Menu Luk

Detektor huskeliste

Huskeliste for detektorfolk

Jeg er nok lidt nørdet hvad angår udstyr, det må jeg indrømme. Jeg hader at stå midt ude på et god mark og mangle en eller anden vigtig dims. Derfor har jeg lavet en liste over de ting jeg måske skal huske at medbringe, når jeg er på tur. Herunder vil jeg skrive lidt om nogle af disse ting. Som en særlig service har jeg lavet et lille regneark, som indeholder endnu flere ting, der måske også kan hjælpe dig, med at huske det meste.

Husk detektoren…

Det er jo helt banalt. Ikke blot skal man huske sin detektor. Hvis du er langt hjemmefra, så tag da også din reservedetektor med. Og sørg for at de har friske batterier. Og husk headset, kontrolenhed, (bil)oplader, ekstra skrue til at holde søgehovedet og evt. regnbeskyttelse. Og relevante søgehoveder, hvis du ligefrem har flere at vælge imellem.

På et tidspunkt, da jeg lige havde fået min XP Deus, kørte jeg en tur ud til Saxild Strand, ½ times kørsel hjemmefra. Desværre var stranden frosset til, men jeg kunne dog gå på de 2 meter nærmest vandet, hvor sandet var optøet, men vådt. Desværre kunne jeg ikke finde ud af at instille mit nye apparat til våd strand. Ak ja.

Den dag lærte jeg så, at det også er en god ide at medbringe manualen til sin detektor. Overvej det. Hvis jeg havde haft manualen med, var det nok gået op for mig, at jeg burde vælge det program, der hedder “Wet Beach” i stedet for at fumle med selv at indstille på alt muligt.

Detektor og vibeæg

Detektor og 5 vibeæg

Fundtaske

Jeg har anskaffet mig en fundtaske fra Minelab. Sådan en kan jeg godt anbefale. Den er god at have i bæltet, så du har et sikkert sted at gøre af sine fund. Og så kan den jo også bruges til affald. Jeg har altid et par ekstra batterier til GPS og Pinpointer i fundtasken.

Og så er der også altid plads til en lille plasticskovl, nogle fundposer og en halv tandbørste. Mere herom senere. 

Detektor fundtaske

Fundtaske, bemærk pinpointer, GPS, fundposer og lille plasticskovl

Pinpointer, Garrett Pro

Da jeg var på detektortur med Tellus til Fyn i September 2010 kunne jeg konstatere, at de fleste af detektorkollegerne anvendte Garretts Pinpointer Pro. En pinpointer er en lille håndholdt detektor, som hjælper dig det sidste stykke, når du skal finde 1-øren i mulden, den lille patron blandt grenene i skovbunden eller når du skal finde ud af, til hvilken side du har gravet ved siden af dit signal.

Jeg havde allerede en pinpointer, en billig model til kr. 300. Hvis du har råd, vil jeg anbefale at du springer den billige pinpointer over og køber en god model som fx. Garretts Pinpointer Pro. Du sparer oceaner af tid, ikke mindst når du går rundt på fugtig muldjord, hvor de små metalstykker kan være svære at finde.

Du kan læse mere om Garret Pinpointer Pro på Detektorshop.dk

Garrett Pro Pinpointer

Garrett Pinpointer Pro, en gave til detektorfolket. Kan desuden bruges til at visitere gæster for uønsket metal.

Arbejdsbælte

I starten monterede jeg min flotte, røde fundtaske fra Minelab i min almindelige livrem. Det var en dårlig ide. Efterhånden som hestesko og spir fyldte fundtasken blev mine bukser simpelthen trukket af mig. Ret pinligt.

Jeg købte så et par seler og gik rent faktisk med både livrem og seler. Problemet var bare at de heller ikke kunne holde til mosten. Vupti, så sprang en af clipsene op, bukserne søgte sydover og så var jeg lige vidt. Og det skete igen og igen.

