv troppede op ved kanten til fjorden, iført regnslag og tungt lastet med vejrforseglet fotoudstyr, valgte Steen Agersø at hale en flot sølvmønt op af mulden. En denar slået i Emden i det nordvestlige Tyskland i perioden 1059-1086. I fantastisk stand, som var den slået i går.

Steens fine fine denar fra Emden (1059-1086)

Dette blev indledningen til en detektormæssig blodrus, hvor det ene fantastiske fund afløste det næste. Der blev fundet adskillige flotte pladefibler, urnesfibler, dirhemklip, et sjældent skjoldgresbeslag, en tempeldenar og en fantastisk flot, komplet 3-fliget fibel med forgyldning.

Rønde i godt lune

Den trefligede blev fundet af Michael Rønde og det er ikke forkert at sige, at hans jubelhyl fint dækkede hele området fra Aggersborg til Fyrkat. Og Mette Norre Bækgaard fandt et usædvanligt flot og velbevaret, tungeformet smykke af karolingisk oprindelse, som var omgjort til først en fibel og derefter et hængesmykke.

Så flot kan en trefliget fibel være!
Rasmus Gregernsens fine tempeldenar

Det skal særligt nævnes, at de 2 ”slemme” piger, Mette og Louise, havde luret, at der kunne være fine fund at gøre i et bestemt område af marken, hvor de havde set spor af grubehuse, og dette stykke lynresearch (markerne blev først slået op til morgen) resulterede i en hel lille kollektion af udsøgte pladefibler, samt det omtalte, tungeformede hængesmykke.

6 af de mest eftertragtede skønheder marken kunne levere
Mettes førstepræmievinder – karolingisk sølvbeslag
4 på stribe
Claus og Svenne fandt hver sin del af denne pragtfibel, Claus den største

Vi var 41 på træf og jeg vil estimere at mindst 10 af os fandt utroligt flotte fund på den nye lokation. Jeg er også sikker på, at hver enkelt af de 30 der ikke gjorde utrolige fund hver især har følt, at de var de eneste der ikke fandt noget, selv om det jo er godt, gammeldags detektormæssigt selvpineri uden bund i nogen form for rimelige proportioner. Men der var heldigvis rigeligt med fund at glæde sig over.

Chresten og fibel!
Krogh og halv dirhem
Skjoldgrebsbeslaget
Carina og slangefibel
Fugl og Henry 6. Longcross Penny
Tre muntre svende

13. september, dag 3: Aggersborg

Der var søgning søndag formiddag et par kilometer fra Aggersborg, i et meget stort område, hvor der tidligere er gjort spredte fund. Der var langt mellem folk på markerne, så det var svært at følge med i, hvad der blev fundet og flere benyttede i løbet af formiddagen lejligheden til at sige farvel for denne gang.

Aggersborg Kirke

Jeg så ingen fine fund, men hørte dog, at Louise fandt en dubsko med bevaret træ inden i, så det var da et flot fund. Kort før middag sendte en regnbyge mig til tælling, og jeg valgte at vende snuden hjemad. På vejen hjem kiggede jeg forbi den enorme vikingeborg Aggersborg og tog et par turistfotos i støvregnen.

Gregersens tempeldenar, bagsiden

Arrangementet

Det er som om, at Thy Rally bliver bedre og bedre for hvert år. Fra et højt udgangspunkt. Medlemmerne af denne klub er generelt enormt gode til at bidrage, hvor de kan og det er helt sikkert med til at skabe en dejlig ro over arrangementet samt en høj kvalitet hele vejen rundt. Det gælder både indkvartering, forplejning, selskab og ikke mindst søgemarker. Det siges helt uofficielt at Peder gør det godt som formand, men det er formentlig blot et rygte.

Man skal så, før man kan høste!

I år led vi meget under savnet af de brave nordmænd, men vi klarede den trods alt og trøstede os i stedet med masser af (hånd)sprit, smørrebrød, en stor, helstegt pattegris samt flotte, velfortjente præmier til 19 af de 41 deltagere.

Lærestreger

Og hvad kunne man så lære på årets tur?

I hvert fald, at man med fordel kan holde sig sammen med en større eller mindre flok af de øvrige detektorfolk. På den måde er der meget større chance for, at man finder noget. Hvis man er ”lone ranger” skal man være ganske usædvanligt heldig, for at finde et hotspot på de store marker.

Mettes karolingiske sølvbasse lidt tættere på

Af samme grund kan man i øvrigt med fordel invitere folk med ud på sine egne, velkendte jagtmarker, på den måde får man stor hjælp til at identificere nye, interessante søgeområder.

Og så er det jo for resten altid en god ide at have et godt øje til Louise og Mette, de er nemlig nogle værre nogle! I år nåede de at finde hele 4 flotte fibler, før det gik op for os andre, at der var så rigelige mængder af gode sager i farvandet. De var langt mere diskrete end fx den tidligere omtalte Michael Rønde, hvilket dog i hans tilfælde er meget forståeligt. Komplette, forgyldte, trefligede fibler hænger jo ikke på træerne!

Chrestens flotte urnesfibel

Mine fund

Mønter:
 1. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze
 2. ½ skilling, 1771, Christian VII, kobber
 3. 3 skilling, 1815, Frederik VI, kobber
 4. 1 øre, 1874-1904, Christian IX, bronze
 5. 5 øre, 1945, Christian X, zink
 6. Ubestemmelig bronzemønt, måske 2-øre
Øvrige fund:
 • Skjoldgrebsbeslag, 800-tallet
 • Tenvægt, ornamenteret
 • Hestesko
 • 9 musketkugler
 • Hundetegn fra 1954, Politikreds 53

Klik her for at se flere fotos fra turen

Metaldetektor oplevelser og erfaringer