Menu Luk

2021

27. december: Deus II findes i virkeligheden

Har mirakuløst fået tiltusket mig et låne-test-eksemplar af den sagn-omspundne Deus II hen over julen, hvor detektorshop jo har lukket. Den har jeg så kunnet kigge på, imens jeg pakkede julegaver ind og leverede de sidste benhårde timer på min arbejdsplads.

Nu hvor jeg så omsider har mulighed for at færdes udenfor i dagslys er jorden desværre dybfrossen, så det er kun muligt at drøne rundt på den hårde, kolde mark og høre lyden af metal der hygger sig i sikkerhed i panserdybet. Der studeres vejrudsigter! Tålmodighed er i sandhed en dyd!

Cool!

23. december: Deus II drømme

Er nu igennem manualen til Deus II som er tilgængelig på nettet. Kan ikke huske alle de store og små nyheder, men ingen tvivl om at forventningens glæde holdes i kog. XP har altid været gode til marketing, men jeg synes ikke at de er dem der oversælger deres produkter, så jeg tror rent faktisk på, at vi kommer til at mærke en forskel med den nye Deus II.

Nogle af de ting jeg glæder mig til at tjekke i virkeligheden, er kort sagt:

  1. Hvordan føles Deus II i forhold til Deus I? Kvalitet, hastighed, signaler, vægt, holdbarhed, brugervenlighed
  2. Er der mærkbart flere fund at gøre på tidligere afsøgte marker?
  3. Hvilket program og hvilke indstillinger passer bedst til mine marker?
  4. Bliver signalerne rent faktisk mere entydige og præcise når man bruger multifrekvens?
  5. Elimineres halo-effekten af multifrekvens, dvs. færre store jernstykker og færre fejlsignaler?
  6. Kan kapsler rent faktisk diskrimineres ud i virkeligheden, fx på stranden, i græsplæner og parker?
  7. Søger Deus II dybere på stranden og betyder det flere brugbare fund?
  8. Hvordan fungerer det at søge under vand og er der noget at finde (venter nok til sommer)?
  9. Søger Deus I dybere end Deus II og hvordan optimeres søgedybden i virkelighedens verden?
  10. Dukker der flere skarpe signaler op i jord med meget jernaffald og mineralisering?

Desuden glæder jeg mig til at se uret tilbage for forsiden, at headsettet selv tænder og slukker sammen med remote controller-enheden, at det bliver nemmere at parre nye coils og den slags.

Skønt at have noget at glæde sig til, selv om leveringstiden er en ukendt joker. Det føles på en eller anden måde som dagen før juleaften!

Første gang jeg holder den i hånden, tydeligvis kram!

19. december: 10 øre 1874

2½ time på marken i frisk vind. Afprøvede igen i dag indstillinger fra Lars Thygesen, som tilsyneladende er godt til møntsøgning. Fandt da også en enkelt 10-øre, klassisk 1874´er, så der synes at være noget om snakken.

10 ører i sølv i bunkevis

17. december: Imens vi venter på Deus II

Har for længst bestilt den nye Deus II og glæder mig som et lille barn til at modtage vidunderet. Min nuværende Deus I har rundet en alder på 11 år, så det er meget velkomment med lidt nyt legetøj. Jeg er jo ikke den der har været utro med andre mærker, selv om det kan være fristende.

Deus II – pressefoto

Jeg følger derfor lidt med i snakken på nettet. Nogle testere i England har modtaget de første eksemplarer, hvilket støtter formodningen om at detektoren rent faktisk findes i virkeligheden. De pågældende er begyndt at lægge anmeldelser op og alle virker begejstrede. Til gengæld er der andre der er rasende over at de ikke var blandt de første til at modtage en Deus II, så der kommer tirader som

”…nu har jeg gået med detektor siden 1976 og har altid gået med XP-detektorer (siden de kom på markedet må man forstå), så hvorfor er jeg ikke den første der modtager en Deus II i stedet for den idiot til ”indsæt navnet på hans værste fjende” som ikke aner, hvad han laver og bla bla bla….”

Kontrolenheden – Pressefoto

Gode Gamle Gary Blackwell er en af dem, der laver de bedste videoer klik her for at se dem selv på YouTube. Gary tager det roligt og frigiver stille og roligt den ene video efter den anden, som giver gode ideer om, hvor den nye detektors styrker ligger.

Efter at have set nogle af disse videoer – jeg er kun lige startet – ser jeg mest af alt frem til at teste Deus II på allerede afsøgte marker. Det vil give mig et godt indtryk af, om detektoren i virkeligheden blot finder det samme som den gamle, eller om der (som ventet) er ny juice at hente på de gamle jagtmarker.

Så vidt jeg kan se på de YouTube videoer jeg har set er nogle af fordelene ved den nye multifrekvente detektor at den er bedre til at sortere dybtliggende jern fra (eliminere halo-effekten) lige som den giver mere præcise signaler på objekter, der tidligere kunne være yderst tvivlsomme.

And this is only the beginning!

Et fuldt sæt – Pressefoto

5. december: Metaldetektor – de jagter fortiden

Så fik jeg læst endnu en af de fine bøger om detektorhobbyen, der bliver udgivet i disse år. Denne gang en bog med fokus på nogle af de mest erfarne detektorfolk i Danmark.

Det tog ikke længe at læse denne bog, som flyder med spændende beretninger, anekdoter og erfaringer, fortalt af nogle af pionererne i detektorhobbyen i Danmark, som fortæller om utrolige fund og fundpladser, som de fleste af os andre kun kan sukke over.

Det fortælles, hvordan gik det til, at danske detektorfolk var blandt de første der søgte med metaldetektor i Hedeby, Kaupang og Uppåkra og gjorde titusindvis af fund. Om fundet af Havsmarken, guldfund i Gudme, Sorte Muld og mange andre fantastiske detektorpladser.

Et af mine favoritkapitler handler om Ejner Sørensen fra Aalborg, som har gjort talløse fund og haft masser af forskellige metaldetektorer og tilhørende spoler (læs: søgehoveder). Han øser af sine mange års erfaring, som vi8 alle kan have glæde af.

Måske en god julegaveidé?

Metaldetektor – De jagter fortiden – og finder spænding, glæde og stolthed, af Lone Beck og Kim F. Rasmussen, Skrold Forlag – læs den før din nabo!

PS – jeg går ud fra, at du allerede har bestilt en anden aktuel bog, Detektorhobby – Kulturarven vi deler med hinanden, af Jørgen Kjær, Forlaget Motorploven som forfatteren til denne hjemmeside har bidraget til med artikler og fotos. Nogle af artiklerne kan også læses på denne hjemmeside, men alene de fint opsatte fotos i stort format gør bogen til en lækkerbisken for den detektorinteresserede.

28. november: Stjernedag

Fandt tid til et par timers søgning i det kolde efterårsvejr. Formålet var primært at teste nogle nye indstillinger, denne gang på sandet mark, som tidligere er afsøgt grundigt flere gange. Jeg droppede for en gangs skyld den systematiske søgning i dag og koncentrerede mig i stedet om at skrue på Deus´ indstillinger i håb om at finde et par mønter.

Dagens fund – stjerneformet knivende

Der var dog ingen mønter til mig i dag, til gengæld var der masser af affald, så et eller andet virkede da. Jeg må forsøge mig igen, man skal jo ikke give op så let og der skal nogle timers søgning til, for at afgøre om en indstilling er skidt eller kanel.

Et enkelt fint fund blev det dog til i form af en fin knivende (eller hvad sådan nogen hedder), formet som en stjerne. Stjernen er fundet på en lokalitet, der primært leverer middelalder-fund.

En anden vinkel

20. november: Tranedans og håndrysten

I dag gik turen til Fyn, øen der flyder med mælk og honning, hvor Frk. Linda Aarosin og Mikkel Warming (som har ikke noget med den berygtede Global Warming at gøre) bød op til tranedans på en spændende mark på et godt sted i området mellem Middelfart og Nyborg.

Der blæste en vældig vind, ude fra vest, men til gengæld var det relativt lunt. Personligt toppede jeg fundmæssigt tidligt med fundet af en ganske fin ornamenteret remende som ser ud til at være fra middelalderlig. Senere fandt jeg en fin sølvmønt, 2½ skilling courant, men ellers var det mest mit kamera der producerede minder denne dag.

Remenden

Det første reelt mindeværdige fund blev til gengæld hurtigt leveret af Claus Thrane som lagde fra land med et vaskeægte stykke guld. Lidt svært for os andre at matche, men absolut skønt at opleve finderens glæde og den efterfølgende, mindeværdige dans. Det var første gang Claus finder oldtidsguld, så det var noget af et hak i sengestolpen for den gode mand.

Guld er guld værd!
Den originale T(h)ranedans Classic – efter fund af guld!

Næste mindeværdige fund blev leveret af Frk. Linda, som diskede op med en lækker romersk denar, slået af Commodus, ca. år. 180. Som nærmeste øjenvidne blev jeg udsat for et par overraskede eder efterfulgt af et par meget rystende hænder fra den gode frøken. Det er første gang Linda finder en romer, så det var noget af et hak i sengestolpen for den unge dame.

En ægte skønhed!
Commodus – ca. år 180

René, Torben, Flemming og jeg holdt os lidt tilbage med fundene, men det gjorde Mikkel til gengæld ikke. Efter i frokostpausen at have jamret over ”den fynske forbandelse”, som hidtil har forhindret ham i at finde ”noget som helst” på Fyn diskede den skæggede mand pludselig op med en yderst spændende fibel fra ældre jernalder. Der er tale om en meget lille og enkel fibel med høj nåleholder fra ældre romersk jernalder. Det er første gang Mikkel finder ”noget som helst” på Fyn, så det var noget af et hak i sengestolpen for den gode mand.

