Menu Luk

Midgaardstræf 2018

Midgaardstræf 2018 ved Låstrup

For 2. år i træk tog årets Midgaardstræf udgangspunkt i Låstrup, lige nord for Viborg.  Igen i år var Fjordklyngen værter for over 100 detektorfolk, som blev beværtet efter alle kunstens regler i 3 dage. 

5. oktober, dag 1: Runer og bronzealder

Fredagens søgning startede ved middagstid, straks efter at folk var blevet indkvarteret på den lokale skole. Ikke alle var i stand til at tage fri fra arbejde fredag og der var adskillige store marker til rådighed, så det varede ikke længe, før detektorfolket var spredt for alle vinde.

Vi var en 3 stykker, der valgte at foretage en lang march op af en kæmpe mark, for at se om der skulle være noget at finde.  Allerede midt på marken løb jeg ind i en pænt stor mønt, som skulle vise sig at være en 1 Mark 1563, min første mønt af denne størrelse. Den var dog lidt ulden i det, og det skulle senere vise sig, at den rent faktisk var falsk, idet den vejede 5,6 gram men burde veje 9,77 gram. Den burde desuden indeholde 65% sølv, hvilket det bestemt ikke tyder på, at den gør.

Den falske 1 Mark, 1563

Manden ved siden af mig på marken var en vis Jens Hwam, som altid er god for et godt fund. Da jeg nåede enden af marken, besluttede jeg at tage hul på min medbragte madpakke, imens jeg ventede på sindige Jens, som kun var halvvejs på den lange mark. 

Naturligvis havde han gjort et flot fund på vejen. Det skulle da bare mangle. En smuk sølvring med spændende bogstaver på ringens 2 skråtstillede flader. Ikke en kombination af bogstaver som umiddelbart gav mening for et nutidigt, hvidt menneske, men virkeligt spændende.

Jens Hwams fantastiske ring

Jeg fik lov at tage en stribe fotos af ringen og kunne lidt efter fortælle Jens, at der også var tegn på indersiden af ringen. “Åh nej”, sagde Jens – “der står forhåbentlig ikke 865”. 

Lidt senere tilføjer Jens, som studerer ringen, imens jeg tager fotos, “Jeg tror sgu, det er runer”. Og ganske rigtigt, så ligner det da runer, der er på indersiden af ringen. Det fik mig da lige til at skifte fokus på kameraet, selv om det var en smule svært at holde fokus, på så lille en ring…

Endnu engang fik vi detektorfolk os en ordentlig en på opleveren, ude på en bar mark, midt i ingenting. Skønt!

…med runer på indersiden…

Marken var dog endnu ikke færdig med at levere fine fund. Endnu engang var det min tur til at være heldig. Et smukt stykke metal, som jeg først tænkte var et stykke hegnstråd, viste sig at være en smuk nål i bronze i meget kraftig kvalitet.

Jeg fik ret hurtigt den vilde tanke, at det kunne være bronzealder, men turde ikke tænke det højt. Først da jeg løb ind i selveste Per Kyndi fik jeg med sikkerhed bekræftet, at der rent faktisk var tale om en vortehovednål fra begyndelsen af det første årtusinde f. Kr. Sådan nogle anede jeg slet ikke eksisterede, men det ved jeg nu. Godt at vide.

Vortehovednål fra bronzealderen

De 3 nævnte fund må jo siges at være fra vidt forskellige tidsaldre, så det er var som vanligt ikke nemt at forudse, hvad det næste ville blive. 

Der blev fundet fine ting på andre marker, som jeg desværre ikke har fotos af. Jeg valgte at blive, hvor jeg var, og det næste fund, der kom forbi mit kamera var en fin regnepenning, fundet af Jens Hwam, fyldt med romerske motiver. Og for lige at tilføje lidt ekstra kolorit til “mønten” har en person på et tidspunkt indridset et spinkelt hagekors i dens nederste højre hjørne.

Regnepenning med romersk motiv – og indridset hagekors…

Det var lidt svært at forlade marken, men ved 18-tiden var det ved at være tid til at komme hjem til kødgryderne på Låstrup Skole. På vej ned mod bilen var der dog et lille bonusfund til mig, i form af en ganske stor terning i bly.

