Menu Luk

Rensning af sølv 1-krone

En henvendelse fra Holbæk

Pludselig en dag fik jeg en henvendelse fra Jens Peter fra Holbæk, med en opskrift på, hvordan jeg kunne rense den 1-krone fra 1916 i sølv som jeg engang skrev om, på min hjemmeside. Mønten var dengang beskrevet således:

En sølv 1-krone fra 1916 i sandet ved Ravnsø

En tur ved en søbred gav en interssant gevinst. Ud over nogle blylodder, som sikkert har siddet på bunden af et fiskenet, så gemte sandet en fin 1-krone fra Første Verdenskrig. Dengang lavede man 1-kroner af sølv, så det er en mægtig velholdt mønt, selv om den havde ligget mange år i sandet. Som du kan se på billedet er den temmelig sort, da jeg ikke har nænnet at rense den. Eller anet hvordan jeg skulle gøre det. Den har fået lidt ridser…  hvad kan man mon lære af det?

1-krone 1916

 1-krone 1916, Christian X, sølv

1-krone 1916

1-krone 1916, Christian X, sølv

Mønten er lidt sort i det, men det kan sikkert kureres med lidt møntrensning. Men jeg kan nu godt lide, at man kan se, at den har ligget i jorden i mange år.

Når jeg finder en mere vil jeg måske prøve at rense den ene af dem. Måske. Det får vi se. Den kan sikkert blive mægtig fin. Hvis det sker, så uploader jeg naturligvis et før- og et efterbillede, så man kan se forskellen. Den tid den glæde.

1½ år senere…

Jeg har i mellemtiden haft mønten liggende i et møntalbum, hvilket i sig selv har ændret møntens patina. Jeg har ikke på nogen måde forsøgt at rense mønten – før nu. Her er hvordan mønten så ud, umiddelbart inden påbegyndelse af rensning:

1-krone sølv 1916

1-krone sølv 1916
Som det fremgår er mønten ikke blevet renere af at ligge i det mørke, kedelige møntalbum.

Rensning med sølvpapir, groft salt og kogende vand

Jens Peter skriver flg. opskrift til “brandmønter” (sorte sølvmønter):

  • Tag et fad eller skål
  • Læg et stykke sølvpapir i med den blanke side opad
  • Fyld noget groft salt i
  • Hæld kogende vand på
  • Læg mønten i og
  • Vend den et par gange

Og så til slut at “brandmønter er meget svære at rense”.

Som sagt, så gjort. Processen er dokumenteret i den video jeg har indsat i bunden af denne artikel. Min erfaring med ovenstående opskrift er, at det nok er en god idet at opløse salten, inden man putter mønten i og at det er en god ide at folde sølvpapiret sammen om mønten med en gaffel eller lignende, idet sølvpapiret tager farve (sort) fra mønten og det tolker jeg som om at skidtet overføres fra mønten til sølvpapiret.

Efter 5-10 rensninger, efter ovenstående opskrift så mønten således ud:

1-krone sølv 1916
Altså en mærkbar forbedring, men stadig ikke en helt ren mønt. Specielt bagsiden, med dens mange krummelurer er svær at få has på.

Rensning med citron, vatpind og husholdningssalt

Jeg fandt derfor frem til en opskrift på rensning af sølvmønter fra Steen Agersø på Nordisk Detektor Forum, som jeg engang havde læst. Den lyder således:

  • Læg først mønten i en lille skål med citronsaft (fra beholder der ligner en citron fra supermarkedet)
  • Lad den ligge i ½ time eller mere
  • Rens jævnligt med vatpinde, til der ikke er mere at få af
  • Gnid den herefter med salt mellem våde pege- og tommelfingre

…så skulle mønten blive flot, uden at se pudset ud. Gentag evt. processen efter beov, indtil mønten er helt ren.

Resultatet taler for sig selv, se bare her:

1-krone sølv 1916

1-krone sølv 1916

“Efter”

Advarsel

Vær opmærksom på, at der er stor forskel i kvaliteten på sølvmønter. En 1-krone fra 1915 (80% sølv), en 25 øre fra 1874 (60% sølv) eller en stor, flot norsk 8 skilling fra 1708 (75% sølv) kan typisk godt holde til at blive renset, hvorimod en 4-skilling fra 1856 (25% sølv) eller en 3 rigsbankskilling fra 1842 (22,9% sølv) er af ringere kvalitet og dermed sværere at rense uden at beskadige mønten. Hvis en mønt i dårlig kvalitet ligger for længe i citron kan den fx godt blive “ulden”. Du kan se sølvkvaliteten angivet som en % efter møntens vægt i de nyere udgaver af Siegs Møntkatalog. Mønter som ligger med en sølvkvalitet på under 50% (0,5) skal man passe ekstra på med at rense i citron.

Jeg plejer typisk at tage sølvmønterne op af vandet hvert 5. minut, for at holde øje med, hvordan det går. I hvert fald dem med dårlig kvalitet.

Vær desuden opmærksom på, at mønthandlere klart foretrækker selv at rense deres mønter. Hvis du renser en mønt risikerer du at nedsætte handelsværdien på mønten. Men hvis du agter at beholde mønten, så bliver den til gengæld meget mere seværdig af at blive renset. Og her tænker jeg kun på sølvmønter. Rensning af kobber eller bronzemønter er ikke for amatører. Hold dig fra rensning af disse, med mindre du er ekspert. Den grønne patina er nem at ødelægge, næsten umulig at genskabe (på under 100 år) og hvis du renser den af risikerer du totalt at ødelægge mønten.

 Epilog

Den første jeg viste den fine sølvmønt efter rensningen var fruen. Det var en dårlig ide. Nu er hun begyndt at grave sine gamle sølvsmykker frem fra skabene, de trænger nemlig sådan til at blive renset…

1-krone sølv 1916

1 Comment

  1. Pingback:Allan Faurskovs detektorside » Rensning af sølv 1-krone

Der er lukket for kommentarer.