Menu Luk

XP Gold Rally 2016

Burford, England

Denne weekend gik turen til byen Burford i Oxfordshire helt ovre i England, for at se om vi kunne finde en skat, der kunne gøre os økonomisk uafhængige. Det skete ikke, men vi oplevede til gengæld så meget andet. Læs den spændende beretning herunder.

Danskere i striber!
Danskere i striber!
15. september, dag -1: Rejsedag

Måske ikke så detektorrelateret, men her er alligevel et par anekdoter som man kan lære af.

Vi var 3 mand høj, der rejste fra Billund, Per, Jesper og Allan. Det gik helt galt for os i Billund (Jesper og Allan). Tiden skred flere gange, og det endte med, at vi i panik løb gennem gangene i Billund. Et godt råd: husk at afsætte tid til sampakning af kufferter, hvis du deler kuffert med en anden. Husk at du måske skal parkere langt, langt væk fra terminalen. Husk at tjekke, hvad din kuffert vejer og husk at tjekke det op imod, hvad du må medbringe, så du ikke skal pakke 3,6 kilo mistænkelige elektroniske dimser ned i din håndbagage på et gulv foran en totalt indifferent, smilende, asiatisk bøsse.

Michael, Dan og Per
Michael, Dan og Per

Og når du lander i udlandet, så husk hvilken farve din kuffert har (her stiller vi over til Per). I mørke er alle kufferter åbenbart sorte, oppe i Thy. Husk farven og forebyg stress og ugelange drillerier i retning af: ”Per, var du egentlig familiens blå får?”, eller ”Du kan jo få betaling i blå penge”.

En detektorkvinde og hendes hund
En detektorkvinde og hendes hund

Og, nå ja, når du lejer en bil i England og gerne vil have den opgraderet til en firhjulstrækker, så skal du ikke bede om en ”four wheeler”. Alle biler har jo (mindst) fire hjul. Det hedder en bil med ”four wheel drive”. Four wheeler er også det ord man bruger i Udlandet om en ATV. Detaljer, detaljer.

Per, Jesper og vores "Four Wheeler"
Per, Jesper og vores “Four Wheeler”
16. september, dag 0: Demo af den nye XP MI-6 pinpointer

Fredag åbnede lejren. Der skulle komme 600 detektorfolk til træffet, alle med XP-detektorer, så der var basis for en masse boder, barer, detektorforhandlere osv., hvilket også dukkede op. Vi fik tjekket ind, fik ”festivalarmbånd” på og fik nogle indledende oplevelser. Eksempelvis var der mulighed for at købe ”danefæ” for en slik. Sådan er det i England, der er andre regler, andre skikke og en helt anden indstilling til tingene, som vi fik ganske rig lejlighed til at studere.

Pubbesøg i Burford, nu med Michael, Dan og Fru A. Hertz
Pubbesøg i Burford, nu med Michael, Dan og Fru A. Hertz

Eksempelvis kunne man købe fibler fra en fyldt kagedåse for 10 pund stykket (cirka 85 kroner) og romerske bronzemønter for 25 pence stykket (cirka 2 kroner).

Så er der tilbud på fibler
Så er der tilbud på fibler
Tilbud på romere
Tilbud på romere

Vi fik desuden en meget professionel demonstration af den nye XP MI-6 pinpointer som blev udført af selveste Alain Loubet, som er grundlægger og ejer af XP Metal Detectors.

