Menu Luk

Samsø 2019

Så gik turen for 5. gang til Samsø. Det blev en usædvanligt varm tur, som sædvanligt krydret med fine oplevelser, godt selskab og spændende fund. Læs blot med fryd herunder!

September 2019-holdet

30. august, dag 1: Yngre Bronzealder

Vi startede smukt ud nær Besser Kirke, hvor Deres udsendte ubeskedent lagde ud med straks at finde en fin lille fuglefibel fra tidlig middelalder. Det skulle vise sig at jeg toppede tidligt, men pyt med det, når fundet er så skønt som dette.

Jan-Ewald foreviget foran Besser Kirke

Bortset fra den pågældende fibel blev der ikke gjort særlige fund ved Besser, så detektor-karavanen rykkede utålmodigt videre til næste lokation. Den pågældende mark udmærkede sig ved at ligge klos op af den mark, hvor vi sidste år fandt et par stykker af en bronzealder kniv- eller sværdklinge. Der blev dog ikke fulgt op på forrige års succes, så efter et par timers støvsugning af marken rykkede vi endnu engang videre.

Tommy ved verdens ende
Dagens fund – en fuglefibel

Den sidste mark grænser op til Tranebjerg Kirke og er meget, meget lang. Størrelsen betyder noget, det er helt sikkert. I dette tilfælde betød den, at vi kun fik afsøgt marken sporadisk. Vi fik dog trukket ca. 70 spor i markens fulde længde, så mon ikke vi alligevel fik dokumenteret markens fundrigdom – eller mangel på samme.

En lidt for billig signetring

Det klart fineste fund på marken blev fundet af Danny, som i en mørk plet på marken opsporede en fin lille celt fra yngre bronzealder. Slet ikke noget ringe fund!

Dannys celt
Lægehelikopteren hentede en patient (ikke en detektormand)

Dagen blev afsluttet med et spændende foredrag af Dorthe Haahr Kristiansen, som fortalte om stednavne og bebyggelse på Samsø før 1600, med fokus på den påfaldende mangel på stednavne med rod i ældre jernalder.

Dorthe folder sig ud

31. august, dag 2: Flint og vikingesmykker

Dette var de store markers dag. Først en kæmpe mark om formiddagen som forret og så en endnu større mark om eftermiddagen til dessert. Den første mark var ganske, ganske fundfattig, men vi formåede da at hale et par enkelte oplevelser ud af stedet.

En stor, varm, mark

Først var det Jan-Ewald, der underholdt med en formodet næbfibel, der dog ved nærmere eftersyn viste sig at være et projektil fra en Remington riffel. Ja, man undres måske som udenforstående over en sådan misforståelse, men set fra en vis vinkel, med solbriller, krydret med lidt grå stær, er det nemt at tage fejl. Vil jeg tro. På en god dag. Og bly vejer jo næsten det samme som bronze, det ved alle…

Jan Ewald skulle dog heldigvis tage revanche senere!

Vor norske ven Bartek Nowakowski fandt et smykke fra vikingetiden og jeg selv en blyterning med de 4 bogstaver P I N H indridset (betydning ukendt) før det var tid til en velfortjent frokost.

Blyterning med bogstaverne P I N H indridset

Herefter gik vi i krig med endnu en gigantisk mark på den anden side af vejen. En kurvet mark, nysået, som grænser op til Toftebjerg. En varm mark. Der blev drukket store mængder vand i den stegende hede og der var vist enkelte der fik sig lidt flere røde D-vitaminer end deres kroppe brød sig om.

En endnu varmere mark….
Nicolai i Morten Korch-land
Der søges under ørkenlignende forhold

Til gengæld steg fundmængden stille og roligt. Jan-Ewald gjorde et backup af apokalyptiske dimensioner som materialiserede sig i et vaskeægte, trefliget spænde fra vikingetiden. Ikke noget med 3 riller, bly eller noget fis. Næh, en flot ornamenteret sag, fin, grøn og lavet af ægte bronze. Jow jow!

Jan-Ewalds trefligede fibel

Også Pia Thomsen førte sig, som vanligt, frem med et flot vikingetidshængesmykke. Intet træf uden et spektakulært Pia-Thomsen-fund.