En velholdt gammel sag!
Ældre jernalder

Nåh jo, en sidste ting er, at jeg fik lejlighed til at afprøve nogle let justerede indstillinger på min detektor, inspireret af mønt-op-skovler Lars Thygesen. Umiddelbart meget lovende, fandt i alt 4 mønter, heraf 3 nyere, så det glæder jeg mig til at arbejde videre med.

En forbipasserende havde efterladt en besked: Søg også på mine marker! 🙂

14. november: Mønter, fibler &  rejecocktails

Så blev det omsider min tur til at være vært for en afsøgning. Vi var 6 mand høj i dag, missionen var at teste om der kunne være flere fund at gøre på et hotspot som jeg har muntret mig på i et par år samt, med lidt held, at lokalisere andre steder på marken med potentiale.

Vi varmede op på et plateau langt fra hotspottet, hvor Mikkel straks slog til med en utroligt flot 8-skilling fra 1694. En meget smuk mønt, formentlig slået ved Elben i byen Glückstadt, nordvest for Hamborg.

8 skilling 1694

Mikkel var dog på ingen måde udbrændt. Da vi efter et par timer nåede hotspottet var det også ham der lagde ud med at finde en intakt ligearmet fibel med smuk ornamentering. I selvsamme øjeblik knækkede der til gengæld en skrue på mit søgehoved – for anden søndag i træk! Denne gang 15 minutters gang fra bilen, hvor en reserveskrue befandt sig. Desuden døjede jeg med at coveret til min søgehoved faldt af flere gange, så det var ikke nemt at være mig!

Bøjlefibel fra øverste skuffe

Der blev dømt frokost – og hvilken frokost! Mikkel (ja, ham igen) tog fusen på os og serverede rejecocktails til forret – hvorfor egentlig ikke? Endda lavet fra bunden selvsamme morgen – hvilket overskud! Dog skal det nævnes at Thousand Island-dressingen ikke var lavet fra bunden, men alligevel gled den nemt ned….

Rejecocktails er (på vej til at blive) et must på ethvert træf!

Herefter var det tid til Lars Thygesens lækre pølser, tilberedt på Michaels stabile grill som igen leverede varen i læ af ca. 1.000 tons halm. Entreprenante Michael sørgede desuden for en utraditionel dessert i form af Grillet Citronmåne. Igen kunne man spørge sig selv – hvorfor egentlig ikke?

Pølser har man set før, men en citronmåne på grill?

Da vi lettere overmætte var tilbage på hotspottet gik det som det plejer. Perioder uden fund og så pludselig flere fund lige efter hinanden.

Niels førte sig stille og roligt frem med den centrale del af en flot, trefiliget fibel, en ligearmet bøjlefibel samt en primitivt ornamenteret skivefibel. Det er vel en OK høst på en dag hvor Niels endda var sidste mand på marken, da han fra morgenstunden var ude og trutte lidt med trompeten hos et sølvbrudepar.

Center af trefliget fibe. Foto: Niels Sejersen

Mikkel lukkede festen med en mulig ravnefibel og selv fandt jeg en lettere maltrakteret næbfibel da jeg var på vej over for at se et af Niels´ fund.

Lars, Flemming og Michael var mere beskedne. Dog var Flemming i perioder tungt lastet med jerngenstande og Lars fandt som sædvanligt flest mønter, heldigvis af nyere dato. Tre stk. 10-ører i sølv på stribe er nu slet ikke så ringe endda.

Mikkel kunne som en ekstra trumf meddele, at han har bestilt en Tesla. Hertil er der kun at replicere, at jeg har bestilt en Deus II.

Tag den!

Mikkel fremviser fibel

7. november: Våd mand på sandet mark

Solen skinnede lumskt, da jeg tog hjemmefra. Fruen fik besked om at jeg ville være afsted i ca. 3 timer og at mit mål var at finde 3 mønter.

Som sagt, så gjort. I sidste øjeblik besluttede jeg, hvor der skulle søges, en udvidelse af et felt fra foråret, hvor jeg er i gang med 2. afsøgning. Inden jeg fik startet var solen pist væk og mørke skyer trak op. Der gik 2 timer med at afsøge det udstukne felt, afbrudt af regnbyger samt en knækket skrue på mit søgehoved. Heldigvis havde jeg reserveskruer i bilen. Men intet regntøj.

Da de første par timer var afsluttet var jeg moderat våd, men havde 2 borgerkrigsmønter i fundposerne. Herefter tog regnen til, men i ren trods søgte jeg videre, nu mere og mere tilfældigt flakkende rundt på tidligere afsøgte arealer med tiltagende dug på brillerne og gennemblødt til skindet.

Den fineste af borgerkrigsmønterne

Endnu en mønt dukkede op, en bøjet 25-øre fra 1967 og så var budgettet jo nået. Herefter blev kursen lagt mod bilen, en hurtig stripning i styrtregn og hjemad det (host) gik!

5. november: Tomhed i frisk vind

I dag var der 2 timer til rådighed til afsøgning i frisk vind, hvilket passer fint til en træt mand en fredag eftermiddag. Det skulle vise sig at blive en dag uden fund, men så må jeg jo nøjes med alle de andre fordele der er ved at gå med detektor – frisk luft, motion og afstresning, blandt meget andet.

Jeg fik nidkært afsøgt endnu et felt på ”den nye jernalderplads”, nær min bopæl, og der var endda tid til at strejfe lidt rundt på marken, i jagten på et nyt hotspot / udvidelse af det eksisterende. Hotspot er måske så meget sagt, 2 fund er jo ikke vildt hot, men når man inkluderer de mange fund jeg regner med at gøre på stedet i fremtiden, så bliver der tale om noget af et hotspot!

Ingen fund i dag, så her er et foto af en “nisse” med en hammer fra søgningen forrige lørdag

2. november: Deus II

Pludselig er der gået 11 år med XP Deus og netop i dag er en ny generation lanceret – Deus II.

Detaljerne er ikke 100% på plads, men som trofast Deus-bruger er der er bestemt væsentlige, positive nyheder – her er nogle af dem jeg hæfter mig ved:

  • Tre nye, hurtige, multifrekvente søgehoveder (FMF – Fast Multi Frequency), dvs. samtidig brug af flere frekvenser (før valgte man én ad gangen)
  • Deus II er 100% vandtæt og kan bruges helt ned til 20 meters dybde
  • Nye hadsets, heriblandt WS6 og et nyt banebrydende undervands-headset som giver signal igennem dine knogler i stedet for gennem øregangene – kan bruges både i vand og på land
  • Bedre batteritider (i forvejen var de ikke helt dårlige)
  • MI-6 pinpointeren kan fortsat bruges

Jeg har for længst skrevet mig på den lange liste over detektorfolk, der gerne vil forhåndsbestille vidunderet, endda dengang uden at vide, hvad der ville blive lanceret. 

Det bliver ganske enkelt uhyggeligt spændende at se, hvordan detektoren yder på de marker vi allerede har søgt igennem. Vil FMF-søgehovederne give en renæssance af fund på disse marker?

Og hvad med strandene, vil den årlige tur i sandet – eller en soppetur i vandet – give flere fund end tidligere?

Hvad med hastigheden, signalerne, standard-programmerne og ergonomien? Vil Deus II give Deus I baghjul? Vil den sætte nye standarder? Hvordan bliver totaloplevelsen? Vil danefæsekretariatet blive blæst omkuld?

Jow, jow! Lad os nu se!

På vej på pension?

30. oktober: Vikingemarkerne

Så blev det tid at følge op på årets mest succesrige tur, helt tilbage i april, hvor en af Lars Thygesens vikingemarker kastede fine fund af sig, heriblandt en lille guldring fra vikingetiden og en urnesfibel. Vi var i dag 7 mand på opgaven. Markerne lå flade, fugtige og forhindringsløse foran os, så det var bare at kaste sig over herlighederne.

Som sagt, så gjort. Der blev gået til den med krum hals, store tanker blev tænkt om placering af hotspots og kilometer efter kilometer blev marcheret hen over de store vidder. Lige lidt hjalp det dog. Meget tyder på, at vinden i dag var lidt for meget i vest og at solens forsvinden bag skyerne har fået de små, skrøbelige dirhemklip til at søge dybere og dermed trække de større fibler med ned.

Og dog. Niels nåede at overraske et mega-flot bogspænde fra morgenstunden, faktisk så hurtigt at det næsten helt blev glemt resten af dagen.

Nels Sejersens fine bogspænde

Og så var der jo Christian Børstings flotte kvindefigur, som bestemt også var et velkomment fund. Hvad figuren har været anvendt til står stadig lidt uklart, men den ser meget gammel ud.

Den lille kvindefigur

Niels slog til igen med en nyere ”møntskat” bestående af 2 1800-tals-mønter, der var irret sammen.

Den lille møntskat

Og Christian lukkede festen med et fragment af en fibel, så helt forgæves var turen bestemt ikke.

Fortinnet fibelfragment

Vi fik desuden mulighed for at beundre en af Michael Røndes nyeste opfindelser, et rør der ikke kan varme suppe op. Heldigvis havde Michael også medbragt en grill, som kunne klare opgaven.

Det snedige rør i aktion

1000 tak til Lars for den medbragte morgenbrød samt adgangen til skønne marker – og til Niels for den dejlige suppe. Endnu en dag i skønt selskab og godmodig konkurrence om de gode fund.

Detektorstemning

29. oktober: Mikkel Warming på Fru Larsen

Var i dag på restaurant med en god kammerat og vi kunne igennem 7 lækre retter, med tilhørende vinmenu, frydes over at føle den højst overraskende tilstedeværelse af den levende legende, Mikkel Warming.