Men så fandt jeg på at købe et arbejdsbælte. Sådan et som håndværkerne bruger. Det er dejligt bredt, sidder godet på mine smalle hofter, passer perfekt ind i fundtaskens brede rem-åbning og kan desuden holde min pinpointer, min GPS og en gravekniv, jeg også render rundt med.

Jeg har købt mit arbejdsbælte i Bauhaus for et beskedent beløv, men der findes mange forhandlere og mærker, hvoraf de fleste sikkert er ganske fantastiske.

Arbejdsbælte

Arbejdsbælte, der ligner det jeg købte i Bauhaus

Håndholdt GPS,  Garmin eTrex HC

I begyndelsen af min karriere som detektor-mand, helt tilbage i sommeren 2008, nøjedes jeg med at notere ned i et regneark, hvor jeg havde fundet dette og hint. Men det er længe siden. Efter en snak med Hans, formanden for vor detektorklub, skyndte jeg mig at købe en dejlig lille håndholdt GPS fra Garmin. Sådan en lille fyr kan en masse tricks. Jeg bruger den til at notere alle interessante fund og har efterhånden fået rutine i at overføre alle de spændende koordinater til Google Earth, hvor jeg nu har et fint, grafisk overblik over de områder jeg har gået på.  

Når jeg melder tilbage til lodsejerne, så får de en lamineret udskrift af de fund jeg har gjort på deres marker, med små nåle i forskellige farver, som angiver forskellige tidsperioder. Dette overblik er kun muligt fordi jeg har den lille GPS.

En anden fordel ved GPS´en er, at du kan finde dine fundsteder igen når der er gået et års tid. Det kan ellers være svært at finde nøjagtig den kvadratmeter, hvor du fandt en vikingemønt, ude midt på marken. Men det er rart at kunne, således at du kan tjekke stedet af igen, når der er blevet pløjet.

Ud over dette, så kan GPS´en fortælle dig en masse ting, fx. kan den pege en pil i den retning du skal gå, for at finde et angivet punkt, den fortæller hvornår solen går op og står ned, hvor langt du har gået, hvor længe du har stået stille, logger hvor du har gået og meget, meget mere. Øvelse gør mester.

Du kan læse mere om de forskellige Garmin outdoor GPS´er på Garmins hjemmeside og finde priser på edbpriser.dk. Måske vil du også have glæde af denne side…

Garmin E-trex HC GPS Detektor

Garmin eTrex Venture HC

Graveredskaber

Som du sikkert ved alt om, så er det jo ikke fuldstændig ligegyldigt, hvor man skal grave. Nogle steder kræver specielle graveredskaber. Mit primære graveredskab er dog i 90% af tiden en lille, engelsk haveskovl. Jeg vil anbefale, at du finder en som ikke er for tung at slæbe rundt med, men som på den anden side heller ikke er for lille. Jeg overvejer at købe en, der er lidt længere, som er mere spids i bladet og som har en tværstang til at træde på. Sådan en som Detektorshop sælger her.

Et andet vigtigt graveredskab er min lille håndskovl af plastic, som jeg bruger til afsluttende gravemanøvrer i let jord. Det smarte ved denne er, at den ikke påvirker detektor eller pinpointer, idet den jo er lavet af plastic. Husk til gengæld at holde den (pinpointeren altså) væk fra din vielsesring…

Detektor spade

Ud over disse to bruger jeg yderligere 2 graveredskaber efter behov. Jeg har nemlig en dejlig sandskovl, med en masse huller i, som er dejligt at bruge på stranden, når der ellers er tørt sand. Ryste, ryste, ryste, så er sandet ude og du har kun småsten, dåsestrips, kapsler og mønter tilbage. Og måske, hvis du er heldig, en lille guldring, en nøgle eller et hundetegn.

 Sandskovl

Her er så et nærbillede af sandskovlen

Og så har jeg en gravekniv, som er nyttig, hvis jeg skal grave et sted, hvor der fx. er mange rødder.

Detektor gravekniv

Sådan ser gravekniven ud.

