Menu Luk

Thy Rally 2017

21. september: Dag 0: Overnatning i telt

Thy Rally starter traditionelt torsdag, hvor bla. vore norske venner ofte dukker tidligt op. Der er arrangeret en tidlig afsøgning, som i år foregik på marker lige ved siden af lejren, som vi overnattede i.

Velkommen til Thy Rally 2017

Jeg havde som vanlig medbragt et telt, med henblik på at kunne undgå den værste snorken i værelserne. Jeg har ikke meget at fortælle om denne dag, idet jeg først ankom ved aftenstid. Cirka samme tid som Morten Nielsen, men det var heldigvis kun Morten, der havde glemt overseglet til sit telt og derfor måtte en tur hjem til Viborg igen.

Det blev en mindeværdig nat, hvor den ventede søde søvn blev lidt forstyrret. Først af at der blev hygget igennem ved det nærliggende bål – men heldigvis satte regnen ind lige før midnat og så faldt der ro over lejren. Men så skulle jeg lige vænne mig til det ultratynde soveunderlag. Og så skulle jeg op og tisse hele fire gange efter for meget øldrikkeri – gudskelov havde jeg medbragt træsko (til at gå i, ikke tisse i).

Så blev det hundekoldt i soveposen, og jeg måtte finde skiundertøjet frem. Og så truede telefonen med at løbe tør for strøm, så jeg blev nødt til at hente kontrolenheden til min Deus fra bilen, for at være sikker på at kunne følge med i tiden. For jeg var nemlig på morgenmadsholdet fredag, med mødetid kl. 7.00.

Gaab.

22. september: Dag 1: Ryde Kirke + vikingemark

Fredagens afsøgning startede ved Ryde Kirke, hvor Peder lagde ud med sin urgamle, årlige joke med at grave en 100-kroneseddel op af jorden. Derefter var der afsøgning på en stribe marker, rundt om Ryde By. Mange marker nåede vi slet ikke at besøge, så store var områderne.

Peder laver sin årlige, practical joke 🙂
Rasmus ved Røde Kirke
Carina ved Ryde Kirke

Det var ikke fordi, at det væltede op med fund. Jeg kom ikke rigtigt forbi nogen, som havde fundet noget særligt, ud over lidt nyere mønter og et par affaldsdepoter. Mit bedst fund på disse marker endte med at blive et spejlvendt blyaftryk af en svensk 5-øre fra 1901. Man ophører aldrig med at undres over, hvilke former for metalfund, der kan findes på en mark.

En falsk 5-øre, svensk, 1901

Om eftermiddagen rykkede vi videre til en mark, hvor der engang har ligget en vikingebebyggelse. Der har været udgravet i området for nogle årtier siden og vist nok søgt med detektor i 90´erne, men vi besluttede at give stedet en chance.

Krogh og Kyndi har fået en lille bitter

Naturligvis slog svenske Iohannes til og fandt broderparten af en trefliget fibel fra vikingetiden. Tobias fandt en hel dirhem, vist nok lidt brandskadet og Steen Agersøe fandt et dirhemklip. Så på den måde dukkede der alligevel lidt vikingetid frem, selv om det ikke var meget.

Trefliget fibel og Iohannes Sundberg
Iohannes 2-fligede fibel studeres

Selv nøjedes jeg med at finde endnu en genstand i bly, nemlig en ganske fin klædeplombe.

Klædeplombe fra Luckenwald nær Berlin
Carina i høj stub med intakt aks

Aftenen sluttede af med et inspirerende foredrag om morgendagens søgemarker ved Astrid Skou Hansen, som er arkæolog på Holstebro Museum.

Astrid fra Holstebro Museum og Peder
23. september: Dag 2: Bur Kirke

Lørdagen blev tilbgragt ved Bur Kirke, som ligger ganske langt væk fra Bur. Der gik kun få minutter, før jeg stod med de første 2 delfinmønter, så jeg begyndte at lugte chancen for at finde en pæn bunke mønter. En lugt der med tiden drev væk igen.

Kaptajn Kløvning spiller op til dans 🙂

Vi havde behageligt selskab af Peter Klock Larsen, som til dagligt søger på markerne ved Bur Kirke. Peter har indleveret ganske mange fund fra stedet til Holstebro Museum gennem de seneste 3 år, så det var dejligt at Peter var positivt indstillet i forhold til at afholde et træf på disse marker. Men markerne er godt nok også meget, meget store, så mon ikke det i sidste ende bliver en gevinst for Peter, at finde ud af, hvor der er gode ting at finde.

Iohannes og Tobias lægger en plan
Steen overvejer situationen

Der gik ikke længe før Frants Fugl gik i aktion og leverede et flot fund i form af en borgerkrigsmønt. Det skulle senere vise sig at blive en overordentlig fundrig dag for hr. Fugl, som leverede en stime på hele 9 mønter (inklusive borgerkrigsmønten), en flot dubsko samt en karolingisk emaljefibel.

Fugl og borgerkrigsmønt
Dubsko og Fugl

Der dukkede flere fine ting op. Der blev bla. fundet 3 gudslam, en af vore norske venner fandt den centrale del af en trefliget fibel og Erik Olsen fandt en del af et forgyldt smukt sølvsmykke fra vikingetiden. Selv nøjedes jeg med at finde endnu en klædeplombe samt en kobbersterling, selv om min telefon påstår, at jeg passerede de 24.600 skridt. Godt for appetitten skulle jeg hilse og sige!