Desværre ikke i selskab med Frk. Linda Aarosin, hvilket måske forklarer det lidt bistre udtryk!

Busten af Mikkel Warming på “Fru Larsen” i Laurbjerg
Arkivfoto: Thy Rally 2021

28. oktober: Detektorlivets glæder

Var i dag hyret som foredragsholder på Museum Skanderborg under overskriften ”Detektorlivets glæder”. To timer havde jeg, til at forsøge at forklare hvor spændende det er at gå med metaldetektor. Det gav mig lejlighed til at prale med adskillige fund, drille udvalgte publikummer, kede andre halvt ihjel samt drøne igennem 150 slides med fotos, kort, fund og hvad ved jeg.

Tak til de der holdt ud hele vejen! En særlig tak til de der kom langvejs fra, helt fra Fyn. Respekt for den store indsats!

Detektorlivets glæder

21. oktober: Møntjagt

I dag blev det tid til at tanke lidt selvtillid på en velkendt middelalderlokalitet. Der var 3 timer til rådighed til formålet, dagens pensum var ”fri jagt” og marken var meget, meget flad og en smule fugtig. En fin cocktail, skulle jeg mene!

Der gik under 10 minutter, før dagens første og fineste fund dukkede op i form af en yderst velbevaret søsling, slået i Malmö, cirka 1524. Meget lovende start, skulle jeg mene!

Søsling, Malmö, ca. 1524
MALM for “Malmö” fremgår af nederste, venstre hjørne

Herefter var der fundpause i over en time, men efter et ryk op ad langsiden og en tur igennem et busket krat var det tid til endnu en mønt. Denne gang en norsk 2-skilling fra 1707, slået i Kongsberg.

Nydelige lille norsk 2-skilling, 1707, Kongsberg

En halv time før lukketid var der bid igen, denne gang i form af en fin lille borgerkrigsmønt, som jo egentlig var mit primære mål i dag. Den havde på ingen måde set mig krydse langsomt op mod vinden, med solen i ryggen og pludselig lå den og sprællede i fundtasken. Efter 700 år i friheden skal den nu opleve hovedstaden og hilse på de rare mønteksperter på Nationalmuseet, så den kan vist godt begynde at glæde sig!

Borgerkrigsmønt med tegn på hagekors

15-17. oktober: Detektor- og ravtur

Så gik der en weekend på allerbedste vis ved den jyske vestkyst. Vi var cirka 15 mand afsted, denne gang medbringende vore bedre halvdele (i hvert fald eliten af os) med henblik på at opleve lidt af hvert. Der skulle dels søges på markerne og dels gøres et forsøg på at finde lidt rav ved aftenstide.

På detektorfronten gik det relativt fint, uden at det ligefrem var overvældende med fund. Det lykkedes i løbet af weekenden at finde 3 fine fibler plus det løse.

Teddy fremviser skivefibel
Vi zoomer lidt ind

På ravfronten var det mere tyndt, idet vinden ikke var i den rigtige retning, så derfor kom der bare ikke noget rav ind, som vi kunne finde, på trods af at vi rådede over både masser af gråhåret erfaring og adskillige ravlygter. Der blev dog fundet en smule rav, men det blev fundet på parkeringspladsen, langt fra vandkanten, hvor andre og heldigere ravsøgere havde tabt det ved en tidligere lejlighed.

De Vliegende Hollander

13. oktober: Træerne gror ikke ind i himlen

Gav ”Den Nye Romermark” en chance mere i dag. To timers systematisk afsøgning betød en fin udvidelse af søgefeltet, desværre uden resultater i form af oldtidsfund. Faktisk var der slet ingen fund i dag.

Nå, træerne gror altså ikke ind i himlen, det er hermed bevist. To timer er jo heller ikke ligefrem en evighed. Men der masser af plads på marken til yderligere fund og forventningens glæde siges jo at være den største.

8. oktober: Endnu en overraskelse

Som opfølgning på den romerske denar fra i forgårs havde jeg i dag afsat 3 timer til systematisk afsøgning af området omkring romeren, naturligvis i et lønligt håb om flere fund. Et jernalderfund mere ville være lykken, men mere kunne også gøre det.

Til afsøgningen havde jeg medbragt 5 røde markeringspinde, som flittigt blev flyttet rundt, efterhånden som jeg udvidede søgeområdet. Efter 2 timers søgning var der bingo. Jeg var næsten hele vejen rundt om denar-fundstedet, da jeg fandt noget der mindede om en karabinhage af den type man bruger meget til hesteseletøj. Men jeg tog heldigvis fejl, det var i stedet broderparten af en heftig korsfibel. Det varede lidt, før det sev ind, dejligt at man stadig – jævnligt – kan blive overrasket.

Halløjsa! How you doin?

Sådan en krabat har jeg aldrig fundet før. Den er fra ca. år 500 og vejer kornfede 27,9 gram, dvs. det samme som cirka 5-6 styk af de fineste, helt komplette, ligearmede bøjlefibler. Og denne korsfibel er ikke komplet, den mangler 2 af de 3 dutter i kors-enden samt den anden ende af fiblen.

Kors, hvor er den skøn!

I øvrigt kunne jeg se på mn sporlog at jeg i 2018 gik lige præcis hen over fiblen, uden af finde den. Fantstisk!

6. oktober: Stædighed betaler sig

Der findes en mark i Nørre Vissing, hvor jeg aldrig har gjort et oldtidsfund, på trods af at jeg flere gange har givet den en fair chance. Men den er stor, så det er jo svært at vide, om der skulle gemme sig et hotspot et sted på marken. Marken er nærmere betegnet 25 hektar, så der er plads til 100 hotspots på 50×50 meter eller 25 hotspots på 100 x 100 meter, hvis man ser lidt teoretisk på det. Men der er nok kun  et eller to, i bedste fald. Så det gælder med andre ord om at finde den første genstand, for at få hul på bylden.

Og det skete så i dag. Fruen skulle til strikning, så jeg prioriterede at bruge dagens sidste time på netop denne mark, som lige nu fremstår nysået. Og efter 45 minutter sker det magiske – en romersk denar ligger i min hånd.

Romersk denar – Marcus Aurelius, 161-180

Jeg tror den blev lige så overrasket som jeg blev. Den er meget lys i det, men efter nogle sekunder gik det op for mig, at der rent faktisk ikke var tale om en knap og langsomt dæmrede det, at jeg havde fundet min 4. romer i Nørre Vissing og den første på denne mark. Ligner grangiveligt en klassisk Marcus Aurelius (161-180).

Bagsiden af denaren

Da jeg kom hjem og lagde koordinatet ind i Google Earth kunne jeg konstatere, at jeg d. 23/3 2018 gik få centimeter forbi fundstedet. Men først i dag lod denaren sig finde.

Fandt i øvrigt også en 4-skilling i sølv fra 1856, men jeg foretrækker naturligvis den lidt ældre, karakterfulde skønhed frem for en yngre model som bare ligner alle de andre!

1. oktober: Stikprøver

Så er alle marker pludselig gjort klar til detektormanden på én gang. Nu er problemet blot at vælge! Og det blev fredag, så der var lige 3 timer til rådighed, midt i en travl tid. Jeg valgte at fordele den tildelte tid på 3 forskellige marker, hver mark fik så tildelt en time.

Den første mark var OK gavmild. Der dukkede en lille skilling fra 1722 op af den sandede muld og det fløjtede desuden op med knapper og blyruller. Der har boet en fisker på stedet i 16-1700-tallet, så det var ikke overraskende.

1 skilling 1722, Frederik IV, sølv

Mark 2 er en lille middelalder-mark. Her fandt jeg et fragment af en hvid, så det var også ganske fornuftigt. Fundstedet for en lillebitte møntskat blev også lige støvet af, men desværre uden at jeg kunne lægge yderligere til skatten.

Fragment af hvid – 1
Fragment af hvid – 2

Mark 3 er en meget stor middelalder-mark. Her kom jeg i bund og grund kun lige i gang med den planlagte, systematiske afsøgning, før solen var gået ned og da det var sket startede en silende regn med at pille livet ud af mig, så her blev det ikke til fund i dag.

Hjemad det gik til Fruen, dagens ret og Vild med dans….  

29. september: Vikingemarken

Der er en mark i Nørre Vissing, hvor jeg flere gange har fundet vikingemønter. Nu er den helt nysået og så er det jo svært at slippe tanken om, at der kunne ligge én mere. Det blev der i dag investeret en enkelt times søgning i og det gav et par fine knapper.

Knapper har jeg sådan set nok af, men hvis der kan ligge knapper, kan der jo også ligge sølvmønter, ikke sandt?

Seneste fund er et år gammelt: Sølvmønt, formodet vikingetid

24-25. september: Midgårdstræf 2021

Endnu et træf under bæltet, denne gang det årlige Midgårdstræf, med deltagelse af op mod 100 medlemmer og venskabsklubber. I år stod menuen på bronzealder, spædet op med jernalder, vikingetid og middelalder. Som sædvanlig, kan man vel sige. 

Klik her for at læse mere om årets Midgårdstræf – flere fotos i bunden af artiklen.

Bronzealderjægeren og hans bytte

23. september: Når Allan har fri

Havde i går eftermiddag besøg af Rasmus og Mathias, to journaliststuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus som blev stillet en opgave der hedder “Når jeg har fri”, og i sin enkelthed går ud på, at finde en person med en interesse, som vedkommende dyrker i sin fritid.

Det er der allerede nu kommet en video ud af, se den her 🙂

22. september: På tur med museet

I dag gik turen til Sjelle med Museum Skanderborg. Vi var en lille, udsøgt flok som afsøgte en større mark, for at se om der var noget at finde.

