Menu Luk

Danefæ

Danefæ – Skatte fra den danske muld, Nationalmuseet, 2010, Gyldendal, 267 sider

”Danefæ” er udgivet i anledning af Dronningens 70 års fødselsdag. Bogen er i stort format og rigt illustreret. En dronning værdig.

Det kan ikke siges tydeligt nok: Denne bog er et must for enhver detektormand! Du vil fryde dig over hvert eneste kapitel.

Bogen starter med en beskrivelse af, hvad der historisk har været reglerne for indlevering af danefæ, efterfulgt af en beskrivelse af den nuværende danefæpraksis.

Herefter følger en veritabel perlerække af artikler (50 stk.) om nogle af de mest eksklusive stykker danefæ, der er fundet på dansk grund op til og med 2010. Artiklerne er skrevet Danmarks ypperste historiekyndige kapaciteter, heriblandt de medarbejdere, der skriver de fine danefæbreve til os detektorfolk og de forfattere vi kender fra så mange spændende artikler i Skalk mv. Ingen nævnt, ingen glemt.

En række af disse fund er gjort af detektorfolk. Eksempelvis er der en beskrivelse af de fine fund på Havsmarken på Ærø og en artikel om fund på Thy Rally. I det hele taget får samarbejdet mellem detektorfolket og museerne så meget ros igennem hele bogen, at det er lige før, at man rødmer. Men også kun lige før :-).

Der er naturligvis også mange andre spændende fund i bogen end dem af de ædle metaller, heriblandt fund af træ, ben, hjortetak, granit og rav.

Bogen er set til 100 kroner i Nationalmuseets webbutik. Dermed er den en fremragende gave til din foretrukne lodsejer. Hvis du er detektormand / kvinde og denne bog mirakuløst skulle have undgået din opmærksomhed, så er det bare med at få den bestilt og læst i en fart.

Det vil du ikke fortryde!

Danefæ skatte fra den danske muld
Danefæ – Skatte fra den danske muld, Nationalmuseet