Kamera

Hvis du kan lide at fotografere, så tag da et kamera med. Ja, da! Det er sgu´ da en go´ ide. Jeg gør det alt for sjældent selv, men jeg har faktisk et lille kamera, i en lille taske, som kan hænge i bæltet, så det tror jeg kommer til at ske lidt oftere i fremtiden. Der er nemlig fyldt med spændende motiver, ude i naturen. Så sent som i forrige uge ærgrede jeg mig over, at jeg ikke kunne tage et billede af min nye detektorkammerat Anthony, med Veng Kirke i baggrunden. Det var ellers et fremragende motiv.

Canon PowerShot G9

Canon PowerShot G9, sådan et kamera bruger jeg. Det kan være i en stor lomme

En halv tandbørste

Jeg kan ærgre mig gul og blå, hvis jeg har glemt min lille, halve tandbørste. Den er nemlig god til at rengøre en mønt eller en anden mønt, så du kan se, hvad du har fundet, ude at gøre skade.

Uden den blide tandbørste risikerer du let at falde for fristelsen til at spytte på mønten og gnide blidt på den med dine fedtede fingre, som desværre er tilsmudset med jord og sand. Og så sker der det typiske, at du gnider årstallet af den fine bronzemønt, du lige har fundet og som ellers har bevaret sin hemmelighed i 150 år, før du  kom. Og så er din finde 1-øre fra 1881 pludselig faldet i værdi fra kr. 6.000,00 til kr. 0,00. Eller du har fjernet det fine lag af forgyldning, der sad på din første fibula. Ak ja, ak ja, ak ja.

Tandbørste

½ tandbørste og et hjørne af et formodet spænde

Fundposer med nummerede sedler

En virkelig nyttig ting i mit detektorliv er de små fundposer med nummerede sedler. Jeg har lavet 50 stk. som hver indeholder et unikt nummer mellem 1 og 50. For eksempel 7. Eller 23. Jeg kunne blive ved. Det jeg har gjort er, at jeg har skrevet de 50 numre ind i en tabel i Word, udskrevet dem, lamineret dem og klippet dem ud. Dermed kan de bruges igen og igen.

Når jeg så på marken finder en spændende ting, så finder jeg en fundpose frem, anbringer fundet i posen, ser hvad nummer der ligger i posen og noterer dette nummer på GPS´en. Det tager nemlig ikke ret lang tid at notere et tallet “7” eller “23” på GPS´en, det tager væsentligt længere tid at skrive “16-skilling 1856”.

Når jeg så kommer hjem, kan jeg bruge tid på at beskrive fundet på Google Earth og i det regneark jeg bruger til at holde styr på de spændende fund. Altså i stedet for at spilde tid på den slags bureaukrati ude på marken.

Fundposer

Fundposer med laminerede numre – holdt på plads af en pinpointer (det blæste lidt den dag, ude fra vest)

Kort over området

Ofte medbringer jeg et nutidigt kort over den mark jeg skal gå på, et kort som tydeligt viser hvor matriklens grænser går, således at jeg ikke fejlagtigt kommer til at trampe ind på en anden mands mark. Ofte består en mark af flere matrikler, som måske ikke alle er ejet af den bondemand, som du har lavet aftalen med. Her er det vigtigt at holde sin sti ren.

Udover det nutidige kort kan jeg godt lide at medbringe et tilsvarende kort baseret på de høje eller det lave målebordskort, altså kort der er 100-170 år gamle. Ofte viser disse kort nogle spændende detaljer, fx. nedlagte markveje, møller, vandmøller, vadesteder, nedlagt bebyggelse, tidligere marker, tidligere vådområder og hvad ved jeg. Og så kan de være nyttige, hvis du møder nogen på stedet, som måske kan give dig yderligere oplysninger om lokalområdet.