Det var hyggeligt at møde de lokale detektorfolk og sørme om ikke der dukkede et par tenvægte op, efterfulgt af en enkelt pladefibel fra vikingetiden som gemte sig på et af markens højeste punkter. Selv måtte jeg nøjes med at finde en blyplombe med lidt stjerner og sådan, men lidt har jo også ret.

Og der var kage.

Blyplomben

21. september: Den fulde mands briller

Endnu en mislykket jagt på briller fandt sted i dag, denne gang nær Gedved.

Den klassiske historie: Mand drikker sig fuld, mand bevæger sig uden for festlokalet, mand dukker senere op i festlokalet uden briller og med spor efter at have kravlet rundt i diverse planter. Allan Faurskov bliver tilkaldt. Hurra.

Den brilleløse mand havde desværre ingen erindring om, hvad der var sket. Briller bliver jo ikke usynlige af at blive tabt, og de var ikke at se på det søgeegnede græs, så i stedet foretog vi en desperat søgning ved at føre et søgehoved rundt mellem diverse grene og andre vækster, desværre uden at finde briller.

Den hundeservice jeg tidligere har henvist til, synes ikke længere at eksistere, det var ellers ikke nogen dårlig løsning i en sag som denne.

Det synes at være kronede dage for landets optikere.

Drik med måde!

16. september: Journaliststuderende

Blev i dag interviewet online af en journaliststuderende, som sammen med 3 andre journalistspirer arbejder på at lave en artikel om detektorhobbyen og i den forbindelse spørger ind til nogle af de udfordringer der kommer af de mange detektorfund.

De taler også med arkæologer, Nationalmuseet mv., så det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af det.

9-12. september: Thy Rally 2021

Så blev det tid til årets Thy Rally, hvor ca. 70 detektorfolk slog sig løs på nye og gamle marker i det dejlige Nordjylland.

Træffet vil for evigt indskrive sig i historiebøgerne som det træf hvor Relativt Almindelige Asger blev til Guld-Asger, efter fundet af en lækker romersk guldmønt, omgjort til hængesmykke. 

Klik her for at læse mere om årets Thy Rally – flere fotos i bunden af artiklen.

Asger finder en vaskeægte romersk guldmønt

3. september: Danefæbreve

I løbet af den seneste uge er der tikket hele 3 danefæbreve ind i min e-boks – nr. 79-81 for mit vedkommende (jeg ynder ellers ikke at prale). De seneste to stammer fra det for mit vedkommende utroligt vellykkede Midgaards Rally 2018, hvor jeg indleverede hele 9 fund, hvoraf de 6 nu er erklæret danefæ.

De to mest spektakulære af disse fund var nok en såkaldt vortehovednål dateret yngre bronzealder, periode IV samt en Frederik 2, falsk 1 mark, 1563.

Den falske 1 Mark, 1563
Vortehovednål fra bronzealderen

30. august: Lodsejerbesøg

Travle tider! Var i dag forbi en af mine yndlingslodsejere for at fremvise de mange fund fra pandemi-året der gik. Det var en rigtig dejlig oplevelse, det er altid rart når lodsejerne er interesserede i de ting man finder og det var i allerhøjeste grad tilfældet her.

Det kan helt klart anbefales at give sig tid til sådanne besøg og på den måde betale lidt igen på den store tillid lodsejerne viser os ved at give os lov til at gå på deres marker. Bortset fra det sker det ganske ofte at jeg får gode fif til, hvor jeg kan søge samt nyttige informationer omkring hvornår markerne bliver sået, hvem der ejer nabomarker mv.

Høsten lakker mod enden!

29. august: Briller, blomster og dyre brud

Jeg har en nabo som er lidt distræt. I dag blev jeg kontaktet af hans kone for at høre om jeg kunne hjælpe med at finde hans briller, som han mente at have tabt under græsslåning på de lokale fællesarealer. Konen og jeg var lidt skeptiske i forhold til om det var muligt at tabe et par briller, uden at man opdagede det, men vi gav det et forsøg.

Der blev søgt under de træer som kunne have rykket brillerne af, samt på en lokal blomstermark, hvor naboparret havde plukket blomster den foregående eftermiddag. Undervejs lykkedes det mig at falde i en grøft og brække håndtaget på min Deus, så det gik rigtigt godt.

Desværre ingen fund af briller i dag. Jeg kunne i stedet, efter opgivet søgning, igen pege i retning af Danmarks Civile hundeførerforening, som har stor ekspertise inden for området – læs selv mere her: https://hoereforeningen.dk/om-os/nyheder/hunde-finder-hoereapparater/.

Trænger snart til at finde noget, skulle jeg mene!

Ser frem til at markerne igen ser således ud!

27. august: Ny rekord

Var i dag på årets korteste detektortur på en nysået mark nær mit hjem. Jeg steg ud af bilen, strakte mig, tog detektorudstyret på og opdagede så til min skræk at spaden var efterladt derhjemme.

Herefter gik turen hjemad til tonerne af let banden. En ny plan tog form under køreturen og en anden mark blev besøgt. Desværre ingen fund i dag.

Hvad er en mark uden spade?

23. august: Høreapparatet

Gjorde her til aften et velment forsøg på at finde et høreapparat, tabt af ældre dame lille skrænt i tilgroet have under studsning af buske. Området var ikke større end at jeg kunne afsøge det med min poinpointer, men selv om jeg kun søgte i overfladen var der dusinvis af små metalstykker, som gjordet det til en langsommelig affære.

Desværre fandt jeg ikke høreapparatet, som ifølge en app på ejerens telefon skulle ligge i området. Jeg kunne i stedet, efter 7 kvarters søgning, pege i retning af Danmarks Civile hundeførerforening, som har stor ekspertise inden for området – læs selv mere her: https://hoereforeningen.dk/om-os/nyheder/hunde-finder-hoereapparater/.

Pinpointeren fandt meget, men ikke nok!

22. august: Jernalderbopladsen

Var i dag inviteret på en spændende dagstur af selveste Claus E. Rasmussen. Vi var en lille flok, der skulle se om der kunne være mere at finde på en mark, hvor Moesgaard Museum for nylig, med hjælp fra en flok arkæologistuderende, har lavet en stor udgravning af en jernalderboplads. Målet var at få flere folk på marken med detektorer, så vi kunne afsøge større dele af den meget store mark, for at se om der kunne ligge jernaldergenstande uden for det bopladsområde, der hidtil var fokuseret på.

Vi var vel cirka 15 detektorfolk på marken i løbet af dagen. Dårligt var vi kommet i gang, før Erik Olsen fandt en kæmpestor bøjlefibel, så det var lovende, men herefter gik tempoet lidt ned. Der blev dog fundet flere fibelfragmenter, blandt andet et stort, flot stykke af Sidse S. (jeps, hende med skatten) og til sidst lukkede René Hansen festen med endnu en intakt bøjlefibel.

Eriks flotte fibel
Sidses flotte fibelfragment

Det skal særskilt nævnes at forplejningen var helt i top. Rasmus og Claus havde sørget for både det ene og det andet og Sidse havde medbragt sin fine lille gasgrill, så det var helt overvældende.

Der hygges

PS – på vej hjem fra marken, hvor vi havde gået mange kilometer, blev jeg ringet op af den lokale landmand, som havde tabt en arm til en halmrive – en pænt stor metalgenstand på over en meter med lange ”metalkoste” i den ene ende – som han nødigt ville have i halmpresseren.

Jeg mødtes på en af to mulige marken med manden-med-kæmpe-riven og vi forsøgte at finde dimsen, men den var ikke at finde. Vi ilede straks videre til anden mark, men før vi nåede frem, var halmen presset – og presseren var kørt tilbage til gården til reparation. Knægten med presseren havde vist ikke fået besked….

Lidt fra oven

21. august: Stenmoseskatten III

I dag var jeg for 3. gang på besøg på fundstedet for den enorme Stenmoseskat, som Sidse Stephensen fandt i vinters. Denne gang var missionen at finde de mønter der evt. var dukket op efter at marken var blevet harvet.

Pas på, René Hansen!

Missionen lykkedes fint. Der blev i dag fremdraget 61 borgerkrigsmønter, hvilket jo under normale omstændigheder vil være en møntskat af rigtig pæn størrelse. Selv fandt jeg 8 mønter i løbet af formiddagen og yderligere 8 i løbet af eftermiddagen.

Vi blev om eftermiddagen hjulpet af, at marken blev harvet en ekstra gang samt sået, hvilket satte fornyet gang i møntopsamlingen efter at vi ellers var gået lidt i stå.

Faktisk virkelig sjovt at gå i halen af en traktor og hale borgerkrigsmønter op.

Stenmoseskatten får en omgang med grovfilen!

18. august: Ny bog om detektorhobbyen

Jeg er fra og med i dag den stolte ejer af bogen ”Detektorhobby – Kulturarven vi deler med hinanden”, som jeg vil glæde mig til at læse i den kommende tid.

Bogen indeholder tanker og oplevelser fra en stribe detektorfolk og arkæologer, herunder flere artikler fra min hånd. De kapitler jeg har bidraget med, er baseret på artikler fra denne hjemmeside, som jeg har opdateret til 2021-standard og krydret med en lang række nye og gamle fotos.

Jeg ser til min store glæde, at bogens redaktør Jørgen Kjær har udvalgt en række af de fotos jeg har stillet til rådighed for bogen. Det er meget tilfredsstillende at nogle af de mange detektorfotos på denne måde komme til ære og værdighed i stort format.

