Menu Luk

Links

Herunder finder du en oversigt over detektorrelevante links som jeg selv bruger – i større eller mindre grad 🙂

Metaldetektor nyt (detektor-links)

Metaldetektor nyt

Metaldetektor nyt er Danmarks førende oversigt over links der er værd at besøge for den historieinteresserede detektormand. Fra Metaldetektor nyt har du nem adgang til masser af informationer om metaldetektor hobbyen. Siden bestyres af Jesper Janke Hansen, som også ejer Detektorshop (læs mere om Detektorshop længere nede på siden). Jesper er en rar mand, der ved mere om hobbyen end de fleste andre nulevende danskere. Han burde skrive en bog med anekdoter fra detektorhobbyen!

Detectingpeople.dk (dansk / nordisk detektor forum)

Detecting People

Detectingpeople.dk er det suverænt mest besøgte forum for metaldetektor folk i Danmark. Det er faktisk en sammenlægning af de 2 mest populære fora (Nordisk Detektor Forum og Fibula). Detectingpeople.dk indeholder en imponerende samling og kategorisering af detektorfund gjort i hele Norden med fotos og kommentarer til de enkelte fund. Desuden er der en masse tråde om detektorrelevante emner af enhver art. Her kan du få hjælp til identificering af fund, se fotos af fund der ligner dit eget, få kontakt med andre detektorfolk i din egen landsdel og meget, meget mere. Nogle funktioner kræver, at du er medlem, hvilket er gratis og klart anbefales.

Skanderborg Museum (mit lokale museum)

Skanderborg Museum

For de der som jeg er så heldige at bo i Skanderborg Kommune, kan jeg anbefale engang imellem at kigge ind på Skanderborg Museums hjemmeside. Siden opdateres jævnligt og ikke mindst kalenderen med kommende arrangementer er god at læse, med et par måneders mellemrum. Der er jævnligt rundvisninger i Illerup Ådal, Skanderborgs gamle by mv. samt arrangementer på museet, herunder et årligt informationsmøde om årets udgravninger og fund. Hvis ikke du bor i Skanderborg så prøv at kigge på dit eget museums hjemmeside, det kan være meget givende.

Detektorshop (salg af metaldetektorer)

Detektorshop

detektorshop.dk kan du købe detektorer i forskellige prisklasser og kvaliteter, samt et pænt udvalg af detektorrelevant udstyr, herunder graveredskaber, bøger mv. Detektorshop har eksisteret i en årrække og jeg har selv købt det meste af mit detektorudstyr her. Jeg har altid oplevet rigtig god rådgivning og service fra Jesper ved Detektorshop dog kan på den baggrund klart anbefale at købe detektorudstyr her.

Danmarks Nationalmuseum

Nationalmuseet

Nationalmuseets hjemmeside er der altid spændende historisk information at læse. Her kan du blandt andet hente Nationalmuseets side om danefæ med masser af eksempler på, hvad der er danefæ og hvad der er ikke danefæ. Nationalmuseet er alle museers Moder i Danmark og alt det danefæ du finder bliver indsendt til Nationalmuseet. Der er i øvrigt gratis adgang til selve Nationalmuseet, så det er bestemt et besøg værd – eller flere, for det er svært at nå det hele på én dag!

Fund og Fortidsminder

Fund og Fortidsminder

Fund og Fortidsminder er Nationalmuseets offentlige hjemmeside med oversigt over fortidsminder i Danmark samt fund af oldtidsgenstande af enhver art. Kortet er desværre ikke supermoderne at arbejde i, men med lidt vilje går det endda. Hvis du har udset dig en eller flere marker, så kig ind på kortet på Fund og Fortidsminder og zoom ind på den pågældende matrikel. Slå de ting du ønsker til og fra og så får du en række røde og blå markeringer af hhv. fredede og ikke fredede fortidsminder, herunder fx. fund af danefæ-genstande, overpløjede gravhøje etc. Ofte meget spændende oplysninger. Pt. virker Fund og Fortidsminder bedst i Mozilla eller Crome, hvorimod der ofte er problemer med Internet Explorer, i hvert fald fra min matrikel. Du kan desuden søge på specifikke genstande i specifikke områder, fx. fund af mønter i Skanderborg Kommune.

