Menu Luk

Samsø 2018

Samsø 2018

For 4 år i træk gik turen med Moesgaard og Co.  til Samsø.

Vejret skulle i år vise sig fra sin allerbedste side og fundmæssigt var der bestemt heller ikke noget at klage over. Læs blot den gribende beretning herunder!

31. august, dag 1: Bronzealderkniven

Allerede på første dag, første mark, var der hurtigt gevinst! Det var (støn) igen en nordmand, der lagde bedst fra land, i skikkelse af Bartek. Som det fremgår herunder, var der tale om et stykke af en kniv fra bronzealderen og som man måske kan gætte lå sådan et stykke ikke alene.

Bartek og hans fine fragment af et bronzealdersværd

Snart  efter dukkede endnu et stykke op og der blev i alt fundet 3 stykker af den gamle bronzealderkniv. Svein Ove fandt stykke nr. 3. De sidste stykker ville ikke findes i år, men måske dukker de op ved en senere lejlighed.

Det andet fragment

Gode gamle Claus Jørgensen holdt den danske fane højt med et fint seglstampe fra nyere tid. Klik på linket i bunden af denne artikel for at se lækre fotos af seglstampet og meget, meget andet.

Allerede på førstedagen viste vejret sig fra sin allerbedste side. Ifølge kalenderen var det sommerens sidste dag, men efterårets begyndelse skulle senere vise sig endnu dejligere, rent vejrmæssigt.

Per Svensson i bedste Morten Korck-stil

Vi rykkede snart videre i landskabet og spiste frokost ved den smukke Kolby Mølle. Her var til gengæld ganske fundtomt, så det blev en kort visit i denne omgang. Heldigvis dog med et par smukke fotos i bagagen og et par stykker dejlig kage i mavsen – eller rettere “synnejysk kache”, som man siger dér hvor kagen kommer fra….

Nicolai ved Kolby Mølle

Next stop Ørby. Her viste det sig, at der åbenbart også i detektorhobbyen er en vis hjemmebanefordel. Dog startede en af de gode nordmænd, Odd Egil rutinemæssigt med at finde en superflot 24-skilling i sølv fra 1733, som jeg desværre ikke fik knipset et foto af.

Men så tog lokale Nicolai revanche med et par fine fund, heriblandt et smukt og velbevaret gudslam, et af dem med kors på ryggen, krog til ophængning, nålefæste og hele molevitten.

Nicolai og hans gudslam

Aftenen sluttede som altid med god underholdning, denne gang i form af et foredrag af den tidligere redaktør af Skalk gennem 20 år, Christian Adamsen, som også deltog aktivt i søgningen på markerne. Foredraget blev leveret med Christians enorme erfaring og baggrundsviden, krydret med knastør humor. Med fokus på fund gjort på Samsø gennem tiderne.

Mr. Skalk, Christian Adamsen, holdt et spændende foredrag

Herefter var det tid til en lille lur, krydret med lidt hyggesnorken fra værelseskammerat Rønde. Sjovt nok hang toiletrullen på vores WC  i en utroligt praktisk højde, som gjorde det muligt at hvile sit trætte hoved på den bløde rulle, når man om natten satte sig dødtræt på toilettet for at lade vandet.

Slet ikke dårligt!

1. september, dag 2: Stenalder og vikingetid

Lørdagens og efterårets første mark lå lige ved siden af en losseplads. Den viste sig da også at være en nitte, med masser af sølvpapir, dåser og krøllede tuber af enhver art. Hvad gør man så? Jo, man rykker detektorkaravanen videre, gør man.

Tilbage til Ørby, nu blot på den anden side af vejen i forhold til i går. Carina nåede knap nok at tage et skridt, før hun stod med et smukt vikingetids remendebeslag i sin lille hånd.

Carina og remendebeslaget

Flere fund dukkede op på marken, blandt andet et par borgerkrigsmønter og Runes fine dragefibula, så der var lidt for enhver smag.

Carinas flotte remløber

Heller ikke Johnny nåede langt, før han havde succes. Efter et par sving stod han med dagens bedste fund i hånden, i form af det meste af en fantastisk urnesfibula i sølv. Sjovt som de gode fund kommer med det samme, man træder ud på marken – i går 24-skillingen, i dag urnesfibulaen.

Johnny og hans urnesfibula

Det er ikke hver dag, at man ser så fint et eksemplar.

En pragtfuld urnesfibula i sølv

Vi blev sådan set slet ikke færdige med at afsøge marken, før det var tid til at rykke videre til dagens sidste mark. Teddy sluttede Ørby af med manér, ved at finde en fin dubsko, langt ude på marken og der er dermed stadig en god bid af marken, der med fordel kan afsøges ved en senere lejlighed, med mulighed for at gøre flere gode fund.

Dorthes flotte flintøkse

Den næste mark var en genganger fra 2016, hvor der dengang blev gjort usædvanligt flotte fund i høje, våde efterafgrøder. Denne gang var marken som et billardbord, lige til at spise, og der var oven i købet adgang til et par nabomarker, som ikke var tilgængelige i 2016.

Det var dog lidt småt med fund i dag, vi har åbenbart været effektive for 2 år siden. Dorthe Haahr, som altid er på udkik efter flint, slog dog til for fuld kraft og fandt en smuk, smuk flintøkse på toppen af en bakke.

Sikke en flintøkse!

Dorthes flintøkse blev senere fulgt op af endnu et savlfremkaldende fund, nemlig Nicolais flotte, store pilespids, som er helt symmetrisk og utroligt smukt tilhugget.