XP MI-6 pinpointer
XP MI-6 pinpointer

Nogle af de ting vi hørte om den nye pinpointer var:

  • Lyd overføres trådløst til din Deus, herunder til dine WS4 og WS5 hovedtelefonerne, således at du klart og diskret kan høre, om du er ved at nærme dig dit fund
  • MI-6 oplades via USB og holder strøm i 90 timer på en opladning
  • Den kan bruges under vand, op til 8 meter (faktisk dybere, men ved 14 meter tændes den af vandtrykket på tænd-knappen)
  • Hvis den mistes på marken kan den via Deus kontrolboks genoplives i 3 uger fra 15 meters afstand, hvorefter den afgiver en kraftig bip lyd – vi testede det og den kan i virkeligheden genoplives fra væsentlig større afstand, hvis du er i åbent tærræn
  • Er mindst lige så kraftig som en Garrett pinpointer
  • Har rige muligheder for indstilling af følsomhed (50 niveauer), toner, programmer mv.
  • Er i flotte rød-sorte farver, så den er nem at få øje på
Eksklusiv demo af XP MI-6
Eksklusiv demo af XP MI-6
17. september, dag 1: 5 romerske mønter

Per Kyndi og jeg brugte fredag aften på at filosofere over, hvilke af de 36 marker der var mest lovende. Vi lagde en plan og tegnede en rute på kortet, som endte i et fint kuglepenskryds. Vi satsede på nærhed til vandløb og by, da vi ikke havde noget som helst kendskab til lokalområdet. Der lå for resten en kirkeruin 900 meter fra vores kryds.

Jesper og Per restituerer
Jesper og Per restituerer

Planen virkede. De første marker var meget stenede og leverede stort set ingen fund. Jesper fandt et par mønter, 100-200 år gamle, men det var alt. Der var ikke skyggen af muld- eller sandjord. Vi måtte satse på marker med små sten. Stemningen var høj, men bekymringen over manglende fund var eksponentielt stigende med tiden der gik.

Portugisisk par med en flot long cross
Portugisisk par med en flot long cross

Da vi ramte den yderste af markerne var vi nogle af de første på stedet, hvilket måske skyldes, at man ikke kunne køre derud. Der var en tendens til, at de lokale tog bilen, for at starte først på de marker, de fandt interessante. Vi tænkte nok selv, at med 600 detektorfolk, så kunne det blive et problem med parkeringen på de små veje. Så vi gik.

Velkommen til XP Gold Rally 2016
Velkommen til XP Gold Rally 2016

På den yderste mark mødte vi snart Dave fra Northampton, som kunne fremvise hele 2 friske romerske bronzemønter, fundet inden for de seneste 15 minutter. Meget opløftende. Vi gik i krig og efter et par timer havde vi nået fine resultater. Jesper havde fundet sin første romer og jeg havde 3 ½ romere i lommen. Dette var væsentligt over gennemsnittet for træffet som helhed, kunne vi senere konstatere.

Dave fra Northampton
Dave fra Northampton
Dave og hans romerske æsel-mønt
Dave og hans romerske æsel-mønt

Den ene af mine romere var ganske, ganske lille. Men Dave var ekspert og med hjælp fra hans lup blev den bestemt til at være god nok.

En stolt dansker med første romerske mønt i hånden - efter alle disse år!
En stolt dansker med første romerske mønt i hånden – efter alle disse år!

Hen ad eftermiddagen regnede det i ½ time, hvilket drev mange folk væk fra markerne. Jeg løb tør for strøm på 11” søgehovedet, formentlig efter en dårlig opladning, men var så heldig at låne et søgehoved af Bjørn, hvilket sikrede mig et par timer ekstra på marken. Bjørn skaffede også mad til Jesper, Per og jeg, som jo befandt os langt væk fra lejren. Tak, tak, tak!

Den frækkeste hankat i byen
Den frækkeste hankat i byen

De sidste par timer på marken i ophøjet dansk ensomhed gav først en stor Victoria half penny fra 1861og senere den 5. romer på en helt anden mark, denne gang en Claudius II fra 268-270 med strålekrans og det hele. Min ældste romer på dette træf.

Romersk bronzemønt i hård jordklump
Romersk bronzemønt i hård jordklump

Det gav anledning til et besøg i PAS-teltet (fundindlevering til myndighederne), hvor de 5 romere og et formodet fibelfragment blev registreret meget grundigt.

I England tager det ca. 2 timer at registrere ”Englefæ” mod ca. 4 år i Danmark. Tankevækkende. I England står der 8 personer i et telt (sikkert fordi det er et stort træf) som måler, vejer, fotograferer og bestemmer fundene på stedet.