Blyterning str. XL

Tilbage i Låstrup var der begrænset tid til at udveksle pralerier før maden, men jeg fik da heldigvis lov at kaste et blik på Johnnys flotte, forgyldte ulvehovede, som vækker mindelser om det som Claus Tingggaard engang fandt ved Aggersborg og som på et tidspunkt prydede forsiden af selveste Skalk. 

Johnnys flotte, forgyldte ulvehoved

Det er næsten ikke muligt, for en stakkels ensom detektormand, at holde styr på alle de fine fund, der gøres på et sådant træf. Der er er alene tid til at nævne mere eller mindre tilfældigt udvalgte stikprøver. 

Jesper Jankes kuglefibula

En af disse stikprøver var Jesper Jankes flotte kuglefibula, som er afbilledet herover. På trods af at Jesper konstant agerer rullende mekaniker for alskens detektorfolk, som har behov for at få tunet en detektor, skiftet en reservedel, købe et søgehoved eller bare høre et par trøstende ord eller en opmuntrende bemærkning, så lykkedes det ham alligevel at finde tid til at søge lidt ind imellem og gøre utroligt flotte fund.

6. oktober, dag 2: Gudslam overalt

Lørdag blev vi ved lodstrækning delt op i 4 grupper. Morten Nielsen lavede en grundig intro af alle 4 lokationer og drønede med stor fart frem og tilbage i præsentationen af markerne, således at alle bagefter var fuldstændig klar over, hvordan hele geografien hang sammen…

Jeg endte i grøn gruppe. Vi startede på en mark ved en gammel fjordarm, hvor vi absolut ingenting fandt. 

3 glade musketerer tager en nysået mark i besiddelse

Da vi nåede frokost stod vi stort set alle uden fund. Jeg spurgte lidt rundt i laden og Steffen kunne oplyse, at der var fundet et tabletlod på en græsmark nær Nr. Rind. Et tabletlod er et godt fund, så jeg fik lokket en lille dynamisk trio med en tur på græs. 

Gudslam x 2

Vi nåede kun lige akkurat at krydse græsmarken, før jeg stod med et gudslam i hånden. Se, det var jo et rigtig godt tegn.  Det viste sig tillige, at de næste 2 marker i rækken var nysåede, hvilket jo heller ikke var helt dårligt. En times tid senere fandt Rasmus Brønsgaard et fragment af en ligearmet fibula på den nysåede mark 2 og efter endnu en time fandt Michael Rønde endnu et gudslam på den ligeledes nysåede mark 3. Det begyndte at ligne noget, det her!

Mikkel Edelmann i fuld sving

Da vi via Messenger pralede af disse fund over for Brian “Støvsuger” Kristensen, som søgte på en anden mark i nærheden, fik vi det svar retur, at han også havde fundet et gudslam – med tekstilrester. Godt ord igen! Der blev desuden fundet et par urnesfibulaer på nogle marker i nærheden, så der var ganske mange fund i området, fra sen vikingetid / tidlig middelalder. 

Der indløber bulletiner fra andre marker

Vi talte om, at så burde der jo også kunne findes borgerkrigsmønter, fuglefibulaer, long cross mønter og diverse andre lækkerier. Sådan kan fantasien nogle gange løbe af med selv den bedste, ikke sandt?

En fuglefibula på falderebet

Ikke desto mindre gik flere af spådommene i opfyldelse. På et togt til  bunden af nysået mark 2 fandt Mikkel Edelmann, som hidtil havde holdt sig fundmæssigt tilbage, hele 2 borgerkrigsmønter og et fragment af en jernalder fibula.

Jeg havde i mellemtiden selv givet græsmark 1 en ekstra chance, uden yderligere fund, men som mørket faldt på nåede jeg lige en enkelt bane nede i borgerkrigsmøntsområdet og i de døende minutter fandt jeg sørme en smuk, grønpatineret fuglefibula.

Og derefter også lige en næbfibula. Sådan!