Derfor skal der lyde en stor og varm tak herfra til mine mange ”fotomodeller” i detektor-hobbyen! I er sgu dejlige! 😊

15. august: 1 øre i stiv stub

Tog en lille søndagstur på en af stubmarkerne ved Nørre Vissing, hvor jeg bor. Det blev til et par timers motion på byens mange bakker og skråninger. Dagens fund blev en 1-øre med hul i fra 1920´erne.

Lidt har også ret 😊

13. august: Strandvejr

I dag var det tid til den 8. udgave af den traditionsrige, årlige strandtur med Christian H. Den smukke, lokale livredder kunne oplyse, at der senest for en uge siden var detektorfolk på den pågældende strand, så heller ikke her var der noget nyt.

Vi gav dog ikke op af den grund og fik tid til et par timers søgning i den lune sommervind, kun afbrudt af den traditionelle cheeseburger, den lige så traditionelle softice og et par glade strandgæsters spørgsmål.

Dagens fund blev ulige fordelt. Christian fandt hele 85 kroner (4 x 20 kr. + 1 x 5 kr) og han var dermed noget heldigere end mig. Jeg fandt nemlig kun 38,50 kroner, til gengæld fordelt på hele 11 mønter. Hertil kom en lille “guds hånd” i sølv, af nyere dato, samt en forgyldt gaffel af mærket “Bitz” – gaflen er siden set til 49 kroner på nettet.

Sommer i Danmark – Foto: Christian H.

6. august: Tørt græs II

Hukommelsen svigtede igen i dag. Endnu en tur til en nyslået græsmark, endnu en hård omgang gravning i tør jord, uden at finde det mindste.

Nu afventer jeg altså høstens gang samt en pæn mængde regn, før jeg lader mig lokke igen. Tror jeg nok.

Efter en times tid kørte jeg i stedet ud for at fotografere fugle – og rådyr

3. august: Aflevering af fund så småt i gang

Så fik jeg afleveret de første 10-15 fund. Et lille besøg på Moesgaard hos Jens Jeppesen markerer begyndelsen på afleveringen af fundene fra pandemiperioden.

Nu må jeg dog tålmodigt afvente høstens gang, før jeg kan fremvise fund for lodsejerne i lokalområdet. Først derefter kan de resterende hjemmebanefund afleveres til Museum Skanderborg .

30. juli: Tørt græs

Forsøgte i dag at komme lidt i gang med efterårs-søgningerne og havde i den anledning udset mig en fint beliggende græsmark, som netop var blevet slået. 

Desværre var det alt for varmt og alt for tørt til at det var til at holde ud at grave i den sandede græsmark. Abstinenserne må bekæmpes lidt endnu!

Kornet står smukt derude

29. juli: Michael Rønde kan ses fra rummet

Blev i dag gjort opmærksom på, at man på Arealinfo kan se nedenstående syn. Den kendte, østjyske detektormand Michael Rønde er simpelthen blevet fanget af et af de fly der fotograferer Danmark et par gange om året. Det måtte jo ske en dag.

Søgemarkens lokation er redaktionen bekendt.

Næsten hurtigere end sin egen skygge!

28. juli: Pakning af fund

Så fandt jeg tid til at få pakket corona-tidens fund til aflevering. Det blev til 110 fund fra 24 forskellige matrikler som skal afleveres til 5 forskellige museer. Langt hovedparten heldigvis til mit vidunderlige lokale museum, Museum Skanderborg. Der var over 20 fund på 2 af matriklerne men også  mange matrikler med kun 1 fund. 

Før jeg kan aflevere fundene skal jeg dog lige have besøgt 4 forskellige lodsejere, som (plejer) gerne at ville se, hvad der er dukket op på deres marker. Kan godt blive en udfordring i disse høst-tider…..

Stubmark under udarbejdelse

25. juli: Sønderjyllands Amatørarkæologer

Mange lokale arkæologiforeninger over det ganske land gør et utroligt stort arbejde i forhold til at formidle viden og med at hjælpe de lokale museer, blandt meget andet. En del af arbejdet består i at drive hjemmesider og Facebook-sider med masser af spændende informationer. Et af de gode websites, med masser af relevans for detektorfolket, drives og vedligeholdes af Sønderjyllands Amatørarkæologer. 

På web adressen https://www.sjaa.dk/ under menupunktet “Info” finder du en omfattende linksamling som er yderst relevant for detektorfolket.

Sønderjyllands Amatørarkæologer

24. juli: Søgning 24/7

Det siges, at især når man starter som detektorfører, så er man helt vild i varmen og har lyst til at gå på markerne 24/7.

Det er så i dag….

Hvor mange detektorfolk skal der til for at finde en vikingetidsguldring?

7. juni: Radio 4

Som et spin-off på offentliggørelse af Sidses skattefund blev jeg i dag ringet op på mit arbejde og røg mere eller mindre direkte i æteren på Radio 4. Når det regner på Sidse….

Hvis jeg havde anet at jeg skulle i radioen havde jeg nok lige barberet mig!

7. juni: Stenmoseskatten

I dag blev det offentliggjort, at Sidse Steffensen har fundet en møntskat med (indtil videre) 6.673 borgerkrigsmønter ved Sdr. Rind, nær Viborg. Den største detektorfundne møntskat i Danmark til dato. 

Sidse har med hjælp fra Viborg Museum og en betroet gruppe af diskrete detektorfolk trukket et kæmpe læs i forbindelse med udgravningen af de mange mønter, en udgravning der har krævet tusindvis af timers arbejde og som har strakt sig over flere måneder. Jeg fik selv lejlighed til at hjælpe til et par dage i foråret, en kæmpe oplevelse, som jeg aldrig vil glemme.

Sidse i udgravningsfeltet
Udgravningen set fra oven en dag i april

6. juni: Zweites Deutches Fernsehen (ZDF)

Deltog i dag i en afsøgning nær Viborg, som blev dækket af tysk TV. Man har syd for grænsen fattet interesse for den danske måde at samarbejde med detektorfolket og havde sendt et TV-hold for at dække hvordan en sådan afsøgning foregår.

“And action!”

Dagens fund blev et seglstampe, fundet af Ole Serup Spanner. Jeg var ikke selv i nærkontakt med TV-holdet, men fik et par fine fotos i kassen. Samt en mulig falsk 12-skilling i fundposen, se herunder:

12 skilling 1716-20, Frederik IV, sølv – eller hvad?
Samme mønt

5. juni: Søgning i juletræer

I dag var jeg inviteret på en lille tur i juletræerne af Ketley & Søn. Vi var en lille flok, der forsøgte at lokke lidt fund ud af et par spændende marker, men konklusionen blev nok at de ikke var så givende som lovet. 

Det lykkedes dog at finde en 2-skilling fra 1807, som godt nok var pænt bøjet, men den var der da!

2 skilling 1807, sølv, Christian VII

1. juni: Boremaskinen

Så var den gal igen. Kurt fra Samsø havde lagt en dyr boremaskine i en grab med sand på en gummiged. Føreren af gummigeden var ikke orienteret, så inden nogen nåede at ane, hvad der var sket, var den dyre boremaskine begravet under 0 – 0,5 meter sand i en vejkasse. Man forsøgte at skrabe sand af med en gummiged, prøvede med en af de stangformede detektorer, man finder brønde med etc., men uden held.

Der graves efter boremaskiner

Vejkassen med sand befandt sig i Gram ved Stilling/Skanderborg, så jeg påtog mig opgaven med at prøve at lokalisere banditten. På trods af hurtig udrykning havde entreprenøren dog nået at lægge yderligere 20 centimeter grus oven på sandlaget med boremaskinen, og oddsene var dermed forringet med en del procent.

Jeg startede med at afsøge området med ”White Lady”, den buttede model – ingen signaler, ud over et par brønde. Derefter satte jeg 13”-søgehovedet på, men batteriet var dødt, på trods af at jeg havde ladet det op over natten. Åbenbart er batteriet kaput.

Sidste chance var så 11” søgehovedet som blev sat på 4 KHz. Det gav et signal nær vejen, som viste sig at være fjernvarmerør i 70 cm. dybde. Men vigtigst af alt gav detektoren meget bedre signal med pinpointer funktionen slået til end med almindelig søgning. En test på en reserveboremaskine viste desuden, at detektoren stort set ikke gav signal på selve boremaskinen – medmindre jeg søgte med pinpointer funktionen slået til.

Bingo!

Området blev herefter afsøgt i XP Deus pinpointer-mode, dog uden signaler. Herefter en mere langsom søgning, hvor vi gik helt ud til kanterne, med fokus på det sted, hvor gummigeden var startet med at læsse sandet af. Så var der pludselig et OK signal.

Og ganske rigtigt, i 48 centimeters dybde lå banditten!

En lille rask støvsugning, så er den så god som ny!

14-16. maj: Samsø

igen i år havde jeg lejlighed til at deltage i et træf på Samsø, denne gang i maj, som noget nyt – for mig. Vi tilbragte tre dage med afsøgning af forskellige marker på hele øen, og der blev i år fundet fine genstande fra mange forskellige perioder af Samsøs historie. 

Dariusz på jagt efter lavthængende frugter

Klik her for at læse en lille beretning om de 3 dage på Samsø

9. maj: Tabletformet vægtlod

Når nu ikke en finkæmning af fundstedet for skålfiblen gav nogen fund, så kunne man jo forsøge at dyrke fundstedet for den ligearmede fibel fra for-5-dage-siden.

Som sagt, så gjort.

I dag var der lidt mere held i sprøjten. Dog ingen fibler, men jeg fik da noteret hele fire fund i dag:

  • Klinkeprop i bly
  • Fint tabletformet vægtlod i bly
  • Muligt fibelfragment (meget massakreret)
  • Middelalder rembeslag
Tabletformet vægtlod i bly

7. maj: Skålfibler ligger ofte parvis

Skålfibler blev båret i par, så der kunne måske ligge én mere? Det blev i dag testet, med negativt resultat. Et par timer på marken gav ingen fund overhovedet.
Ud over et temmelig gennemblødt sæt tøj.
Ak ja.