Pias vikingehængesmykke

Vor norske ven, Niels Ove Halle, må have et særligt øje for flint, for han formåede at finde flere flotte stykker. Det ene flottere end det andet! Niels Ove inspirerede endda et par danske ungersvende til at smide detektoren og suse rundt på marken, alene bevæbnet med hver sin spade, på jagt efter den eftertragtede, hele flintøkse. Desværre med lidt mere svingende resultater end Niels Oves, men dog med fornuftige fund af kerneøkser mv.

Niels-Oves flotteste flintesager

Faktisk fandt jeg selv et nydeligt stykke flint i form af en flot flække, i hvert fald flot nok til at den blev taget med til Moesgaard.

Dagen sluttede med en flot bunke præmier samt endnu et spændende foredrag, denne gang leveret af rutinerede Christian Adamsen, som gennemgik arkæologiens historie på ½ time. Noget af en bedrift. Det var en flok trætte detektorfolk på tilhørerpladserne, efter en lang dag med op til 27 graders varme i skyggen, men med sit vanlige lune og en flok spændende anekdoter formåede Christian at holde tilhørerne vågne og humøret helt i top.

Christian Adamsen med kniv som pegepind

1. september, dag 3: 4 skilling klipping

Efter en nat med lyn, torden og slagregn var vi klar til endnu en dag, denne gang i området omkring Mårup og Nordby. Først gik jagten ind på en landingsplads nær vandet, som vist må siges ikke at være blevet fundet endnu.

Nicolai på løgmark ved hav

Derefter afsøgte vi nogle ”nye” marker i området, dels for at få dem krydset af og dels for at sikre at der ikke var noget vi havde misset ved de tidligere besøg heroppe.

Mit bedste fund i dag blev en kniv-ende, som dog klart blev overgået af en flot 4 skilling klipping, slået i Aarhus i 1535, fundet af Christian Adamsen. Det er ikke hver dag vi ser sådan en bandit (altså mønten) og den var, som klippinge flest, meget velbevaret.

4 skilling klipping 1535

Arrangementet

Turene til Samsø kører altid efter samme læst. Alle hjælper til. Vi får stort set samme menu hvert år. Markerne afsøges først på række, derefter efter detektormandens næse. Det føles altid som om at fundene lader vente på sig, men ved dagens slutning har vi alligevel en bunke fund (er det ikke altid sådan på træf?).

Tak herfra til de sædvanlige arrangører, ingen nævnt, ingen glemt! Vi glæder os vist alle til næste besøg!

Et af flere laser-rune-alfabeter doneret af Claus Jørgensen
Lærestreger

Kig efter flint! Det finder ikke sig selv, men det er der. Altid. Husk det nu.

Husk solcreme i nakken. Og husk løbende at rotere en evt. stråhat, så issen ikke bliver solbrændt i tern.

En fin flinteflække
Mine fund
Mønter:
  1. 2 skilling, 1677, Christian V, sølv
  2. 1 skilling, 1764, Frederik V, sølv
  3. 1 skilling, 1771, Christian VII, kobber
  4. 2 øre, 1874-1906, Christian IX, bronze
  5. 6 skilling, 1813, Frederik VI, kobber
  6. 1 øre, 1941-1946, Christian X, zink
  7. 2 øre, 1948-1972, Frederik IX, zink
  8. 1 øre, 1948-1972, Frederik IX, zink
  9. 2 øre, 1935, Christian X, bronze
  10. 10 øre, 1961, Frederik IX, kobbernikkel
  11. 25 øre, 1967, Frederik IX, kobbernikkel
  12. 1 krone, 1969, Frederik IX, kobbernikkel
2 skilling 1677
Øvrige fund:
  1. Fuglefibel, tidlig middelalder, bronze
  2. Terning med bogstaverne P I N H, middelalder, bly
  3. Flække, stenalder, flint,
  4. Signetring, nyere (blev tilbageleveret)
  5. Randskår fra malmgryde, middelalder, bronze
  6. Endnu et randskår fra en malmgryde, middelalder, bronze
  7. Knivende, middelalder, bronze
  8. 6 små musketkugler, 16-1700-tallet, bly
  9. 1 remington projektil, 1800-tallet, bly

Klik her for at se flere fotos fra turen