Menu Luk

Midgaards Rally 2015

For 3. gang var vi en stor flok detektorentusiaster der havde fundet vej til Midgaards Rally. Denne gang fordelt på hele 4 lokationer nær Viborg, bla. fordi høsten var forsinket, hvilket havde forårsaget at nye marker måtte i spil.

Midt i denne logistiske malmstrøm mistede vi kontakten til Jytte, som vi ellers havde store forventninger til, efter hendes fund af en fantastisk middelalder guldring sidste år. En afladt telefon! Mere skal der ikke til, før man er ude af spillet!

Midgaards Rally 2015 052
“Det er meget simpelt, vi skal den vej!”

Det var en brandvarm dag. Rigtigt mange af de der farlige UV-stråler var samlet på ét sted og gjorde det nødvendigt med jævne mellemrum at rotere stråhatten et par millimeter, for at undgå at blive solbrændt i tern på issen.

Midgaards Rally 2015 058
Morten Viborg i fuld sving

Jeg var, set i bakspejlet, så heldig at havne på en af de marker, hvor der blev fundet mest. Selv om marken stod i stub dukkede der hurtigt et par fibler op. Jeg tror faktisk at jeg selv fandt den første efter kun et par minutter på marken, hvor et skrøbeligt signal blev forvandlet til en dejlig, lille skivefibel. Jeg har aldrig før fundet en skivefibel så tæt på Skive (kun ca. 30 km)…

Midgaards Rally 2015 008
Skivefibel med potentiale

Fiblen er relativt rund (skiveformet, ja – det var en morsomhed :-)) med antydninger af fine guldornamenteringer. Jeg undlod derfor enhver form for rensning. Mon ikke der dukker nogle spændende mønstre op, inde bag aflejringerne?

På bagsiden af fiblen er der en form for tynd sølvbelægning og en ekstra ophængningstap, så den har måske været ført en pensionisttilværelse som hængesmykke efter en storhedstid som dragtnål.

Midgaards Rally 2015 009
Nålefæste, ophæng og sølvbelægning

Rene Leutschuk havde medbragt sin overgennemsnitligt store drone, som med mellemrum gjorde luftrummet usikkert, medbringende et kamera, som optog spændende fotos og filmklip af svedende detektorfolk. Der var en del vind, men dronen holdt sig stabilt i luften.

Midgaards Rally 2015 071
Den koncentrerede dronefører
Midgaards Rally 2015 073
Dronen med kamera

Det varede naturligvis ikke længe, før Michael Rønde kom slæbende med sin årlige fibel. Tre Midgaards Rally i træk har han nu fundet en fibel. Denne gang en lækker næbfibel, flot ornamenteret og patineret efter århundreder i jorden.

Midgaards Rally 2015 005
Michael Rønde med næbfibel

Kim Bødskov var også godt kørende med nyvasket gedeskæg på hagen og en lækker, flad Urnesfibula i hånden.

Midgaards Rally 2015 012
Kim Bødskov med urnesfibel
Midgaards Rally 2015 013
Har denne mand lige fået 4 Viborg dæk?

Og naturligvis holdt Amund Segerhard sig ikke tilbage, han fandt en super fin pladefibel og vist endda en fibel mere senere på dagen. Brede, hurtige sving med en Deus synes at være en magisk formel.

Midgaards Rally 2015 028
Amund og fibel
Midgaards Rally 2015 030
Fibel i nærbillede – gav ikke præmie, da Amund er i arrangementskomiteen….

Jeg gik hele dagen og ventede spændt på den årlige fibel fra Claus Rasmussen, men han holdt sig i skindet og nøjedes med et fragment af en fibel. Det er dog en kendt sag, at Claus generelt set hader stubbe, hvis man da ser bort fra skægstubbe.

Midgaards Rally 2015 037
Claus Rasmussen, manden der hader stubmarker

Måske var det stubbenes skyld, at der ikke blev fundet særligt mange mønter. Jesper Janke fandt dog en fin, ret lækker, sølvmønt, jeg tror det var en 4 skilling 1807. Mønten var i fin stand, men jeg fik ikke taget et foto af vidunderet.

Midgaards Rally 2015 082
Flemming Sørensen med den gule førerspade

Jeg hørte umiddelbart ikke om nogen mønter der var væsentligt mere lækre end denne, selv om der vist nok blev fundet et par sølvmønter hist og her. En skærende kontrast til sidste år, hvor der blev fundet over 500 mønter. Personligt fandt jeg slet ingen mønter, hvilket næppe er sket for mig før, på en fuld detektordag.

