Menu Luk

Tordenskiold

Tordenskiold, Dan H. Andersen, 2010, Gyldendal, 388 sider

I juleferien fik jeg bordet og entret denne pragtfulde biografi om den gode Tordenskjold. Bogen fandt jeg i hardback til kr. 99,95 i en boghandel i Aarhus, og det er en lettere nyrevideret udgave af bogen, som oprindeligt blev udgivet i 2004.

Bogen fortæller om Tordenskjolds liv, udfordringer og triumfer gennem hans alt for korte liv. Vi kommer forbi hans barndom i Trondhjem, eventyr til Trankebar og Caribien og ikke mindst hans hastige avancement og utrolige bedrifter i den dansk-norske flåde.

Man må sige, at Tordenskjold nåede at opleve en masse i løbet af sine kun 30 leveår. Hvad kunne det ikke have været blevet til, hvis han havde fået et par årtier mere at leve i?

Da jeg lagde bogen fra mig, sad jeg tilbage med det indtryk, at hvis en så modig/dumdristig flådeofficer som Tordenskjold var avanceret fra viceadmiral til en endnu højere post, kunne det have betydet utrolige triumfer for den dansk-norske flåde. Eller måske flådens totale udslettelse?

Jeg vil anbefale, at du kigger på kortene sidst i bogen, når du læser om de spændende flådeoperationer ved Rygen, Dynekilen, Marstrand og de mange andre steder, den hyperaktive søhelt besejlede. Jeg opdagede selv først kortene, da bogen var slut…

Alt i alt en dejligt velskrevet og fængende biografi. For en detektormand er det interessant at overveje søgesteder ved gamle landingssteder, overfartssteder og krigshavne. Ikke noget vi har meget af i Nørre Vissing, men alligevel.

Tordenskiold Dan H Andersen
Tordenskiold, af Dan H. Andersen