Menu Luk

Samsø foråret 2021

Så blev det tid til årets første træf, 3 dage på skønne Samsø. Endnu et træf med fine fund. Vi var endda på et tidspunkt ganske tæt på at tro, at vi var løbet ind i et vaskeægte bronzealderdepot – mere herom senere!

14. maj, dag 1: Ørby og Torup

Som altid nåede vi ½ fredag på marken efter en vellykket færgetur. Vi lagde ud ved Ørby, på en mark der tidligere har kastet fine genstande af sig. Det er jo vigtigt at kommet godt i gang med et par fund til holdet. 

Personligt fik jeg en fin start. På anden langside, nær bilen, løb jeg ind i en formodet blikfibel. En af dem er er meget tynd, som har antydning af et nålefæste og nogle gange noget ornamentik. I dette tilfælde var der nogle streger på bagsiden, som på en god dag kunne ligne 3 runer.

På en rigtig, rigtig god dag…..

Mulig blikfibel med “runer”

Det var ikke fordi fundene væltede op på denne mark i dag, men nu var vi da i gang og der var flere der allerede nu havde den første sølvmønt i fundposen. Jeg har godt nok glemt, hvem der fandt den fine sølvmønt herunder, men den er godt nok fin!

Flot skilling,1563

Vi rullede videre til en “møllemark” ved Torup, et navn der godt kunne lugte lidt af vikingetid. Marken var nysået med løg, så den var lige til at gå på. 

Som man kunne forvente af en mark med en nedlagt mølle afgav marken et par sølvmønter fra 1600-tallet, men også nogle fine remender og lignende, som godt kunne være ganske gamle.

Vi kommer tilbage til denne mark under dag 2, hvor den nordlige del af marken blev afsøgt og hostede op med et fint fund.

Marken ved den nedlagte mølle

15. maj, dag 2: Carinas store dag

Lørdagen startede helt utraditionelt med afsøgningen af en æbleplantage, placeret på en fin bakke nær vandet. Sjældent har det været lettere at finde ud af at følge sin bane, som det fremgår af nedenstående fotos. 

Vi var enige om at pakke sydfrugterne, gå efter de lavthængende frugter, se om vi kunne finde noget Golden Delicious, men lige lidt hjalp det. Ud over et stykke af et malmgryde, fundet af den let æbleformede Claus Jørgensen, var afsøgningen forholdsvis frugtesløs. 

Dariusz på jagt efter lavthængende frugter
“Oh, the sweet smell of succes”
Kenny tager en bane – som man siger…
Deres udsendte i blomst
Spot en detektormand eller to

Efter afsøgning af en hel del baner på æbleplantagen, og efter at have skubbet Svend Åges bil fri, rykkede vi tilbage til møllemarken ved Torup, hvor den store, nordlige del af marken ventede. Samt en lille mark, på den anden side af vejen.  

Vi afsøgte troligt den ene bane efter den anden, uden at der var nogen, der decideret brød ud i jubel. Altså lige indtil Carina, 1 meter fra skellet, på sidste bane, fandt en bronzealder pålstav. Det er ikke hver år der findes bronzealder-genstande på Samsø-træffene, så det var noget der gav humør hos os alle. 

Carinas fine pålstav, bronzealder
What´s not to like?

Og så er det, at vi kommer til det med bronzealder-depotet. For netop som hovedstyrken var trukket væk fra marken løb bagtroppen, i form af Carina, ind i endnu et spændende fund. 

I et spadestiks dybde, ikke langt fra pålstavens findested, dukkede endnu en bronzealdergrøn genstand op af dybet. Pinpointeren gav signal signal på fuld skrue, så det var meget lovende. Genstanden lå dog betænkeligt dybt, så chefarkæologen blev straks tilkaldt. 

Mere bronzealder?

Efter en omhyggelig fritlægning af genstanden afsløredes mere og mere af det grønne metal, og spændingen steg for hver lille kubikcentimeter jord der blev fjernet.

Den tilkaldte arkæolog løser gåden

Da genstanden var helt fritlagt havde den ikke form som nogen kendte bronzealderredskaber, og vi måtte konstatere, at der var tale om en meget stor bronze-klump af en slags. 

En grøn sten med jern og en patron under, what are the odds?

Og dog. “Bronze-klumpen” gav ikke signal på pinpointeren! Den viste sig at være en grøn sten. Og ikke nok med det, den viste sig at være en grøn sten, der lå lige ved siden af en patron og et stykke jern. What are the odds?