Midgaards Rally 2015 068
Oluf Skadhauge i målrettet stil

Dagens storfinder var Niels Sejersen, som fandt et fint vikingehængesmykke, som senere blev kåret til dagens fund.

Midgaards Rally 2015 034
Niels Sejersen og vikingehængesmykke
Midgaards Rally 2015 032
…kåret som dagens bedste fund…

Et andet flot fund var en flot ”ravnefibel”, jeg er lige ved at tro, at den er i sølv, som virkeligt har stor wow-effekt. Den blev fundet af Mikkel Edelmann Nielsen!

Midgaards Rally 2015 042
Flot ravn!!

Og så blev der fundet en flot 3-fliget fibel, jeg husker det som om, at det var Daniel Maigaard, der stod bag. Jeg var ikke tilstede i gerningsøjeblikket, søgte forgæves på en anden mark, hvilket nok er grunden til min hullede hukommelse.

Midgaards Rally 2015 024
Nordmænd i aktion
Arrangementet

Midgaards Rally 2015 var endnu engang utroligt velgennemført. Tak til Morten, Amund, Frants, Bent og resten af holdet bag Midgaards Rally, for det store arbejde der er lagt i at finde marker, bidning af negle mens høsten blev udsat, kontakt til museum, morgenbrød, frokost, fornem aftenbuffet, drikkevarer til ørkentemperaturerne osv. osv. osv.

Tak til museumsfolkene, som endnu engang stiller op på en lørdag.

Tak til lodsejerne, som stiller marker til rådighed.

Og tak til præmiesponsor Detektorshop, som igen gjorde det lidt sjovere at finde de gode fund.

Midgaards Rally 2015 079
Daniel Maigaard har fundet de fladeste stubbe
Lærestreger

Hvad havde jeg så med hjem i rygsækken af erfaringer fra det nordjyske? Jo, et par erfaringer faldt der vel af.

  • Fibler er store. I hvert fald mange af dem. Større end mønter, kan man sige. Det er mit indtryk, at mange fibler blev fundet af de detektorfolk, der gik hurtigt hen over marken, svingede relativt hurtigt og dermed fik oceaner af kvadratmeter under søgehovedet. Ja, måske ligefrem kubikmeter. En pladefibel eller en næbfibel vil gerne findes. Det ligger i deres natur. De ligger og gør sig lækre og kan ofte findes gennem stubbene, selv om det går lidt hurtigt. Men husk at høre efter de signaler du ”snitter”. Selv om man rammer nogle centimeter ved siden af, kan fiblen godt høres lidt alligevel. Så må man lige have søgehovedet lidt flere centimeter ud til højre, for at se om det var noget ordentligt signalværk eller om det var en dum, dum nitte.
  • Små sølvmønter gemmer sig i stubbene. Næppe nogen overraskelse og måske lå der bare ikke særligt mange sølvmønter på disse marker. Men det er klart, at det er nemmere at finde de helt små sølvmønter og dirhemklip på en nysået mark, hvor søgehovedet kan komme helt ned og kysse jorden. Mit gæt er at vi nok har misset et par mønter fra vikingetiden. Måske de dukker op, når markerne bliver harvet og tromlet. Vi får se, vi får se! Pointen er, måske, at det ikke kan betale sig at fiske efter mønter i stubbene, især ikke, hvis der er større genstande der bider, fx fibler.
  • Giv aldrig op. Der blev fundet fine ting lige til det sidste. Der var nemlig også fibler i de høje stubbe som folk i første omgang var gået uden om. Fibler svømmer ofte i spredte stimer. Der lå en fin 3-fliget fibel i hestefolden, hvor det var hårdt at grave. Og så blev der fundet en fibel lige ved siden af bilernes parkeringsplads på marken. Faktisk er det mit indtryk, at de 10-15 fibler der blev fundet lå spredt ret godt ud over hele området. Der ligger sikkert flere, der hvor vi har gået mindst. Det tror jeg.
Midgaards Rally 2015 026
Niels Sejersen i færd med at snige sig ind på en fibel?
Mine fund

For første gang kom jeg hjem fra Midgaards Rally med en fibel på scorekortet. Skønt. En dejlig skivefibel, som jeg glæder mig til at høre mere om, når danefæbrevet kommer om få år. Og for første gang kom jeg hjem uden mønter.

Mine fund på årets Midgaards Rally:

  • 1 skivefibel med forgyldning, forsølvning og ophængningstap bagpå, jeg gætter på germansk jernalder eller vikingetid
  • 1 musketkugle og 1 kugle fra en Remington riffel
  • 2 dele af bæltespænder fra 17-1800 tallet
  • 0 mønter

Gud ske lov for fiblen! 🙂

Klik her for at se flere fotos fra Midgaards Rally 2015