Menu Luk

Thy Rally 2015

17. september: Dag 0,  Ankomst

For 2. år i træk (er det så ikke en tradition?) var jeg inviteret til Thy Rally. Slet ikke dårligt! Denne gang med udgangspunkt i Nørhå, hvor overnatningsforholdene, som sædvanligt, var af en karakter der tangerer det primitive.

Belært af erfaringerne fra Samsø havde jeg derfor medbragt et lille telt, som om nødvendigt kunne bringes i spil. Den udløsende faktor ville i givet fald, efter al sandsynlighed, være den typiske, orkanagtige snorken, der så forudsigeligt rammer sovesale fyldt med mænd.

Transporten til Nordjylland foregik i Ibs luksus-Audi, som var fyldt til randen med tøj til flygtninge, doneret af de gode borgere på Alrø, samt med Ibs gigantiske telt, feltseng, dyne, 100 meter stærkstrømskabel, TV2 antenne, Weber grill etc. etc.

Ved ankomsten blev vi præsenteret for nedenstående fund, gjort af John Kvanli: Et bronze vildsvinehoved, måske af romersk oprindelse, fundet på torsdagens regnfulde prøvesøgning ved voldstedet Gammellund.

Thy Rally 2015 127
John Kvanlis hoved
18. september: Dag 1, Skyum og Vestervig

Den første dag på markerne startede ved Skyum Kirke, hvor enorme arealer som vanligt stod til vores rådighed. En normand fandt naturligvis straks en fibel, men herefter var det småt med de epokegørende fund.

Efter en kilometerlang, ørkesløs march rundt om kirken, i strid stub, nåede jeg, svagt stønnende, frem til skyggen af kirketårnet, hvilket straks gav gevinst. Nemlig i form af en fin lille seglstampe i bly med flotte bogstaver og et “atomkraft nej tak” tegn i midten.

Thy Rally 2015 007
Bondemandens seglstampe

Herefter var der ikke mere for mig at finde på denne mark, så jeg lod mig af Brian Kristensen, “Støvsugeren fra Glud”, lokke ned til havet, hvor der var et svagt håb om at finde spor efter vikinger, der var gået i land ved kysten.

Thy Rally 2015 009
En fin “delfin” 1-krone i sølv, med et marsvin på

Drømmene om trefligede spænder og vikingemønter florerede lystigt, men som sædvanligt blev der fundet noget andet end planlagt. I dette tilfælde i form af en super dejlig sølvmønt, en 1-krone fra 1876. En særdeles velkommen trøstepræmie.

Thy Rally 2015 010
En god årgang, iflg. Siegs Møntkatalog

Efter dette fund lokkede Brian mig endnu længere ned af kysten, hvor der ifølge hans minutiøse research skulle være mulighed for at afsøge toppen af en overpløjet gravhøj. Sådan noget siger man jo ikke nej til, så af sted det gik.

Det kneb med at finde bronzealder genstande, men til gengæld rykkede jeg så nogle år tilbage i tiden og fandt i stedet spidsen af en formodet flintedolk fra dolktid / tidlig bronzealder. Den var så tilpas fint tilhugget at selv jeg kunne erkende dens eksistens. Tak til Brian for at mumle noget om, at der var spor efter flintemagere på stedet. Ellers havde jeg nok kørt på et helt andet program, oppe i hovedet.

Og jeg som aldrig har formået at finde en flinteøkse….

Thy Rally 2015 012
Spidsen af en flintedolk, ca. 4.000 år gammel

Efter denne gode oplevelse var vi ved at være klar til at søge et andet sted end Skyum. Alle andre var kørt til Vestervig Kirke, så nu drog også Ib, Brian og jeg af sted til den forjættede detektorplads. Så kunne vi lige nå 1 ½ time, før aftensmaden.

Thy Rally 2015 005
Ib, som altid særdeles veludstyret

Personligt havde jeg en forventning om at finde en sølvmønt, da jeg sidste år var så heldig at finde et par fine eksemplarer på et par timer. Men sådan skulle det naturligvis ikke gå. Man kan ikke bare bestille den slags fund.

Man har en plan, til man laver en ny. Det står selv i §7. Efter 45 minutter uden fund i halmrækkerne langs vejen trak jeg længere ind på marken. Ib fortalte om et par fibler han engang havde fundet i en lavning og det gav nyt håb.

Thy Rally 2015 014
Dette er ikke en fibel men en velbevaret klædeplombe!

Fiblerne var krøbet i skjul, men i stedet fik jeg ram på en uforsigtig klædeplombe. Så var der da lidt til den gode, gamle fundpose.

Men plomber færdes åbenbart i små flokke for snart efter fandt jeg den fineste plombe, jeg nogensinde har fundet.  Alle plombers moder!

Jeg tvivler på, at det er en klædeplombe. På den ene side har den nemlig et kongeligt monogram og en tekst der måske kan tydes som “Viborg” (Wiibor….). Monogrammet ligner Christian VI´s, som regerede 1730-46.

