Tøffelhelten

Tøffelhelten, en trussel mod den nationale kulturarv

Der er vel efterhånden enighed om at vor tids største trussel mod den nationale, danske, kulturhistoriske arv hverken er manglende bevillinger, dårlige alarmsystemer eller dybdepløjning. Selv om disse ting er slemme nok i sig selv. Den største trussel er så afgjort Tøffelhelten, som sådan. Ak ja.

Tøffelhelten? Hvorfor så det? Jo, problemet er, at når Tøffelhelten lader sig kue af sin Frue, så sker det ofte på bekostning af en tur på marken med detektoren. Imens Tøffelhelten støvsuger, banker tæpper og rengør toiletter udsættes markens fibler for flere farer end disse spalter rummer plads til at beskrive.

Og hvad kan man så gøre ved det? Fruer skal man jo ikke spøge med. Det skulle jo nødigt gå ud over andre væsentlige goder, som tøjvask og varmt vand. Men der findes naturligvis kneb, der kan få den kolde høne bragt ind under den varme hane, som man jo siger.

Her er lidt inspiration. Pluk selv.

Korte ture

Det er et velkendt faktum, at et par timer på marken er bedre end ingenting. To timer her og to timer dér, det bliver hurtigt til fire timer! I stedet for at tage af sted i hele dage og slide på familiens tålmodighed, så er det måske bedre at tage et par timer ad gangen. Mange korte ture er væsentligt bedre for den nationale kulturhistoriske arv end slet ingen lange ture!

Og husk at to timer på marken jo netop er den periode, som den menneskelige organisme kan fungere nogenlunde gnidningsløst uden tilførsel af kaffe eller chokolade.

Prioritering

Kig på dit liv. Er der aktiviteter, du hader, som du med fordel kan skippe, til fordel for at gå med detektor? Personligt har jeg skåret ned på motionscenter (der var godt nok ikke så meget at skære væk hér), droppet tidskrævende cykelture i skoven og meldt mig ud af grundejerforeningens bestyrelse. Man kan jo ikke nå alt og detektorture er jo også god motion.

Indkøb kan samles op, så man ikke skal bruge tid på det flere gange om ugen. Man kan handle på nettet, eller når det er blevet mørkt.

Midgaards Rally 2014 41
“Når jeg har sagt det én gang, så skal jeg nok gøre det! Så behøver du ikke at minde mig om det hvert eneste år!”

Faste tidspunkter

Jeg har selv glæde af, at have faste tidspunkter, hvor familien ved, at jeg er ude med detektoren. Fredag eftermiddag efter arbejdstid passer godt til mig. Det er nemmere at gå tidligt fra arbejde fredag, med mindre chefen har lagt et dumt, dumt møde sidst på eftermiddagen, og det betyder, at der selv på den mørkeste vinterdag er mulighed for et par timer på marken efter arbejdstid.

Vejret

Hold øje med vejrudsigterne. Det vil først og fremmest give dig en viden om, at de aldrig passer! Det regner nemlig som regel mindre, end vejrudsigterne siger.

Hvis vejrudsigterne lover storm, så find en mark der er afgrænset af træer (på den rigtige side af marken), som tilbyder læ til detektormandens sarte hud. Kun vedvarende frost, sne eller regn kan forhindre en detektortur. I alle andre situationer gælder det om at holde kalenderen åben, så du kan komme på marken. Hvis vejret svigter helt, så køb chokolade eller blomster med hjem til fruen og tjen point til senere brug. Flødeboller med marcipanbund fra Eliza er et sikkert hit. Ellers må man jo spise dem selv.

Thy Rally 2014 83
“På fri fod”

Når ungerne er til sport

Når børnene er til fodbold eller badminton er der en time til halvanden, som kan bruges på en mark. Det gælder bare om at finde en i nærheden. Måske kan du arrangere fælles kørsel med andre forældre, så du ikke skal køre hver gang. Så sparer du også køretiden.

Langtidsplanlægning

Lav aftaler med dine detektorkammerater. Læg aftalerne ind i en kalender, som også Fruen har adgang til. Fx en kalender på køleskabet eller via Family Sharing i iCloud på iPhone. Ting der er planlagt i god tid kan altid lade sig gøre. Det giver Fruen mulighed for selv at lave aftaler med veninder, eller med elskeren, og på den måde bliver det langt nemmere at få selv længere ture ind i kalenderen.

Det er også en god ide at nævne dine planer om et par timer med detektoren allerede ved morgenbordet, lørdag eller søndag morgen. Eller dagen før. Altså inden Fruen har præsenteret dig for sin omfattende weekenddagsorden. Hvis du fortæller, at du har planer om at vaske hækken og klippe bilen, så er der sikkert forståelse for, at du smutter et par timer på marken sidst på eftermiddagen. Med god samvittighed og en god stemning i familien.

Midgaards Rally 2014 40
Møntmark ved Hald Hovedgaard

Solnedgang

Tidsproblemet er i det hele taget størst om vinteren. Om vinteren er der jo færre lyse timer at manøvrere i. Om vinteren er der med andre ord brug for den aller-ypperste kreativitet, for at vride detektortimer ud af kalenderen. Også selv om det drejer sig om ganske få timer.

Den gode nyhed er, at du slipper for at slå græs om vinteren. Men måske er det også dig, der står for støvsugningen? Eller andre slemme pligter. Jeg plejede at støvsuge i weekenden, hvilket tappede værdifulde, lyse weekendtimer, og samtidig generede Fruens sarte øren. Hun foreslog mig at støvsuge på hverdage, hvilket ikke er nemt om vinteren, da det bliver mørkt, inden jeg når hjem.

Dette problem er nu afhjulpet ved at bruge en pandelampe! Oven i købet dukker en dejlig masse støv frem, som man tidligere har overset. Og værdifulde weekendtimer bliver frigivet til andet brug! Men pas på, at Fruen ikke lægger beslag på dem alle. Der må ikke gå Tøffelhelt i den! Og pas på at du ikke kommer til at lyse Fruen ind i øjnene med pandelampen. Det kan nemt ske!

Tag ansvar

Husk dog altid at tage ansvar. På www.leksikon.org findes denne definition af en Tøffelhelt:

Når en mand lader sig dominere af en kvinde han har et forhold til, kaldes han en tøffelhelt.

Men der står også:

Tøffelhelt bør være en hædersbetegnelse om de mænd, der aktivt prøver at opgive nogle af deres privilegier og tager deres del af ansvaret for hus og hjem.

Så husk at tage ansvar, passe dine pligter, bruge tid med familien og deltage i lokalsamfundet. Fruen bliver meget glad, når du siger ”den klarer jeg” indimellem. Det gælder bare om at sige det, når det passer bedst ind i dit detektorliv 🙂

Bifrost 2014 Tunø 002
Tag chefen med, så er der ingen problemer!

Metaldetektor oplevelser og erfaringer