En nordmand og et fragment af en trefliget fibel
Lasse Winther og gudslam
Den lille bjørn og Erik

Efter frokost prøvede vi at søge på ”nye marker”, hvor der ikke har været søgt før, men det gav absolut ikke nogen fund, selv om markerne hed ”Gammel Mark” på de gamle kort. På tilbagevejen gjorde jeg mig den pudsige erfaring, at 9” HF-søgehovedet var i stand til at eliminere forstyrrelserne fra kvæghegnet ved marken. Når jeg skruede op fra 14 kHz til 28 kHz blev signalerne fra hegnet reduceret markant og ved 54 kHz forsvandt de helt og jeg kunne søge langs hegnet i ro og mag. Lækker, lækker! Men sig det ikke til nogen 🙂

Amund og Jørgen nyder udsigten
Har denne mand mon netop købt 4 Viborg dæk? Glad er han i hvert fald!

Dagen sluttede med en præmieuddeling, som det vil føre for vidt at gå ind i her. Dog vil jeg nævne, at dommerne var gavmilde og at præmieuddelingen blev bestyret myndigt og veloplagt af Carina og Tommy. Magen til rødhåret duo skal man lede længe efter!

Erik Olsen, årets vikingetidsfinder
John Møller holder en fantastisk takketale
24. september: Dag 3: Lihme

Søndag blev vi splittet op i 2. Det ene hold drog til en mark, hvor der tidligere er fundet 2/3 af en virkelig flot trefliget fibel i gennembrudt arbejde. Det andet hold drog til Lihme, deriblandt deres udsendte.

Der svinges på nysået jord

Der kom hurtigt besked fra Peder om, at der var fundet 3 fibler på hold 1, men det tillagde vi umiddelbart ingen særlig sandhedsværdi. Det skulle senere vise sig, at Peder undtagelsesvis ikke havde lavet sjov. På hold 1 blev der nemlig et fundet en halv snes fibler i løbet af dagen, deriblandt den manglende trediedel af den flotte trefligede fibel, som man jo så gerne ville finde.

På hold 2 stod vi over for en fuldstændigt nysået, sandet mark, som lå umiddelbart ned til et vådområde. Luftfotos indikerede stolpehuller på midten af marken. Motivationen var høj.

Vor mand fra Viborg

Hurtigt fandt Lars Birch en remende men ellers vrimlede det umiddelbart ikke med fund. Der blev gået til den og pludselig stod jeg selv med noget, der kunne ligne en pommel. Lidt vand på bæstet viste dog, at det var et smukt, håndlavet løvehoved af ældre dato. Vi fantaserede om, at det kunne være jernalder, måske et håndtag til et romersk kar.

Lars og remenden

Det skulle et par dage senere vise sig, at det nok nærmere er bunden af en lysekrone fra 1400-tallet (tak til Lars Sass Jensen for ID) på en lidt nyere lyskrone.

Brøl!

Per Kyndi fandt en kobbersterling, et fint fund på disse kanter, og Rasmus Brønsgaard en pommel, men ellers var det tyndt med fund, så da formiddagen gik på hæld valgte vi alle at bryde op, så vi kunne komme tilbage under kommando hos vores dejlige koner.

Fremvisning af løvehoved

Mit sidste fund på Thy Rally 2017 blev en fin fingerbøl. Tak for denne gang!

Rasmus og hans pommel
Arrangementet

Tak til Thy-Mors Detektorforening for igen at have holdt et afslappet og seriøst detektortræf. Tak til Rygene Detektorklubb for at give en af deres pladser på træffet til mig.

Og tak til Detektorshop, Peter Werner m. fl. for de mange flotte præmier og til Olof Skadhauge for den fantastiske quiz. Og til alle dem jeg har glemt for alt det de har gjort for os alle sammen!

Olofs quizz
Lærestreger

Jeg tog et par lærestreger med mig fra Thy Rally 2017. Den første var, at det højfrekvente 9” søgehoved er eminent til at frasortere signaler fra elledninger på de høje frekvenser. Især på 54 kHz kunne jeg slet ikke høre de kvæghegn, der var langs markerne ved Bur Kirke. Det samme var gældende ved Lihme, hvor en infernalsk støj ved gården kunne fjernes på den højeste frekvens. Spændende om dette også gælder andre steder.

Sceneri ved Bur Kirke

En anden spændende observation var, at Franz ”Støvsuger” Fugl fandt hele 9 mønter lørdag, heraf var den ene en borgerkrigsmønt, plus en dubsko og en karolingisk skivefibel. Det førte til at Per Jensen og undertegnede lagde Franz i tvungen benlås, imens vi gennemgik opsætningen på hans Deus. Det viste sig, at han såmænd blot kørte program 2 i 28 kHz på det hvide 9” søgehoved. Tilsyneladende ikke nogen ringe kombination af program og bestykning på flade marker.

Mine fund

Mønter:

  1. Kobbersterling, ca. 1400
  2. 2 øre 1874, Christian IX, bronze
  3. 2 øre 1906, Christian IX, bronze
  4. 5 øre 1847-1905, Oscar II, Sverige, bronze
  5. 5 øre 1874-1906, Christian IX, bronze
  6. 5 krone 1961, Frederik IX, kobbernikkel
  7. 1 krone 1962, Frederik IX, kobbernikkel
  8. 25 øre 1990-2008, Margrethe II

Øvrige fund:

  • Løvehoved (fra 1400-tals lysekrone)
  • 2 x klædeplomber, Luckenwald + ukendt
  • Blyaftryk af svensk 5-øre 1901
  • Fingerbøl

Klik her for at se flere fotos fra Thy Rally 2017

 

Velkommen til Thy Rally 2017