4. maj: Skålfiblen

Havde i dag tirsdag-aften-besøg af Frantz-fra-Knebel, opskriftsudvikler, damebladsskribent og vinproducent. Og amatørarkæolog. Vi gav ”fibelmarken” en chance mere og det gik overraskende godt. Frantz fandt 2 fine malmgrydefødder og jeg fandt 2 fibler.

Ligearmet fibel, jernalder

Vi gik faktisk og fik den klassiske snak om, hvad vi hver især drømte om at finde engang i fremtiden. Der er jo altid plads til flere hak i detektorsengestolpen, som man siger.

En af de ting Frantz nævnte (ud af 5-10 stykker) var en skålfibel. Selv var jeg ovre i noget trefliget, samt noget guld-torshammer, et runebrev samt måske en lille, beskeden edsring fra bronzealderen.

Drømmene har man jo lov at have. Realiteterne var at jeg pludselig kunne fremvise et større framgent af en ligearmet jernalderfibel til Frantz, suppleret med det klassiske spørgsmål ”tror du det er noget”.

Og en times tid senere kunne jeg så på tilsvarende vis fremvise en stort set intakt skålfibel, den fineste jeg har fundet og dermed udleve Frantz drøm.

Skålfibel – yeah!

Måske jeg burde have gravet den ned igen og lade Frantz finde den.

Og dog….

29. april: Nørre Vissing-ringen

I dag var det tid at besøge en af de helt lokale marker, lige uden for Nørre Vissing. Marken ligger relativt tæt på en gammel helligkilde, og der er indtegnet en vej ned over marken på de gamle kort. Nu er marken nysået og så skulle den da lige have et lille besøg, en lavhellig torsdag aften.

Dagens fund blev en lille bronzering, næppe alvorligt gammel og der er ikke noget der så meget som antyder, at den på noget tidspunkt skulle have tilhørt en rig stormandsslægt med forbindelser til kongemagten.

En lidt bulet ring
…set ovenfra…

27. april: Det lokkende næb

En “quicky” på marken efter arbejdstid. Ville lige følge op på et tidligere fund af en næbfibel, der kunne antyde at der var mere at finde på en nysået skråning.

Nåede at afsøge et pænt stykke, med stor flid og disciplin. Resultatet blev det usleste af alle fibelfragmenter, dog med et lille nålefæste bevaret, samt et lille korsformet bronzestykke med tom indfatning i midten. 

Henrik Brinck har fundet en parallel, en svastika-fibel, klik her for at se den.

Det usleste af alle fibelfragmenter
Korsformet fragment med indfatning – måske seletøjsbeslag, måske endda vikingetid

24. april: Vikingeguldringen

Det blev en af de helt store dage på marken. Hvis livet havde været en børnebog kunne den have heddet ”De 5 på vikingemarken”.

Tanken var at afsøge 3 marker, hvor der tidligere er gjort lovende fund på testture og det skulle vise sig at testen holdt vand. På den første mark fandt Mikkel straks en fin, grøn dubsko som straks udløste en Underberg-fejring. Michael Rønde var jo med. Ikke længe efter var Niels på spil med et lækkert dirhem-klip, hvorefter menuen stod på diverse mønter fra nyere tid.

Mikkels dupsko, middelalder
Niels´ dirhemklip

Inden frokost nåede jeg at nappe en flot sølvmønt, en 1/12 speciedaler fra 1788 hele på 3,48 gram (burde veje 4,214, så lidt slidt) og et flot stykke klip-sølv på hele 9,67 gram.

En lækker 1/12 speciedaler, 1788

Herefter var det ved at trække op til frokost, men netop som tænderne var ved at løbe i vand fandt jeg en lille, fin guldring på 0,42 gram som udsatte frokosten i en times tid. Vi skulle jo lige tjekke om der skulle ligge mere guld. Og have en lille Underberg at styrke os på.

Den lille vikinge-guldring

Hvis ringen er fra vikingetid, som det tyder på, er det kun anden gang jeg finder ”gammelt guld” og samtidig mit hidtil ældste guldfund. Virkeligt lækkert!

Efter en fantastisk frokost, hvor Mikkel bød på sønderjyske sol-æg, gik turen til mark 2, hvor der skulle være chance for yderligere vikingetidsfund. Det skulle vise sig at være en god teori, for det varede ikke længe før jeg stod med en urnesfibel i hånden – og straks derefter endnu en Underberg. Jeg aner ikke hvor gutterne gemmer alle de små flasker og jeg tror heller ikke jeg vil vide det!

Sol-æg – åbenbart en sønnejysk “ting” 🙂
Urnes-fibel, sen vikingetid, tidlig middelalder

Mit næste fund blev en borgerkrigsmønt, hvorefter jeg blev sendt den lange tur op til bilerne efter kaffe og kage, så de andre kunne hvile ørerne lidt.

Borgerkrigsmønter er åbenbart mere sjældne end dirhems hos Lars Thygesen

Efter kaffepausen var det for sent at besøge mark 3, så vi holdt ved på mark 2. Lars fandt en fin pilespids i flint og han nåede desuden op på hele 8 mønter. Men han skulle jo heller ikke hente kaffe….

Lars´ pilespids i flint

Niels fik præmien for dagens ældste mønt – dirhemklip, og Michael kunne varme sig ved tanken om den Otto Adelheid-mønt han fandt på test-turen, så der var lidt til alle i dag.

Mine fund:

  • Guldring, 0,42 gram
  • Klipsølv, 9,67 gram
  • Urnesfibel

Mønter

  1. Penning (borgerkrigsmønt) 1241-1377, bronze
  2. 5 skilling courant 1788, Christian VII, sølv
  3. 1 skilling 1856-60, Frederik VII, bronze
  4. 10 øre 1918, Christian X, sølv
  5. 25 øre 1937, Christian X, kobbernikkel
  6. 1 øre 1939, Christian X, bronze

22. april: En lille møntskat

Så blev det dagen, hvor jeg modtog mit danefæbrev nr. 75.

Et rigtigt fint brev til et jubilæum, idet det bla. indeholder en lille møntskat jeg fandt for 4 år siden. Skatten blev fundet i bunden af en lille sø, der var meget lavvandet i de dage. Den bestod af et antal hulpenninge, som ikke havde haft godt af at ligge i vandet, de var ved at krakelere, så jeg turde end ikke skylle dem. De røg direkte i en fundpose med jord, strå og det hele.

Et meget fint danefæbrev

Det viser sig nu at Nationalmuseet har fremdraget hele 25 møntfragmenter fra den lille håndfuld og sammen med et stort, rundt seglstampe og en short cross penny (min hidtil eneste) udløste det en ganske pæn danefædusør.

Meget skrøbelig møntskat af hulpenninge

Så nu må jeg gerne komme ud og søge igen!

Seglstampe, ca. 1250
Short cross penny, ca. år 1200

17. april: Guld og bly

I dag blev dagen, hvor jeg fandt 1 genstand af guld og 4 genstande af bly. Guldfundet blev gjort i forbindelse med støvsugning af vores køkken derhjemme, hvor en lås til Fruens ørering pludselig dukkede op under et skab. Et meget populært fund.

Efter støvsugning af huset var det tid at støvsuge et lille stykke af en nysået mark, hvor jeg for et par uger siden fandt en næbfibel. Egentlig ville jeg forsøge mig på to forskellige marker, men det gik så godt at jeg kun nåede den første, hvor der som nævnt dukkede hele 4 fornuftige genstande op af mulden:

Vægtlod, bly – med kryds
  1. Klinkeprop
  2. Tenvægt, lang og skæv. Har før fundet dette design på denne lokation, dog et langt større eksemplar
  3. Klædeplombe
  4. Lille vægtlod med et kryds på den ene side og en streg på den anden
Klinkeprop i bly

Det er sket før, at der er dukket tabletlodder i bly op på denne mark, men første gang jeg finder en med ornamentering og ligeledes første gang jeg har fundet et i den fjerne ende af marken. I det hele taget er der temmelig mange genstande i bly på disse kanter. Kunne i det hele taget godt tyde på at denne mark skal have en ordentlig rusketur!

Klædeplombe, bly
Tenvægt, høj og skæv, også bly

13. april: Den ornamenterede knivkrone

Skulle vise sig at være sidste dag på middelaldermarken før høst, nu begynder kornet at blive for højt til at det er godt. Og der er jo marker overalt, der bliver sået i disse dage.

Første udfordring var dog at et sent møde trak ud i en hel time, så jeg kom først alt for sent afsted. Ak ja. Til gengæld blev vejret bedre og bedre, så det endte med at jeg blev på marken til solnedgang. Fundene væltede ikke ligefrem op, men lyden af en spætte i baggrunden og tiltagende varme fra solen fik alligevel blæst møde-stressen væk i løbet af et par timer.

Den ornamenterede knivkrone

To fund blev det til. Første fund var en knivkrone med et fint kvadratisk mønster. Den blev fundet dér hvor jeg tilbragte 95% af tiden med systematisk afsøgning af et pænt stort felt. Det andet fund var en fin borgerkrigsmønt, som dukkede op midt i et område som jeg tidligere på sæsonen har afsøgt fuldstændig systematisk. Fascinerende!

Den forsinkede borgerkrigsmønt

10. april: Forår på markerne

Allerede i dagens allerførste sving, på den sandede mark, var der gevinst. Fundet tog for form af en lille, nydelig fingerring. Den er dog næppe voldsomt gammel, og jeg er slet ikke sikker på at den er i sølv, men det var da bestemt en overgennemsnitligt god start på en søgning.

