Menu Luk

Allan Faurskov

Metaldetektor som hobby

Mit navn er Allan Faurskov. Min hobby er at ”gå med metaldetektor”. Det begyndte jeg med i sommeren 2008 og det har vist sig at være en god hobby, for en mand på min alder (årgang 1969). Jeg får motion, konen får fred og børnene synes tit, at det er sjovt at være med.

Allan Faurskov bronze celt

As Good As It Gets: Har netop fundet 2 stk. bronzeøkser, 2.800 år gamle, oven i købet i selskab med 32 andre detektorentusiaster (foto: Michael Nielsen, Bifrost 2010)

Idéen

En dag i sommeren 2008 var det noget kedeligt på kontoret. Vi var kun 2 og der var ikke noget at lave. Min altid idérige kollega, Jesper Nygaard, spurgte om jeg nogensinde havde overvejet at købe en metaldetektor. Det havde jeg da, for mange år siden. Og så ringede vi til Detektorshop for at spørge, hvad vi skulle købe. Enden på den diskussion blev, at vi i fællesskab investerede i en Garrett Ace 250.

Fællesarealet

De første måneder gik med at lære detektoren at kende – en Garrett Ace 250, indkøbt pr. postordre i USA. Der var mest succes med at lede efter mønter på fællesarealet nede i det centrale Nr. Vissing (jeg bor selv i udkanten af byen). Det endte med at jeg gik over hele arealet fra en ende af. Det gav ca. 200 danske mønter i løbet af sommeren 2009, langt de fleste nyere end 1960. En enkelt ældre dansk mønt skilte sig ud, nemlig et 16-skillingstegn fra 1814, en ret stor kobbermønt, som lå lige neden for Nr. Vissing Kro.

Markerne

Jeg fik ret hurtigt lavet en aftale med et par lodsejere, som betyder at jeg kan søge med min detektor på deres marker og stier, når afgrøderne tillader det. Det gav lidt mere historisk vingesus over foretagendet. Den første mønt jeg fandt på marken var en 1-øre i bronze fra 1874, som lå under kornstubbene, et par hundrede meter neden for Højgården.  Den næste var en 4-skilling i sølv fra 1856, som lå ovre ved Vidkærvej.

Skove og stier

De næste succeser kom i hus i området omkring Ravnsø. Ved den gamle nøgenbadestrand lå der en håndfuld mønter fra 60´erne og en 2-øre fra 1913.  Ved søen lå en 1-krone i sølv fra 1916 og på en skovsti i nærheden dukkede en ½-skilling fra 1719 op, lige da solen gik ned, en sen sommeraften. Et meget stort øjeblik.

Markerne igen

Det var dog først da fællesarealet begyndte at løbe tør for mønter og efter at have indkøbt en lidt mere avanceret metaldetektor, en Minelab X-Terra 705, indkøbt hos detektorshop.dk i Hovedgård i sensommeren 2009, at jeg for alvor fik succes.

Da min nabo, Carsten fra Højgården,  fik pløjet og harvet marken ved siden af mit hus, begyndte der at ske noget. Nu var marken dejligt flad og nem at grave i. Og pludselig kom jeg hjem med 1-3 mønter hver dag. De fleste fra 1850-1900. I en radius af 150 meter fra mit hus fandt jeg ca. 20 ældre mønter fra denne periode.

Og så gik det slag i slag. Snart begyndte der at dukke danefæ frem af mulden. Læs meget mere om de mest spændende fund på fund-siderne.

Allan Faurskov
Detektorfører