Thy Rally 2015 016
Plombe, Christian VI, Viborg?

Jeg har ladet mig fortælle, at plomber fra Danmark er relativt sjældne, men hvad ved jeg.  Jeg synes dog bestemt selv, at den er stor og fin.

Thy Rally 2015 020
Flot dobbeltkonisk vægtlod fundet ved Vestervig af den brave Sveinung Lein

Der dukkede flere flotte ting op ved Vestervig Kirke. Vi var spredt over et stort område, så jeg fik aldrig noget stort overblik over dagens fund.

Jeg noterede mig, at Steen Agersø fandt en flot paryk-skilling. Det husker jeg, idet jeg selv fandt en sådan mønt på dette sted i 2014. Utroligt, hvad der stadig gemmer sig blandt blystykkerne.

Thy Rally 2015 022
Brian Kristensen og Ib Krause-Kjær poserer foran den mægtige Vestervig Kirke

Dagen blev afsluttet på traditionel vis, med pålægs-“kagemand”. Appetitten fejlede ikke noget efter 8 timer på markerne. Men brødet var tørt, så der skulle godt med væske til. Endnu engang gik nordmændene forrest, også på denne front.

19. september: Dag 2,  Hassing, Gammellund og Vestervig

Lørdag formiddag lagde en international koalition af detektorfolk fra land på en stor mark ved Hassing. Udsigten var mageløs, med Ove Sø i baggrunden, en sø som siges at have været en fjordarm i gammel tid.

Kunne der være spor af en sådan fortid ved søens bredder?

Thy Rally 2015 026
Pause nær silo

Umiddelbart ikke! Trods mange energiske anstrengelser dukkede der ikke meget op på de store marker.

Thy Rally 2015 028
Bare rolig! Der er et hegn mellem detektormand og tyr.

Ved middagstid var der derfor opbrud fra Hassing. Nogle drog direkte til Vestervig og andre, deriblandt Deres udsendte, navigerede til det fjerntliggende voldsted Gammellund, på sydspidsen af Mors.

Thy Rally 2015 044
Jesper Janke Hansens gulerod har igen leveret varen – et dugfriskt stykke affald studeres nidkært

Gammellund er et overraskende velbevaret voldsted. Voldene står endnu højt hævet over de dybe voldgrave. Gammellund er ikke et sted, hvor man bare går og laver om på tingene. Når man én gang har bygget et voldsted, så er der ingen grund til at gå og gå og lave om på det. Heller ikke efter 600 år.

Thy Rally 2015 052
Stribede køer på voldstedet Gammellund. Det siges at køerne kun må have 3 striber. Vist nok af hensyn til Adidas. Men det som sagt kun et rygte…

Det sjove var, at vi ikke rigtigt fandt noget. Man skulle umiddelbart tro, at 20-30 detektorfolk skulle kunne finde en mønt eller to nær et gammelt voldsted / landingssted, men det var ikke desto mindre ikke tilfældet. De fæle stubbe skal måske have deres del af skylden, men helt forklare fraværet af fund kan de vel ikke.

Thy Rally 2015 056
En formodet normand, i dyb koncentration, bag uhøstet korn

Konsekvensen blev som så ofte før: Af sted til Vestervig!
“Don´t panic mr Fawlty!”
“What else is there to do?”

Thy Rally 2015 065
Frants Fugl Vestergaard foran Vestervig Kirke

Nå. Men den lange tur over Mors gav god tid til planlægning og ved ankomsten til Vestervig var planen klar: At finde en borgerkrigsmønt.

Som sagt, så gjort. Inden Ib var tilbage fra Vestervig Kirkes toiletfaciliteter stod jeg med en kobbersterling i hånden. Den må kunne gå for en borgerkrigsmønt. Meget tilfredsstillende.

Thy Rally 2015 076
Kobbersterling foran Vestervig Kirke

Den fine kobbersterling blev fulgt op af fire gigantiske stykker bly på stribe inden for 2 minutter. Der er altså stort set ingen grænser for, hvor store stykker metal, der kan gemme sig i jorden ved Vestervig Kirke. Der bliver sgu nok fundet en kirkeklokke eller en U-båd en af dagene.

Thy Rally 2015 066
Jesper foran Vestervig Kirke

Dagen gik så småt på hæld, aftenens traditionelle festmåltid begyndte så småt at fylde mere og mere i bevidstheden.

Thy Rally 2015 071
John Kvanli, som fundmæssigt toppede allerede torsdag, men som ikke ved det endnu

Der blev pludselig tid til at hive det store objektiv frem og snuppe et par stemningsbilleder. Man kan jo ikke komme hjem uden lidt fotos. Faktisk fortryder jeg aldrig, at have taget fotos. Det skal der også være tid til. Men jeg fortryder faktisk af og til,  hvis jeg ikke har taget fotos.

