Menu Luk

Fotografering af fund

Fotografering af fund til fundrapport

Næste skridt i processen er, at tage fotos af alle fund, der skal afleveres til museet. Når fundene er ude af dine hænder, lever de for dit vedkommende kun i din hukommelse, og måske på Facebook, med mindre du sørger for at lave en fornuftig fotodokumentation af alle fund.

Jeg afleverer fund 2-4 gange om året, efterhånden som jeg bliver færdig med en mark, eller når mit lokale museum melder ud, at nu må vi gerne kigge forbi med det, vi har fundet. Når den tid nærmer sig, så plejer jeg at lave en samlet fotografering af de fund, der skal afleveres. Det er jo meget nemmere for mig at tage 50-100 fotos i én arbejdsgang end at skulle tage det samme antal fotos over 25-50 forskellige sessioner.

Fundfotos i striber

Jeg skal ikke trætte med alt for meget fototeknik. Hver detektormand har sit kamera og sin måde at tage fotos på. Jeg vil blot anbefale at du overvejer flg. punkter, når du fotograferer fund til fundrapporten:

  • Hold styr på fund og fundposer, så fundene ikke forveksles eller blandes sammen
  • Fotografer altid et fund ad gangen
  • Placer dit kamera stabilt, fx på et stativ, så du får skarpe fotos
  • Brug fjernbetjening eller timer, så kameraet ikke ryster
  • Anbring en passende målestok ved siden af fundet, så den kommer med på alle fotos
  • Tag fotos af alle fund
  • Fund med karakteristika på begge side, fx mønter, fotograferes altid på både forside og bagside

Selv bruger jeg et spejlreflekskamera på stativ og et lysbord med indbygget målestok, når jeg fotograferer fund. Desuden har jeg en lampe stående i den ene side af lysbordet, som sørger for at der kastes skygger på fx mønter, således at mønternes præg står tydeligt på fotos.

Ved brug af lysbord skal man ikke skrue for højt op for lyset samt indstille sit kamera til at håndtere modlys optimalt. Til gengæld får man fotos med ensartet belysning og indbygget, stabil målestoksangivelse. På mit kamera skal lysmåleren stå på spotmåling eller partiel måling, for at få et godt resultat.

I øvrigt kan jeg oplyse, at mit kamera er et Canon D70 spejlreflekskamera, det står på stativ, når jeg tager fundfotos,  alle fotos tages i RAW og redigeres derefter en smule i Photoshop for at opnå korrekt hvidbalance, farver og belysning. Fundfotos tages typisk på blændetal 8, ISO 100 og med den lukketid, som kameraet vælger.

1 øre 1881 – ikke danefæ!

Bemærk, at hvis du tager fundfotos med din smartphone er der flere artikler at læse om dette her på sitet. 

Klik her for at læse mere om fundfotografering med smartphone

Når jeg har kopieret mine fundfotos fra kameraet ind på min PC omdøber jeg alle fotos til at hedde det nummer som fundet har. Dvs. at fundet som har nummer ”272. Næbfibel” blot kommer til at hedde 272. Måske bliver der en 272-1 og en 272-2, hvis fundet har en forside + en bagside, fx hvis fundet er en mønt.

Flere fundfotos
Klik her for at læse næste artikel: Skrivning af fundrapport