Bjørn fra Team Viking
Bjørn fra Team Viking

Som jeg har forstået det, er det ganske få ting, der bliver udtaget til tresure-behandling og de der bliver erklæret treasure køber museerne til markedspriser. Denne pris deler finderen med lodsejeren. Fund der ikke er treasure ryger tilbage til finderen. Værdien af disse skal normalt vist også dele med lodsejeren. Dagens fund på træffet var en flot romersk guldmønt, så her var der da lidt værdi at dele, skulle jeg mene.

PAS-folk i aktion
PAS-folk i aktion

Og nå ja – for at det ikke skal være løgn fik jeg på marken en MMS fra Dennis Maigaard med information om, at jeg havde vundet en af de nye pinpointere fra XP. Spørg lige om jeg var irriterende at være sammen med den aften….

18. september, dag 2: 13 nye marker

Efter gårsdagens succes var det nu min tur til ikke at finde noget. Faktisk lagde jeg ud med at dukke op på rallyet uden skaftet til min Deus. Det lå hjemme på hotellet. Hmm. Godt at man var på XP Rally, hvor der var masser af reservedele. Jesper lånte mig et skaft og fik sat en klik-top på i stedet for magneten og så var jeg flyvende.

Alain Loubet, grundlægger af XP Metal Detectors
Alain Loubet, grundlægger af XP Metal Detectors

Vejret var fantastisk. Helt fantastisk. Efter 10 minutter på marken måtte vi tilbage til bilen efter solcreme, shorts og stråhat. Pyha. Der var tilføjet 13 nye marker i forhold til i går, så der var rig mulighed for nyt jord under søgehovederne.

Team Viking - Allan, Jesper, Christian, Per og Bjørn
Team Viking – Allan, Jesper, Christian, Per og Bjørn

Vi passerede fra morgenstunden en lille privat udgravning, som var sat i værk af et par franskmænd. De var ved at grave en eller flere jerngryder ud i et dybt hul og så ud til at have fået varmen. Det trak folk til, men det var ikke en ”hoard”. Det var blot nogle gamle jerngryder.

Per er målløs - "de er jo langt under pløjelaget"
Per er målløs – “de er jo langt under pløjelaget”
Udgravning af jerngryde
Udgravning af jerngryde

Jesper lagde hurtigt ud med en fin ”hammered” sølvmønt fra sidst i 1500-tallet. I løbet af dagen dukkede andre fine fund frem, så var ujævnt fordelt over de mange detektorfolk. Blandt danskerne gjorde Asger Lyshøj sig bemærket med et fint ”Saxon” beslag, en periode de er helt vilde med herovre.

Per og Jesper beundrer mønten (modelfoto)
Per og Jesper beundrer mønten (modelfoto)
En god start på dagen for Jesper
En god start på dagen for Jesper
Jesper med hammered 1500-tals mønt
Jesper med hammered 1500-tals mønt

Rasmus Brønsgaard lagde personligt ud med en fin lille sceatta, en af de mønter vi alle helst ville finde. Dog ikke i guld, pyha, ellers ville han da have forladt jordoverfladen af glæde. Men dog et perlefund.

Rasmus´ sceatta
Rasmus´ sceatta
Rasmus og sceatta
Rasmus og sceatta

Den longcross penny vi alle drømte om at finde (nu hvor romerne og sceattaen var på plads) gik til Christian Reenberg på mark 36. Tænk at være til et træf, hvor der er 36 marker. Christian virkede ganske tilfreds med sit fund.

