Menu Luk

Garmin BaseCamp

Kopiering af data til og fra din GPS

Når jeg går på markerne med min detektor bruger jeg en håndholdt GPS fra Garmin. Sådan en filur skal man lære at kende, lige som så meget andet, men det er ikke så svært endda. Der medfølger et stykke software til at overføre data til din PC, dette program hedder Garmin BaseCamp.

Skærmbillede fra BaseCamp

I fund og grund vælger man blot menuen ”Fil” + ”Importér” og henter dermed data ind Garmin BaseCamp fra GPS´en. Når data er overført til PC´en har man i BaseCamp mulighed rydde op i de spor og waypoints man har oprettet på GPS´en.

Man kan fx rette i de spor man har logget, hvilket jeg ofte gør. Jeg plejer at slette ”vildspor”, inden jeg overfører spor til Google Earth, fx spor fra bilen ud til marken, fra mark A til mark B eller fra marken og hjem til Lillemor eller Elskerinden (især de sidste). Man kan desuden omdøbe waypoints, således at de fx får et navn, der indeholder fundnummeret + en kort beskrivelse (fx ”272. Næbfibel”).

Hvis jeg sletter det øverste punkt på listen forsvinder lidt af sporet (ved cirklen)

En vigtig funktion i Garmin BaseCamp er, at hvis man vælger menuen ”Vis” + ”Google Earth” kan man få vist sine data i programmet Google Earth, hvilket jeg og mange andre detektorfolk bruger rigtig, rigtig meget.

“Fil + Vis i Google Earth”
Kopier spor og waypoints tilbage til GPS

Man kan også sende data tilbage til sin GPS via BaseCamp, således at de sorterede og tilrettede waypoints og spor du ønsker at kunne se, når du er tilbage på marken, bliver ført tilbage fra PC til GPS. Dette giver mest mening hvis du har installeret et kort på din GPS, i hvert fald for sporenes vedkommende.

Hvis du har spor eller waypoints du ønsker at føre fra Google Earth til GPS sker det via Garmin BaseCamp. Du starter med at højreklikke i Google Earth på det som du gerne vil overføre til din GPS og vælge menuen ”Gem sted som…”. Det kan være enkelte waypoints eller spor, men det kan også være en hel mappe eller en mappe med undermapper, fyldt med waypoints eller spor. Du gemmer så dine data et sted, hvor du kan finde dem igen.

Først gemmer man fra Google Earth

Næste skridt er, at hente disse data ind i Garmin BaseCamp. Det gør du i menuen ”Fil” + ”Importer til …”. Du kan selv lave mapper i BaseCamp, hvortil du kan importere data. Eller du kan bruge mappen “Min samling”.

Sidste skridt i processen er, at kopiere data fra din PC til din GPS. Du starter med at koble din GPS til din PC med et USB-kabel hvorefter der dukker der en folder op i Garmin BaseCamp, som viser din GPS som et drev. Så er det bare at kopiere eller flytte de data som skal over på GPS´en fra den ene folder til den anden.

Når du derefter genstarter din GPS, efter at den er koblet fra din PC, kan du se de waypoints, som du har kopieret over på din GPS. Sporene er lidt mere tricky. På min GPS (Garmin eTrex 20) skal jeg først vælge hvert enkelt spor og markere ”Vis på kort”, før jeg kan se dem på min GPS.

En mark der er delvist afsøgt – det grønne er spor

Jeg håber at ovenstående giver mening. Ellers gå ud fra, at det nok er nemmere i virkeligheden, end når du ser det på skrift.

Klik her for at læse næste artikel: Brug af Google Earth