Dansk Mønt 

Dansk Mønt

Dansk Mønt er ganske enkelt en imponerende oversigt over danske mønter. Siderne er en gratis service stillet til rådighed af Niels Jørgen Jensen og Mogens Skjoldager. Hovedvægten er lagt på selve Danmark samt de danske kongers udmøntninger i det øvrige Norden, men Island, Grønland, Trankebar og De Vestindiske Øer er også i vidt omfang dækket. Det er en side man får lært at holde utroligt meget af, efterhånden som detektoren afslører flere og flere mønter, som det kan være svært at finde i katalogerne.

Detektor Danmark på Facebook

Detektor Danmark

På Facebook findes en meget aktiv gruppe, der hedder Detektor Danmark. Her er der en lind strøm af fund og fundkommentarer med fotos og det hele og der bliver slået hårdt ned på folk der ikke har foden på bolden. Der er dd. 123 medlemmer i gruppen og antallet er stigende, ligesom interessen for vores hobby i det hele taget.

Flyfotoarkivet (tyske luftfotos fra Anden Verdenskrig)

Flyfotoarkivet

flyfotoarkivet finder du (blandt andet) fotos af Danmark taget af den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig (1940-1945). Hermed får du mulighed for at se, hvor den lokale tyske baraklejr lå på marken ved din landsby eller hvor køkkenhaven på slægtsgården lå i 1944, dengang hvor din morfar gravede det sagnomspundne maskingevær fra modstandsbevægelsen ned ved siden af rabarberbedet…

Danmarks arealinformation (kort over Danmark)

Danmarks Arealinformation

Danmarks Arealinformation har du adgang til en række forskellige kortvisninger af hele Danmark, herunder historiske kort og flyfotos tilbage til 1954. Du kan se matrikler, fredede områder og meget mere. Du kan søge på “ejendom via adresse” og få en oversigt over alle de marker der hører til ejendommen. Du kan klikke på en matrikel (matrikelvisning skal være slået til og du skal være zoomet langt nok ind) og via et link til OIS (klik på matrikelnummeret) se, hvem der ejer jorden.

Miljøgis (reliefkort)

Miljøgis

Miljøgis kan du se mange af de samme informationer som på Danmarks Arealinformation. En ekstra detalje er dog at du på Miljøgis kan se de såkaldte reliefkort, dvs. laserscanninger af det danske land, hvilket gør det muligt at se en lang række detaljer i landskabet, som ellers er skjult på “almindelige” luftfotos og kort. Eksemplevis overpløjede gravhøje, markskel i skovområder, gravhøje i skovområder, hulveje i høj bevoksning, skjulte voldsteder og meget, meget mere. Øvelse gør mester!

Naturstyrelsen (regler for søgning i skov og på strand)

Naturstyrelsen

Naturstyrelsens hjemmeside finder du reglerne omkring brug af metaldetektorer på offentlige arealer. Heraf fremgår det bla. at du ikke må gå med metaldetektor på strande ejet af Naturstyrelsen uden at du har fået anbefaling af det lokale museum, inden for den seneste måned! En morsom regel, som ingen (eller kun få) fornuftige detektorfolk følger, og som er med til at undergrave den almindelige retsopfattelse. Hvis børnene må grave på strandene, så må vi naturligvis også. Tænk hvis vi hver især skulle belaste en stribe travle museer (og os selv) med årlige strandsøgningsansøgninger, for derefter at kunne belaste Naturstyrelsen med årlige ansøgninger, for at kunne grave et hul i sandet ved stranden en dejlig sommeraften. En morsom tanke :-). Næ, der burde i stedet være en generel regel om, hvordan man skal opføre sig ved søgning på stranden, herunder at man smider fundet affald i skraldespanden, afleverer hittegods på Hittegodskontoret, holder passende afstand til halvnøgne strandgæster og den slags. Spørg gerne mig til råd, kære Naturstyrelse 🙂

Private hjemmesider med tonsvis af oplevelser og erfaringer

Kristian Brandhøj: Kristian Brandhøjs hjemmeside med fotos og erfaringer fra Kirke Hyllinge (Midtsjælland) og andre gode steder. Læs bla. om konvertering af GPS-koordinater.

Kristian Brandhøj