Den grønne sten

Nå, men efter denne cliffhanger af en mini-udgravning rykkede vi videre til den lille mark på den anden side af vejen. Hovedstyrken havde allerede afsøgt store dele af marken og den første melding jeg fik fra et par desertører var at marken var “helt død”.

Til gengæld var der dukket flere fine sølvmønter op på Dag 1-marken nær den nedlagte mølle, blandt andet en fin 8-skilling fra 1729, fundet af Nicolai Madsen. Jeg besluttede derfor at tilslutte mig denne jagt, da der stadig  var uafsøgte områder nær møllen.

Iflg. arkiv.dk var møllen aktiv fra 1900-1950, så møllen forklarer ikke de gamle mønter, men måske har der ligget andet på bakken inden da. Klik her for at se et smukt maleri af Torup Mølle

Nicolais 1700-tals sølvmønt fra møllemarken

Jeg nåede dog knapt at komme i gang med møntjagten før Carina igen slog til. På den “helt døde mark” fandt hun en dirhem. Ikke en kvart dirhem, ikke en halv dirhem, men en hel dirhem! 

Så var det bare at få kursen lagt om, så jeg kunne få et foto af den fine mønt. 

Carinas dirhem  / carpe diem

Jeg nåede end ikke at krydse vejen, før “den døde mark” hostede op med endnu et vikingetidsfund, denne gang et smykke med fin ornamentik, fundet af altid effektive Teddy. 

Teddys vikingesmykke

Dermed var det slut med vikingetidsfundene for i dag, trods ihærdig søgning, men Claus syntes da også at han skulle fotograferes med sin kæmpe mønt, som rent faktisk var “made in Hong Kong”, så fotografen lod nåde gå for ret. 

Claus enorme Hong Kong mønt

16. maj, dag 3: Borgerkrigsmønter

Dagen sluttede med den traditionelle afsøgning ved Nordby på jagten efter levn fra den nedlagte landsby “Søby”. Vi løb som altid ind i en lille flok middelalderfund, denne gang på “nye” marker i den sydlige del af området.  

Lidt før lukketid nåede vi frem til den del af marken, hvor der tidligere er fundet en del borgerkrigsmønter. Det udløste en mild grad af penning-feber og igen i dag var det her hovedparten af fundene blev gjort.

Især Johnny gav den gas og fandt hele 5 borgerkrigsmønter. Selv måtte jeg nøjes med en enkelt “strejfer” som lå lidt uden for feltet. 

Nysået mark

Solen får jorden til at “koge”
Detektorfolk på bar mark

Arrangementet

Det var mit 7. besøg på Samsø i dette regi og alt foregik efter den velkendte succesformel. Morgenmad stod vi selv for, madpakker smurte vi selv, aftensmad leveret udefra, alle hjælper til, hvor de kan.  Vi boede som altid på Sælvig Camping i 2-3 mands værelser. 

Afsøgning af marker foregik som altid i baner, i hvert fald til marken var afsøgt en enkelt gang, herefter var der frit spil. Sporlogs gemmes og afleveres. Særligt fine fund præmieres rundhåndet. 

Samsø Dream Team 2021

Lærestreger

Når man fotograferer for meget gør man færre fund. 

Well, det er nok en dårlig undskyldning og helt galt gik det da heller ikke. To mulige danefæ-fund går vel også an. Vi kan jo ikke alle være Super-Carinaer 🙂

Mine fund

Jeg synes at der var lidt langt mellem mine gode fund i år, men til gengæld fik jeg afprøvet lidt nyt fotoudstyr, herunder en lille drone, så det var nok fair nok. Lidt fund blev det da også til, trods alt.

Mønter:
  1. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze
  2. 1 skilling, 1771, Christian VII, kobber
  3. 2 øre, Sverige, 1879, Oscar II, bronze
  4. 10 øre, 1929, Christian X, kobbernikkel
  5. 1 øre, 1934, Christian X, bronze
  6. 1 øre, 1926-41, Christian X, bronze
  7. 25 øre, 1950, Frederik IX, kobbernikkel
  8. 5 øre, 1973-88, Margrethe II, forkobret jern
  9. Brandmønt, muligvis 10-øre
  10. Brandmønt, muligvis 2-øre
Øvrige fund:
  • Blikfibel med ”runer”
  • 3 fine musketkugler
  • 1 tinsoldat uden hoved

Klik her for at se flere fotos fra turen