Dagens næste fine fund var en halv sølvmønt, som baseret på skrifttypen godt kunne se ud til at være middelalderlig. Og ganske rigtigt, Rasmus Søndergaard kunne i Facebook-gruppen Detektormønten ret hurtigt sandsynliggøre at den halve mønt udgør resterne af en witten (tysk sølvmønt)fra byen Wismar, slået ca. år 1400. Altså clean danefæ.

Witten, Wismar, ca. 1400

Dagens sidste fund blev intet ringere end en god, gammel, klassisk borgerkrigsmønt, endda en af de mere velbevarede med et fint kors og det hele. Alt i alt et par timer der var givet godt ud.

Dagens borgerkrigsmønt

En særlig fornøjelse var det at dagen sluttede med et tilfældigt men glædeligt gensyn med en tidligere detektorfører der nu har skiftet detektoren ud med en mountainbike, et godt kamera og et heftigt objektiv. Jagten på metal er skiftet ud med jagten på flotte fugle i den vilde natur. Jeg kunne fremvise dagens fund og hun kunne vise mig fine fotos af en flot glente der svævede rundt i området, på jagt efter bytte.

Lidt heldig er man vel altid.

5. april: I Christian IV´s fodspor

På søgning i forårsvejr med Niels, Mikkel og den unge rookie Markus på 15. Vejret var mildest talt udfordrende med sne, hagl og stormvind.

The Dream Team i sne og blæst

Mikkel ankom en halv time efter os andre og det kræver næsten en forklaring. Mikkel havde nemlig lovet at passe sin nabos varan, dvs. en øgle, samt et par hamstere, chinchillaer mv. Forsinkelsen skydtes at varanen skulle fodres her til morgen hvilket åbenbart tager sin tid. Først skal varanen nemlig varmes op i to timer under en varmelampe, før den må fodres. Derefter får den så serveret en stor, lækker kakerlak. Nammenam! Det fremgik ikke af historien om kakerlakken var død eller levende…

Dette taget i betragtning er en forsinkelse på en halv time jo ikke noget at tale om. 

Dagens fund blev gjort af Mikkel i form af en lækker VI-skilling fra 1628, skarpt forfulgt af Niels´ 1-skilling fra 1620, som til gengæld havde det fine C4-logo, som vi alle elsker.

Mikkels 6-skilling
Niels´ 1-skilling

Mine fund i dag bestod af 4 mønter af mere beskeden karakter:

  • 1 skilling 1762, sølv, Frederik V
  • 1 skilling 1856-61, bronze, Frederik VII
  • 1 krone 1992, kobbernikkel, Margrethe II
  • 1 krone 2013, kobbernikkel, Margrethe II

Efter 6 timer på marken i sne, hagl og stormvind var det tid at tage hjem og fyre op under varanen.

Som man siger.

1. april: Tinglysning af søgeret

Jeg vil gerne dele en rigtig nyttig erfaring jeg gjort med lodsejeraftaler. Tidligere har jeg stort set kun lavet mundtlige aftaler, men jeg er blevet skuffet et par gange, hvor marker fx har skiftet ejer, lodsejer har været lidt glemsom eller lodsejer i uheldige tilfælde er faldet død om uden først at sætte arvingerne ind i spørgsmålet omkring søgeretten på hans marker. Det har i desværre et par tilfælde kostet mig adgangen til gode søgemarker.

For at få helt rene linjer er jeg derfor begyndt at få lagt en lille tinglysning af søgeretten ind på de mest interessante marker, således at jeg er helt uafhængig af lodsejeres hukommelse, uheldige ejerskifter, gamle slægtsfejder mv. Se eksempel herunder.

Lodsejerne synes næsten altid at det er en sjov og god ide. Som regel deler vi tinglysningsafgiften der typisk ligger på 1.750 kroner. På den måde er der rigtig fint styr på søgeretten, uanset hvad der sker. Se vedhæftede eksempel på en sådan aftale til gratis inspiration.

28. marts: Sommertid

Det er mig en glæde, der overgår enhver forstand, at konstatere at vi nu er tilbage i sommertidens trygge, varme favn. Aftenerne bliver længere i bytte for nyttesløst lys enormt tidligt om morgenen. Til stor glæde for os der gerne vil grille på terrassen om aftenen, gå ture efter spisetid eller måske tage en lille, ærlig søgetur på nogle få timer efter arbejdstid.

Gud forbyde at vi nogensinde overgiver os til den fraktion af stædige, ufleksible A-mennesker der ikke under os denne glæde. Hvis vi endelig skal droppe skiftet mellem sommertid og vintertid, så lad os da i det mindste gå over på permanent sommertid. Alt andet vil være vanvid.

Jeg er ikke decideret bibelkyndig, men jeg er dog nået til Det Gamle Testamente, Første Mosebog, Kapitel 1, vers 3-5:

Gud sagde: »Der skal være lys!« Og der blev lys.  Gud så, at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket.  Gud kaldte lyset dag, og mørket kaldte han nat. Så blev det aften, og det blev morgen, første dag.

Og så vil jeg gerne foreslå en lille tilføjelse: Og lad der altid være sommertid!

Solen går ned over Ærø kl. 21.43 d. 12/7 2020 – og heldigvis ikke allerede kl. 20.43!

26. marts: God detektorhumor

Havde i dag fornemt besøg af selveste Arne Hertz, som var trukket nordpå, dels for at komme af med en lånt trailer, dels for at komme en tur på marken i det østjyske.

Jeg havde i dagens anledning kastet min kærlighed på en mark som tidligere har givet fine fund og hvor der altid burde være pæn chance for et hæderligt og overraskende fund, hvilket heldigvis også i dag viste sig at være tilfældet.

Marken har tidligere været leveringsdygtig i tenvægte og tabletlodder, hvilket også var tilfældet i dag. Faktisk var dagens første anstændige fund et uornamenteret tabletlod i bly, som lå ganske langt fra de områder jeg tidligere har koncentreret mig om, så det var jo en succes i sig selv. Den ligeledes aldeles u-ornamenterede tenvægt lå til gengæld lige midt i det kendte hotspot, og blev fundet 2 minutter inden vi afsluttede søgningen.

Tabletlod
Uornamenteret tenvægt

Dagens mest overraskende fund var en næbfibel, som lå i et ikke-tidligere afsøgt hjørne af marken (hurra for mange års nidkær sporlogning). Fundet af denne fulgte en velkendt formel:

Jeg finder fibel, Arne er nogle meter væk.
Jeg går over til Arne og spørger: ”Tror du det her er noget” og viser ham den fine næbfibel.
Arne svarer: ”Nej, den dér kan du godt smide ud igen”.

Det er god detektor-humor!

Klassisk næbfibel

Vi fandt i øvrigt op mod 20 stykker smeltet bly forskellige steder på marken, som alle blev målt ind. Jeg har tidligere fundet mange stykker bly på disse marker og det er sjovt at se, hvordan de fordeler sig på markerne, efterhånden som de bliver afsøgt. Det var faktisk disse små blyfragmenter som ledte os på sporet af tabletloddet og næbfiblen.

24. marts: Flere mønter

En lidt hektisk tur på marken startede med telefonsupport af Fruen som ikke kunne få vist sit YouTube-gymnastik på TV’et. Problemet blev efter ½ time overladt til Sønnen, som efter yderligere en time fik det løst. Alt sluttede lykkeligt, da Farmand kom hjem med lækker Sushi fra Ry.

Nå, men den afkortede søgning gik over al forventning. Måske er det den fugtighed der er i sandet der synliggør de små mønter for detektoren, sidst jeg afsøgte marken var jorden meget tør. Det blev til 3 fine mønter:

  • Penning (borgerkrigsmønt) 1241-1377, bronze
  • 2 skilling Ribe 1536, Christian III, sølv
  • 1 skilling norsk 1768, Christian VII, sølv
2 skilling Ribe 1536, Christian III, sølv

Hertil kommer et formodet knivbeslag med fin, primitiv ornamentering. Mere end godkendt og rart til en afveksling at finde en enkelt genstand, der ikke var en mønt.

Formodet knivbeslag

20. marts: 7 timer, 4 mønter

Endnu en dag med 4 møntfund, denne gang dog af lidt nyere dato og efter en væsentligt mere massiv indsats. Var på marken i 7 timer sammen med 3 udvalgte musketerer, denne gang inviteret af Michael Rønde. Der var tale om en form for nødsituation, hvor en lodsejer har solgt sin gård til kommunen. Der var derfor al mulig grund til at søge, imens søgeretten var under kontrol, man ved jo aldrig hvad der sker, når der kommer en ny forpagter på.

Dagens fund blev gjort af værten, et fragment af en bøjlefibel. Selv nøjedes jeg med disse 4 mønter:

  • 1/24 speciedaler 1787, Christian VII, sølv
  • 1 skilling 1856, Frederik VII, bronze
  • 1 skilling 1863, Frederik VII, bronze
  • 10 øre 1891, Christian IX, Sølv
1/24 speciedaler 1787, Christian VII, sølv

Tak til Lars Thygesen for at introducere os for lækre bacon-ramsløg pølser, en stor fornøjelse!

16. marts: En lækker menu

Så lykkedes det at komme tilbage på danefæ-kurs. Seneste fund i den kategori blev for mit vedkommende gjort d. 24. januar, før Den Store Frost satte ind. I dag stod menuen på den gamle hof-ret: ”Middelalder Mark i læ af gran, pænt sandet, spættehak som baggrund og med strejf af munkesten”. Retten var yderst vellykket, idet jeg fandt hele 2 borgerkrigsmønter samt et par fine sølvmønter fra ”nyere tid”. Da marken allerede er afsøgt grundigt er det godt at se, at der stadig er overraskende mange fund at gøre.