Christians long cross
Christians long cross
Christian og long cross
Christian og long cross

Det var langt fra alle, der fandt noget. Selv havde jeg en ganske sløj dag, rent fundmæssigt, men fik til gengæld taget et par fotos. Det blev dog til et par nyere mønter, heriblandt et 7-kantet skrummel af en 50 new pence fra 1970, samt et par ”måske-noget”, heriblandt et par mulige romerske mønter. Men jeg fandt aldrig ud af, om det ”var noget”, for det viste sig, at PAS-teltet lukkede et par timer før træffet var slut, så ganske mange af fundene fra dag 2 blev rent faktisk aldrig indleveret til Englefæ-behandling. Meget underlig tidsplan, synes jeg nok. Måske de PAS-gutter skulle overveje at ankomme lidt senere og så til gengæld blive og få alle de gode ting med fra os der søger til sidste minut. Bare et forslag.

Karakteristisk engelsk stengærde og Deus
Karakteristisk engelsk stengærde og Deus
Arrangementet

XP Gold Rally 2016 var et stort, flot arrangement med masser af spændende oplevelser.Der var boder, håndværkere, forhandlere, 36 marker, nedgravede tokens med gevinster, stort telt-område, barer, musik, tovtrækning lotteri, mulighed for at indlevere fund til myndighederne og meget, meget mere. Der var også masser af folk til at tage imod, hjælpe med parkering og styre al logistikken omkring det hele. Alle de ydre rammer var på plads. Selv vejret var stort set fremragende.

Arne Hertz på 18 Kilohertz
Arne Hertz på 18 Kilohertz

I månederne op til træffet modtog vi enorme mængder af information om alt fra forsikringskrav til mængderabat på lodsedler. Ikke desto mindre var der ting, der kunne gøres bedre. Hvis jeg skulle komme med forslag til forbedringer (skjult kritik), så er her nogle hovedpunkter:

  • Mere hype omkring starten, fx ved nedtælling på startområdet og lidt uciviliseret råberi for at piske en stemning op.
  • Løbende nyhedsinformationer, fx via et højttaleranlæg, fx omkring fælles start, at alle tokens er placeret på mark 1 (det opdagede vi først dagen efter), at der er historiske håndværkerboder bag baren etc. Jeg tror det ville have givet flere besøgende i håndværkerboderne, jeg missede dem selv, da de lå uden for synsfeltet.
  • Mulighed for at købe mad, som er egnet til at komme med på markerne eller salg af mad på de marker, der ligger 2 km væk fra lejren.
  • Flere gode marker, færre dårlige marker. Mange af markerne var utroligt stenede og fundtomme, det kan umuligt have været en overraskelse, når der er tale om så erfarne arrangører.
  • Mere transparens i lodtrækningen. Der blev udloddet 10 x Deus og 20 x pinpointer samt et hav af andre præmier. Det vil blot undre mig, hvis alle vindere skulle have været tilstede i teltet under præmieuddelingen søndag, men måske har de bare fået direkte besked (man skulle jo skrive telefonnummer på sine lodder). Faktisk ville det være en god ide at holde lodtrækningen efter kl. 18.00, i stedet for kl. 15.00. Det giver jo ikke mening at gå 2 km hjem fra marken midt i søgningen for at høre resultatet af en lodtrækning. Og det ville da også være meget sjovere, hvis alle var tilstede ved lodtrækningen, så vi i fællesskab kunne hylde vinderne af de flotte præmier
  • Det kunne være godt med en spade-udlejning eller udlejning af andet udstyr, herunder detektorer, så os der kommer langvejs fra slipper for at slæbe udstyr med i flyet.
  • Sørg for at fundindleveringsteltet har åbent et par timer efter at rallyet slutter, således at de sidste gode fund også bliver registreret.
PAS fundskema på romersk mønt
PAS fundskema på romersk mønt
Min samling af fundskemaer
Min samling af fundskemaer
Lærestreger

Der var mange ting i luften, da vi besluttede at tage en tur til England. Jeg har samlet nogle af dem op herunder, så andre måske kan komme lidt nemmere igennem forberedelserne til et sådant arrangement:

  • Husk at spader ikke er håndbagage, jeg kender en detektormand, som lidt distræt anbragte en knivskarp spade i sin håndbagage og fik den konfiskeret. Ikke en af os, men en jeg kender.
  • I England kan man tegne en NCMD detektor forsikring som dækker, hvis du laver skade på en bondemands ting / køer / afgrøder. Denne forsikring kan kun tegnes af englændere. Der stod i betingelserne til rallyet at man skulle have en sådan forsikring. Men du er til gengæld sikkert dækket af din egen ansvarsforsikring via din familieforsikring. Jeg tog en kopi af denne forsikring med for en sikkerheds skyld, men heldigvis ville ingen se den.
  • Der stod i betingelserne at man skulle være medlem af NCMD (National Council for Metal Detecting) eller FID (Federation of Independent Detectorists). Jeg meldte mig ind i NCMD via min iPad. Det kostede 8 £ for 1 år. Det tager 1 minut at melde sig ind, så vent evt. med at gøre det, til du bliver spurgt. Ingen gik op i det.
  • Når man rejser med Ryanair har man lov til at medbringe en håndbagage med en given størrelse som vejer op til 10 kilo samt en håndtaske med nogle fastsatte mål. Kufferter lejer man ved siden af. Jeg lejede en kuffert sammen med Jesper med plads til 20 kilo. Næste gang vil jeg nok leje en kuffert alene med plads til 15 kilo. Det gør det nemmere at holde styr på dine stumper, når de ikke er blandet sammen med en andens og økonomien er nok overkommelig for de fleste. I øvrigt kan det nogle gange bedst betale sig at købe en Priority billet, da det kan give rabatter på kufferter, du kommer først i nogle køer og måske får du mulighed for afbestilling. Værd at tjekke.
  • Husk at tage batterierne ud af pinpointeren når den ligger i kufferten, så den ikke ”går af” og ligger og brummer og bipper og du ender med at få din kuffert slæbt bort og sprængt i luften af Rullemarie. Pinpointeren kan i øvrigt give problemer i håndbagagen, det gjorde den i hvert fald for mig i lufthavnen i Stansted, da den åbenbart indeholdt noget farligt materiale.
  • Vi tog spader med i kufferterne, det fungerede fint. Der er plads, hvis spaden er lille nok og kufferten er stor nok.
  • Hæv kontanter, der er ikke mulighed for at bruge kort i en rally-lejr. Og man har jo brug for øl og mad.
  • Tjek om du har en rejseforsikring, der dækker selvrisiko på billeje, inden du tager hjemmefra. Ellers risikerer du A: At blive tørret for en ekstra billeje eller B: At være lammet af nerver på hele køreturen, som jo foregår i venstre side af vejen.
Rettidig omhu dagen før søgning starter
Rettidig omhu dagen før søgning starter
Mine fund

Mønter:

Romersk bronzemønt, Constans som Cæcar, 335-337
Romersk bronzemønt, Constans som Cæcar, 335-337
Romersk bronzemønt, Constans som Cæcar, 335-337
Romersk bronzemønt, Constans som Cæcar, 335-337
  1. Romersk bronzemønt, J. Claudius II, 268-270
  2. Romersk bronzemønt, House of Constantine Commemorative, Constantinopolis type, 330-335
  3. Romersk bronzemønt, House of Constantine, formentlig Constans som Cæsar, 335-337
  4. Romersk bronze minim, 4- tidligt 5. århundrede, ikke identificerbar
  5. Formodet halv romersk mønt, bronze, ikke identificerbar
  6. Stor uidentificerbar bronzemønt, muligvis romersk
  7. Stor uidentificerbar bronzemønt, muligvis romersk
  8. Half Penny, 1861, Victoria, bronze
  9. 50 new pence, 7-kantet, 1970, Elizabeth II
Victoria half penny 1861
Victoria half penny 1861

Øvrige fund:

  • Muligt fragment af romersk fibel, uidentificeret

PS: Tak til Jesper for at arrangere turen, tak til de øvrige danskere, ingen nævnt ingen glemt, for fantastisk selskab, tak til Bjørn og Michael for sponsortøj og tak til Arne for at arrangere fællesspisning og gruppefoto 🙂

Klik her for at se flere fotos fra turen