Nicolai finder også flint!

Måske man skulle kigge lidt mere efter flint? Vi går jo alligevel rundt på marken og det er nok sjovere at finde en flintepilespids som denne end fx. at tælle patronhylstre eller udlede kubikrødder af store tal.

En fantastisk flot pilespids

Som dagen skred frem skruede solen kraftigt op for UV-tallet og personligt fik jeg en klar fornemmelse af, at jeg nok skulle have båret en eller anden form for hovedbeklædning. Jeg besluttede at medbringe shorts og stråhat til morgendagens søgning!

Nicolai og Michael tar´ en slapper

Denne aften var der programsat hele 2 foredrag. Det første blev fremført af Kenny, som fortalte den gribende beretning om fundet af en fantastisk møntskat i Synnejylland. Som man kan se af nogle af de fotos der linkes til i bunden, var det et meget passioneret indlæg, som vakte alles udelte interesse. Har vi ikke alle en drøm….

Kenny fortalte levende om sit fantastiske skattefund!

Aftenens andet indlæg blev kort, da Dorthe havde et problem med stemmen, så hun valte at fokusere på nogle ganske få slides fra sit velforberedte foredrag om stednavne og bebyggelse på Samsø.

Resten af dette foredrag får vi at høre til næste år, så det var lidt af en cliffhanger, som man siger!

Dorthe Haahrs cliffhanger til 2019

Samlet set tegner de afholdte foredrag et billede af, at der i påfaldende grad mangler fund fra ældre jernalder på Samsø. Men der er jo netop derfor at detektoren er opfundet, for at finde de ting der mangler. Eller måske for at hjælpe med at påvise, at de slet ikke findes.

1. september, dag 3: Dragehoved og 2-fliget

Så gik turen til Nordby, hvor nye marker blev afsøgt og gamle marker blev genbesøgt.

Tommy og den 2-fligede

En del af os var måske lidt for hurtige til at komme over den første mark, for at komme ned på forrige års mark, hvor der er gjort fine fund de seneste år. Det gjaldt dog ikke for Tommy, som tog et ekstra spor på den nye mark og det gav pote i form af en “2-fliget” fibula. En god start på dagen for Tommy og os alle sammen.

Trediedagens flotteste fund

En af de synnejyske piger, Annette, gjorde også et flot fund, i form af et dragehoved med ukendt formål. Måske har det siddet på et stykke træ eller et reb, man ved det ikke – endnu i hvert fald.

Teddy forlader marken ved Nordby Kirke som sidste mand

Turen gik på hæld og for 3. dag i træk blev der uddelt godt med præmier til dagens 3 bedste fund. Carina var vist topscorer, da hun fik præmier 2 af de 3 dage, så det var en bil tungt lastet med præmier som hun senere på dagen styrede hjem til Jelling.

Masser af fine præmier

Jeg vil foreslå at man næste år inkluderer en dansk-norsk ordbog i nogle af præmiebunkerne, således at nordmændene får nemmere ved at læse de fine bøger om Aggersborg mv.

Arrangementet

Endnu et flot arrangement, smukt orkestreret af Kenny, Tommy, Michael og Søren. Alle var flinke til at hjælpe til og der var oven i købet købt værelsesrengøring i år, samt afrydning i spisesalen, så det hele var nemmere end nogensinde.

Og Sørens medbragte bøffer var dejligt marinerede og blev smukt grillet af Johnny og Co.

Gruppefoto ved Sælvigbugten

Lærestreger

Og hvad kan man så lære, af sådan en tur?

Her er et par tanker, jeg har gjort mig efter denne tur:

  • 9″ HF-søgehovedet fungerer rigtig fint for mig i 24 kHz
  • Hold øjnene åbne for flint, der ligger mere end man tror
  • Forlad ikke en ny mark for tidligt – måske ligger der en “to-fliget” (har aldrig fundet sådan én, faktisk ikke én eneste flig)
  • Gå så vidt muligt lige foran en normand – alternativt Nicolai
  • Husk solcreme, også  i september – og en hat
  • En god fotorygsæk med plads til shorts og proviant er guld værd

Jeg talte med et par stykker om nogle ting man kan købe, her er link til dem, der er interesserede:

  • Spiralsnore til at holde styr på pinpointer, lommelygte, GPS eller andet kan købes her i god kvalitet:

Mine fund

Mønter:

  1. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze
  2. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze (ja, der var 2)
  3. 2 skilling 1625, Christian IV, sølv
  4. 1 skilling 1720-23, Frederik IV, sølv
  5. 1 skilling 1771, Christian VII, kobber
  6. 1 skilling 1812, Frederik VI, kobber
  7. 1 skilling 1812, Fredrik VI, kobber
  8. 1 rigsbanskilling 1813, Frederik VI, kobber
  9. 1 skilling 1867, Christian IX, bronze
  10. 2 øre 1874, Christian IX, bronze
  11. 10 øre 1875, Christian IX, sølv
  12. 1 øre 1880, Christian IX, bronze
  13. 1 øre 1874-1904, Christian IX, bronze
  14. 1 øre 1941-46, Christian X, zink
  15. 1 øre 1941-46, Christian X, zink
  16. 10 øre, 1948-60, Frederik IX, kobbernikkel
  17. 2 krone, 1998, Margrethe II, kobbernikkel

Øvrige fund:

  • Tenvægt
  • Lille malmgrydefod
  • Knivkrone

Klik her for at se mange flere fotos fra turen