En rigtig fin borgerkrigsmønt
2 skilling norsk 1689, Christian V, sølv

Dagens møntfund:

  • Penning (borgerkrigsmønt) 1241-1377, bronze
  • Penning (borgerkrigsmønt) 1241-1377, bronze
  • 2 skilling norsk 1689, Christian V, sølv
  • 1 skilling 1764, Frederik V, sølv

14. marts: Hundetegns-ritualet

For 50-80 år siden var der skat på hunde (fortæl det for guds skyld ikke til Mette Frederiksen). Som bevis på at man havde betalt denne skat fik man udleveret et metalskilt som man kunne hænge på sin hund.

Man har så forhåbentlig hygget sig godt og grundigt med sin hund i nogle år, indtil den en skønne dag døde, mæt af dage og oplevelser, hvorefter hunden blev begravet i baghaven eller lavet til hundekiks.

Meget tyder nu på, at ejerne efter hundens død ofte gennemførte et populært ritual, hvor hundeejeren kørte ud på landet og symbolsk smed metalskiltet fra skatteministeren ud på en tilfældig mark.

I hvert fald dukker de jævnligt op som detektorfund. Her er et par eksempler.

Diverse hundetegn

7. marts: 5 mand og en gulerodsmark

Var i dag på tur med 4 betroede detektorkammerater. På jomfrumarker, som det jo hedder sig i fagsprog. Vi gik til den med krum hals, i håb om at finde ældre jernalder og måske endda bronzealder ved en gammel fjord-arm.

Men ak, så langt tilbage i tiden kom vi aldrig. Dagens ældste fund blev 2 borgerkrigsmønter, så det var jo godt nok. Selv fandt jeg ingen borgere, men dog hele 7 mønter, hvilket er helt OK så langt fra lands lov og ret som vi var. Hele 2 af mønterne var endda norske sølvmønter, de er jo lidt mere sjældne, så det var en ekstra fornøjelse. Når detektoren finder sådanne små filurer er den i hvert fald korrekt indstillet.

En ekstra lille godbid var et helt hus af bly, måske brugt sammen med tinsoldater i en svunden tid. Samt et nøglehul med rand og en musketkugle.

Hus af bly og dagens 7 mønter

Dagens mønfund:

  1. 10 øre 1953, Frederik IX, kobbernikkel
  2. 2 øre, 1937, Christian X, bronze
  3. 2 øre, 1926-41, Christian X, bronze
  4. 10 øre, 1924-47, Christian X, kobbernikkel
  5. 1 skilling 1675, norsk, Christian V, sølv
  6. 2 skilling 1705, norsk, Frederik IV, sølv
  7. 1 skilling 1762, Frederik V, sølv
Det eneste foto jeg fik taget på dagens tur…

Forresten blev vi sidst på dagen kontaktet af en dame som ikke forventede at vi ville finde noget. Jomfrumarkerne havde nemlig sidste år haft gentagne besøg af 3 polske detektorfolk fra en nærliggende gård. 

Så klog man bliver 🙂

28. februar: 5 mand og en kirkemark

I dag var vi 5 mand på marken, hvor alle forsamlingsforbuddets regler blev nøje overholdt. Dagen startede køligt og som timerne gik var det ret tydeligt, at vi detektormæssigt havde ligget næsten stille i en måneds tid. Man skal lige i gang, ikke sandt! Knirk!

Dagens bedste fund blev hvad der på en god dag ville være en fjerdedel af en mulig Knud den Store penning, England, Pointed Helmet type, fundet af Lars Thygesen. Jeg prioriterede ikke at tage et foto af den, da jeg i første omgang troede at det var en mølædt ruin af en dansk 1400-tals mønt, men glædelig var overraskelsen, da sandheden kom for en dag.

Selv toppede jeg med 3 halvstore mønter, den bedste var 1/24 Speciedaler i sølv, 1799, Christian VII.

Dagen stod i høj grad i Underbergs tegn

Det var aldeles skønt at være på marken i gode venners lag. Sågar med morgenbrød, grillpølser, masser af Underberg, frisk kaffe og hjemmebagt kage.

Hvad mere kan en mand i sin bedste alder ønske sig?

Jeps, jeg har anskaffet mig en drone!

21. februar: Spring is coming

Godt at komme på marken efter lang tid med frossen jord. Det blev en stille genstart, men alt tæller jo, når man har været mere eller mindre afskåret fra fortiden i ugevis. Dagens bedste fund blev en 10-øre i sølv og et par musketkugler. Der er levnet plads til fremgang!

Musketkugler har vi set mange fotos af, så jeg bringer i stedet et modelfoto af Michael Røndes guldring, fundet først på vinteren, før frosten slog til.

Michaels guldring på Patagon-bund

7. februar: DIME – En gave til detektorfolket

Jeg er også gået over til DIME. 

I hvert fald har jeg tilpasset mine rutiner ved registrering af fund, således at de bedst muligt udnytter mulighederne i DIME. Det har gjort livet meget nemmere for mig. Meget nemmere!

Og hvad skal det så betyde? Jo, jeg har taget alle de gode ting fra DIME og krydret dem med nogle af de rutiner, jeg allerede har indarbejdet siden jeg startede med at gå med detektor i 2008.

Hvad er DIME? DIME står for “Digitale Metaldetektorfund”, og kan findes på www.metaldetektorfund.dk. Her kan du registrere dine fund en gang for alle, hvorefter de er på plads i “systemet” og data flyder smukt videre fra dig til lokalmuseet og videre! 

Læs meget mere om DIME i denne artikel!

DIME kan også lave fundrapporter for dig!

6. februar: Imens vi venter

Frosten har godt fat i markerne, så her er et foto af en lybsk skilling, fundet ved en tidligere lejlighed. Men nu genfotograferet, for at få tiden til at gå på en fornuftig måde.

Lybsk skilling fra 1600-tallet

24. januar: Forgyldt seletøjsbeslag

Godt 2 timer på marken, blev det til. Og et interessant nyt hak i sengestolpen, såmænd. Denne gang i form af en korsformet rembeslag, vikingetid. Min første af sin slags.

Troede først, at der var tale om en af de forjættede korsformede fibler af Råhede-typen, men da jeg lagde den på Detektor Danmark var der heldigvis eksperter, der kunne lede mig på rette vej (tak til Henrik Brinch Christiansen for ID).

Forgyldt seletøjsbeslag, vikingetid
Samme genstand, taget bagfra

19. januar: Lidt danefæ-statistik

I dag modtog jeg mit danefæbrev nr. 73, som jeg er yderst tilfreds med. Jeg føler i den forbindelse trang til at dele lidt statistik til dem der går op i den slags:

  • Der var 8 fund i den pågældende indlevering
  • 5 af de 8 genstande røg videre til Nationalmuseet
  • 3 må dermed være sorteret fra hos lokalmuseet
  • 4 af de 8 blev erklæret danefæ, 1 blev ikke
  • Det seneste af de 8 fund fund er gjort 26/5 2017
  • Fundene er modtaget hos Nationalmuseet 21/11 2017
  • Danefæbrev modtaget 19/1 2021
  • Dvs. 38,5 måneders behandlingstid hos Nationalmuseet

Herunder er indsat fotos fra dengang af de 8 fund samt angivet hvilke, der gav danefædusør. Jeg er selv overrasket over de 2 fragmenter af kindplader, dem havde jeg selv angivet som ”mulig fuglefibel” og ”mulig urnesfibel”. Så klog man bliver!

Nøgle (ikke danefæ)
Muligt vægtlod (ikke danefæ)
Fragment af kindplade, vikingetid/tidlig middelalder (danefæ)
Fragment af kindplade, vikingetid/tidlig middelalder (danefæ)
Blyterning (ikke danefæ)
Fuglefibel i sølv (danefæ)
Meget stor tenvægt (ikke danefæ)
Fragment af skålfibel (danefæ)

10. januar: To fine fibelfragmenter

Nyt år, samme mark. Det er nu næsten 14 dage siden jeg sidst har været på marken, da der var frost i jorden forrige weekend. Det eneste der for alvor kan holde en detektormand hjemme er frost i jorden, som forhindrer at man kan grave. Man må jo ikke risikere at skade de genstande, man ønsker at redde, hvilket der er stærkt forøget risiko for, når jorden er stiv.

Heldigvis blev det en fantastisk god start på 2021, da det afsøgte område kastede hele 2 fibelfragmenter af sig i løbet af 2½ times søgning. Så kan det vist ikke blive meget bedre på en kold januardag!

Næbfibel
Halen på en lille ligearmet fibel – med fin dekoration

7. januar: Meget mere end en hobby

Tilbage i november havde jeg selskab på marken, i form af Sebastian og Frederik, 2 journaliststuderende, som gerne ville skrive en artikel i forbindelse med deres studie. De ville i den forbindelse gerne tale med en detektormand – samt andre gode folk.

Der blev stillet mange gode spørgsmål den eftermiddag og det har nu resulteret i en glimrende artikel om den pågældende tur, som du kan læse, hvis du klikker på linket herunder.

Klik her for at læse artiklen “Meget mere end en hobby”

Solen går ned over en jomfruelig mark i Danmark

1. januar: Et nyt år kan begynde

2020 blev endnu et dejligt år på marken, nu kan et nyt begynde. Det er lidt koldt for tiden, men dagene er begyndt at blive længere, så snart kan vi komme på markerne igen. Jeg glæder mig ustyrligt til at solen får magt, vaccinerne får overtaget og især til at gense alle mine dejlige detektorkolleger på markerne igen. Håber I har det på samme måde!

En smuk fugl, imens vi venter!