How to find a lodsejer

Hvem ejer marken?

Det er gennem kvindens læber, at man mærker Guds åndedrag, det ved alle. Men hvordan finder man en lodsejer?

Problemet er velkendt. Man står og skuer fredeligt ud over en perfekt mark, imens man passer sine egne sager. Man fornemmer historiens vingesus. Man aner det 3. guldhorn, der stikker sin runeprydede bagdel op, et eller andet sted i mulden. Det er jo ikke fordi, man har decideret lyst til at afsøge marken, men man trænger!

Men hvem er ejeren af marken? Man ved det ikke! Den slags giver jo ikke sig selv. Det er der råd for. Det kan man nemlig finde ud af på internettet, og her er en lille rask opskrift på, hvordan du finder ud af det.

Hvad skal jeg bruge?

Du skal bruge flg. ingredienser:

  • 1 stk. PC
  • 1 stk. internet-opkobling
  • 1 stk. kuglepen, blyant  eller lignende skriveredskab til at notere lodsejerens navn og adresse ned med
  • 1 kop kaffe med tilhørende chokoladestykke (valgfri option)

Opskriften

Gå til Danmarks Miljøportal. Brug Internet Explorer, da andre browsere har problemer med noget der hedder Silverlight, som kræves på denne portal. Måske bliver du bedt om at installere Silverlight, hvilket du så bliver nødt til.

Danmarks Miljøportal finder du et sandt væld af miljødata, som kan vises med et væld af baggrundskort, data om naturbeskyttelse, fredninger, bygge- og beskyttelseslinjer, landbrug, planlægning, jordforurening, grundvand og det der er værre.

Startsiden på Danmarks Miljøportal

Når du kommer til siden ser du ovenstående skærmbillede. Vent et øjeblik til siden er klar og danmarkskortet er fremme. Tålmodighed kan være en god ting i denne fase.

Klik på “Her kan jeg…” og vælg “Vis e/skjule værktøjslinien”

I øverste venstre hjørne finder du en grøn værktøjsbjælke, hvor der står “Her kan jeg…”.
Klik på denne og vælg “Vise/skjule værktøjslinien”. Du kan også vælge at klikke på svensknøglen oppe i højre hjørne af skærmbilledet (ikke vist herover).

Vælg menuen “Andre værktøjer” og knappen “Vis kortlag”

Klik på menuen “Andre værktøjer” foroven til højre og vælg knappen “Vis kortlag” ude til venstre.

Vælg “Matrikulære grænser” og sæt hak i “Jordstykke”

Gå ned til det punkt der hedder “Matrikulære grænser” og sæt hak i “Jordstykker” .
Snup en kop kaffe og et stykke chokolade (optionelt).

Zoom ind på kortet til den mark du ønsker at finde en ejer til. Det kan du gøre ved at rulle med musehjulet eller klikke på zoomknappen i øverste venstre hjørne. Bliv ved indtil de røde streger der markerer skellene dukker op.

Vælg menuen “Brug kortet” og klik på “information”

Klik herefter på  den menu der hedder “Brug kortet” og vælg knappen “Information”.
Klik på den matrikel du ønsker at finde ejeren af. Nu dukker der nogle informationer op, ude til venstre, som fortæller hvilket matrikelnummer, ejerlav mv. vi helt nøjagtigt taler om.

Se informationer til venstre, hvis du holder musen over matrikelnummeret vises marken

Hvis du klikker på overskriften i matrikelnavnet og vælger undermenuen “Links” får du et link til et andet sted på nettet, nemlig OIS.
Hvis der er flere links, så vælg det der hedder “Se BBR-oplysninger på OIS”.

Klik på OIS-linket for at finde markens ejer

Hvis du har været dygtig får du nu det svar du havde ønsket. Lodejerens navn og adresse materialiserer sig som ved magi på skærmen.

Nu gælder det bare om at finde hans kontaktinformationer på Krak, DGS, Facebook eller Google og derefter måske glæde ham med et telefonopkald eller et personligt besøg.

Viola – noget at arbejde videre med!

Bonussøgning

Det er nu tid til at udnytte det nys frembragte momentum. Hvorfor nøjes med lillefingeren? Hvorfor ikke gå efter hele hånden? Den information du lige har fået kan du nemlig også bruge til en anden nyttig opgave. Du har mulighed for at se, hvilke matrikler der i øvrigt hører til den ejendom du er interesseret i. En bondegårds samlede arealer består jo som regel af flere matrikler.

For at finde dem allesammen klikker du på menuen “Søge og finde” og klikker på knappen “Ejendom”.

Vælg menuen “søge og finde” og klik på knappen “Ejendom”

Du udfylder adressen….

Udfyld adressen…

Du vælger at vise ejendommen….

Vælg “Vis ejendom”

Resultatet bliver en markering på kortet af alle de marker der hører til denne ejendom. Ude til venstre vises de pågældende matrikelnumre. Halleluja, siger jeg bare.

Pludselig får du et kongeligt overblik over gårdens matrikler, hvilket ofte er en blandet landhandel. Det betyder i praksis, at når du har fået en aftale med en lodsejer om at du må gå på hans marker, så har du et overblik over alle de marker og andre matrikler der tilhører den pågældende lodsejer.

Og det er bare dejligt.

…alle ejendommens marker!

Du kan også vælge at skifte til et andet kort, fx. et luftfoto eller et kort fra 1800-tallet, men det finder du sikker selv ud af…

Der er mange andre muligheder på Danmarks Miljøportal, som jeg ikke har sat mig ind i endnu. En af dem jeg trods alt har opdaget, er muligheden for at finde ud af, hvor stort et areal en mark, eller en del af en mark dækker.

Det kan du gøre under menuen “Koordinater og mål” ved at vælge knappen “Områdeareal” og derefter klikke dig rundt om en mark.

Nedenstående delmængde af et matrikelnummer dækker et areal på 321.155 m2, så det vil tage en rum tid at søge det areal grundigt igennem. Det er en stor verden.

16

2 tanker om “How to find a lodsejer”

  1. Pingback: Allan Faurskovs detektorside » How to find a lodsejer
  2. Pingback: Allan Faurskovs detektorside » How to find a lodsejer 2.0

Der er lukket for kommentarer.

Metaldetektor oplevelser og erfaringer