Matrikelkort

Et af de Lave Målebordskort, med angivelse af en matrikel jeg må gå på (fra Danmarks Miljøportal) – bemærk i øvrigt, at der i nærheden er angivet en mølle (Ml / cirkel med kryds i oven på gården) og en Helligkilde

Visitkort

Jeg har simpelthen benyttet mig af muligheden for at bestille visitkort hos Vistaprint på Internettet. Her kan man få lavet gratis visitkort, men jeg valgte naturligvis at benytte mig af forskellige opgraderingsmulighder, så helt gratis blev de ikke. Jeg synes nogle gange det er nyttigt at kunne udlevere mine kontaktoplysninger. Og jeg er jo også så heldig at have en hjemmeside at kunne henvise til. Jeg overvejer endda at få lavet en bildørsmagnet, således at folk kan se, hvad det er for en stodder, der har parkeret sin bil så mistænkeligt tæt på deres hus.

Visitkort

Visitkort fra Vistaprint, for- og bagside

Spand til affald

Affald er der nok af i denne verden. Ikke mindst i Indien. Men der ligger også en hel del metalaffald på vore egne marker. Typisk dele af landbrugsredskaber, hestesko eller tøjrepæle. Det er rart at kunne komme af med disse genstande på en god måde, så derfor har jeg ofte en af de sorte 20 liter spande med til det formål. Den kan rumme en hel del bondejern, og så er den oven i købet nyttig til opbevaring af thermokande, madpakke og alt-det-ekstraudstyr-som-jeg-kun-måske-skal-bruge.

Spand

Standard spand, 20 liter, sort med håndtag. Rund, praktisk, god.

Proviant

Det er slet ikke uvigtigt at medbringe en passende mængde kalorier. Det er naturligvis en god ide, hjemmefra at guffe godt med havregryn eller rugbrød i sig, så man er forberedt på at kunne nyde livet uden knurrende mave. Men derudover behøver man jo ikke at plage sig selv mere flere afsavn end højst nødvendigt.

Selv medbringer jeg så vidt muligt en lille thermokande med pulverkaffe og et par stykker chokolade. Eller måske endda en lille muffin. Nam nam. Man fortjener vel en lille moralsk opstramning engang imellem, når man sådan går og motionerer og faktisk arbejder hårdt på at rydde fint op på bondemandens mark.

Når det er varmt er en vanddunk uundværlig i mit arsenal. Der går jo lang tid på marken og det er jo ikke altid, at der er en helligkilde, som man kan drikke af. Juice er også dejligt. Det er der jo sukker i, og det kan vi godt lide. Evt. kan sukkertallet nedbringes med en god sandwich. Uhmm.

Toms-Mini-Guldbarre

“Proviant” – i form af Toms mini-guldbarrer – det lugter da lidt af metal…

Beklædning

Det er jo vigtigt at man er forberedt på vejrets luner. Ofte er det koldere eller varmere end man tror. Og det piller toppen af glæden, hvis man fryser de små fingre eller sveder i de varme, lange bukser. Så det er da værd at overveje, om man ikke skal medbringe fingervanter, shorts, vindjakke, regnjakke, støvler, vandresko, kasket, sivhat, solbriller, solcreme eller måske noget helt andet.

Rasmus Søndergaard

Rasmus Søndergaard på Hjortholm. Man aner huen, der beskytter mod kulden. (Foto: Ib Krause-Kjær).

Huskelisten

Tillykke med at du fik stavet dig hele vejen igennem denne artikel. Håber at du nød billederne.

Jeg lovede i starten, at give dig adgang til en lille huskeliste – den kan du åbne, hvis du klikker her. Kræver Microsoft Excel 2010.

Når du får den åbnet, så husk at aktivere redigering på knappen for oven. Og så kan du sætte krydser i kolonnen “Husk” og derefter filtrere de ting fra, som du skal huske (ved at klikke på pilen ved siden af “Husk” og kun vælge krydserne.

God fornøjelse med dit nye liv som “husker”!

1 Comment

  1. Pingback:Allan Faurskovs detektorside » Huskeliste for detektorfolk

Der er lukket for kommentarer.