Thy Rally 2015 072
Der er ikke noget som et par gode baller, som man siger

Vejret var endnu engang med os i september. Kun torsdag regnede det på dem der “tyvstartede”, men det var jo kun fortjent.

Thy Rally 2015 073
Oluf giver den en skalle, der kæmpes til det sidste

Og det fossede ned natten til fredag. Men det var meningen – det er jo godt for signalerne.

Thy Rally 2015 079
Lille Oluf foran store Vestervig Kirke

Rygtet ville vide, at Amund igen havde svinget sin magiske stav og fremtryllet en flot valkyriefibel fra markerne ved Vestervig. Et rygte der skulle vise sig at være sandt.

Thy Rally 2015 081
Amunds valkyriefibel – velkommen til vikingetiden

Et andet flot fund var Peder Laursens fantastiske klædeplombe med et smukt skibsmotiv.

Thy Rally 2015 082
Klædeplombe med skibsmotiv. Jeg tænker Holland, hvad tænker du?
Festivitas

Lørdag aften stod i festens tegn. Først med helstegt pattegris. En meget vellykket gris, faktisk. Selv om man er vildt sulten kan man godt værdsætte en helstegt pattegris, der ikke er tør i kødet. Det var sager. Og med dejlig svær, det skal man ikke kimse af.

Thy Rally 2015 101
Amund fik 2. præmie for den flotte valkyriefibel, samt Rygene Detektorklubbs  præmie for “Treffets beste vikingetidsfunn”, en vandrepokal (sværd), som vil vække jubel hos enhver hustru!

Der blev uddelt fantastiske præmier, hvorefter tusindkunstneren Peder Laursen gik på scenen med god musik og masser af spas.

Thy Rally 2015 103
Peder Laursen arbejder også i granit – og havde lavet denne fantastiske førstepræmie efter et af sine egne fund. Præmien tilfaldt John Kvanli for hans vildsvinehoved

Der var næsten ingen ende på alle de forskellige former for hyldest.

Thy Rally 2015 110
Peder Laursen fik Thy Rallys vandrepokal tildelt af den tidligere ejer, Jesper Janke Hansen

I anledning af at det var 10. år med Thy Rally blev også Claus Thinggaard  hædret med en flot T-shirt.

Thy Rally 2015 116
I Thy Mors Detektorklub elsker man sin chef højere end noget andet 🙂

Herefter gik turen for mit vedkommende ud i mit lille telt, hvor jeg ikke havde nogen problemer med at falde i søvn. Ingen snorken. Ingen regn. Ingen hovedpude.

20. september: Dag 3, hjemtur

Af forskellige grunde afholdt vi os fra at køre til Vestervig søndag. Nu havde vi jo også været der både fredag og lørdag, så der var andre prioriteter at tage hensyn til. Selv om det kunne have været sjovt at finde noget helt andet end planlagt bare én gang til, denne weekend…

Arrangementet

Thy Rally er nu engang som Thy Rally nu engang er. Spejderne laver det hårde arbejde og tjener forhåbentlig en ærlig dollar, slagteren skaffer en helstegt pattegris. Der er styr på det hele, men det er ikke noget luksushotel. Hvis ikke du kan lide snorkenen i bageriet, så er det bare ærgreligt.

Det var ikke de mest fundrige marker vi ramte i år, men der er jo aldrig nogen fundgarantier, det er simpelthen en del af gamet. De mange stubbe i år, som til dels skyldes den sene høst, gjorde nok heller ikke sagen bedre.

Underholdningen var i topklasse, anført af fødselaren, Peder Laursen samt de 2 tosser Claus og Peter. Det kan man ikke være taknemmelig nok for. Her kan Casper og Frank virkelig lære noget!

Lærestreger

Medbring et telt. Så er din nattesøvn delvist sikret og du har efterfølgende mere energi til at søge ordentligt på markerne.

Medbring en hovedpude. Så sover du endnu bedre, end hvis du bruger en sammenrullet trøje og en T-shirt.

Mine fund
  • Spids af flintedolk
  • Seglstampe i bly
  • Klædeplombe i bly
  • “Kongelig” plombe i bly, Christian VI, Viborg
  • 2 komplette bæltespænder
  • 3 musketkugler
Det blev til i alt 4 mønter:
  • Kobbersterling, antageligt fra 1400-tallet
  • 1 krone 1876, sølv, Christian IX, en virkeligt dejlig mønt!
  • 2 øre 1891, bronze, Christian IX
  • 10 øre 1975, kobbernikkel, Margrethe II

Hertil kommer 3 mønter fundet på en mark på vej hjem (tak til Peter Werner for dennes gæstfrihed :-)). Disse blev fundet nær en gammel helligkilde, så der er vist nogen der har købt en ret minimal dosis syndsforladelse for nogle af de mindste mønter, der kunne skaffes.

  • 1 skilling 1812, kobber, Frederik VI
  • 1 skilling 1812, kobber, Frederik VI
  • 2 skilling 1815, kobber, Frederik VI

Klik her for at se flere fotos fra turen