Selveste René Skjødt holdt foredrag om bronzealderfundet fra Bækkedal

Aftenens underholdning bestod i et smukt foredrag om det utroligt spændende bronzealderfund fra Bækkedal ved Gammel Skørping, som blev gjort af René Skjødt og hans makker Søren Lund Thomsen for et par år siden.

Fundet indeholdt elementer som man aldrig har set før på dansk grund og særligt spændende var det, at der var bevaret ganske meget læder fra bronzealderen, bevaret af de giftige bronzesalte, hvilket giver fantastiske muligheder for at se afstanden mellem og monteringen af de forskellige dele af det hesteseletøj som fundet indeholdt. 

Sidste holdt styr på fundene på trods af krykkerne

Herefter var der yderligere et par timer til udveksling af pralerier, mingling, smagsprøver af tørret vildsvinekød mv.

Vor frygtindgydende høvding

Aftenen sluttede som vanligt med uddeling af præmier for de flotteste fund, samt hyldest af alle de mange ildsjæle, som har fået det store arrangement stablet på benene. 

Per Kyndi er vist glad for sin præmie – for sit flotte emaljefibel/beslag

Der var som vanligt flotte præmier sponseret af bla. Detektorshop og Peter Werner. Og uddelingen blev kyndigt styret af Morten, som altid er i sit es ved den slags lejligheder. 

Deres udsendte fik en smuk vandrepokal med hjem, Fruen blev SÅ glad 🙂

Efter aftensmaden var Deres udsendte ved at besvime af træthed, måske skulle jeg ikke have taget den sidste portion aftensmad – eller den sidste tallerken med æblekage – eller de sidste par fadøl. 

Yderligere to af Guds smukke lam

Nå, men efter en kop kaffe og et par dybe indåndinger kom jeg lidt ovenpå igen og fik da heldigvis hilst på en masse gode detektorfolk, nye og gamle, lette og tunge, grimme og smukke. Og blev sågar præmieret med en flot vandrepokal, i form af en udstoppet detektor, monteret på en flot plade.

Lars Bang i topform

Det er utroligt så godt man sover efter en dag på marken og et solidt aftensmåltid.

7. oktober, dag 3: En blød landing

På trediedagen var vi mange der valgte at besøge de marker ved Nr. Ring, som havde vist sig så gavmilde den foregående eftermiddag. 

Der søges på nysået mark

Det gik dog ikke så vildt for sig søndag, selv om der blev gjort enkelte fine fund i det smukke efterårsvejr. 

Louise fik smuk gevinst med denne penny longcross, slået i London

Louise gjorde et virkeligt dejligt fund i form af en velbevaret Long Cross – en af de fundtyper, vi havde fantaseret om den foregående dag. 

…og Brian Kristensen fra Glud sluttede værdigt af med en lille torshammer i bly….

Dagens afsluttende fund ved Nr. Ring var en nydelig lille torshammer, fundet af den allestedsnærværende Brian Kristensen. 

Arrangementet

Det er altså virkelig et stort arrangement, når over 100 mennesker skal samles, tilbydes overnatning, bespises 2 aftener, have madpakker bragt ud på 4 forskellige lokationer, have kaffe og kage, tildeles marker, have præmier, parkeringspladser, øl osv. osv. osv. 

For slet ikke at tale om det store arbejde med at fotografere og registrere fund, som blev håndteret forbilledligt af Sidste og Co. med hjælp fra altid veludstyrede Erik Olsen. 

Stor tak til de mange frivillige i Midtdetekts bestyrelse, Fjordklyngen, det lokale museum, lodsejere, forpagtere og alle dem vi andre går og overser, men som alle har bidraget med stort og småt. Det er virkelig værdsat!

Lærestreger

Når vi har så store arealer til rådighed kan vi nemt blive spredt for alle vinde. Det var i den forbindelse min erfaring, at det ikke nytter noget at man ene mand drager ud på en mark på lykke og fromme. Det virker bedre, at slå sig sammen med mindst en håndfuld andre, således at man har en reel chance for at opdage om der er fund at gøre på en mark.  Det er også meget sjovere at gå sammen med andre.

Man kan nemlig nemt kan gå i mange timer alene på en god mark, før man finder noget. Også selv om det er en “god mark”. 

Mine fund

Mønter:

Det blev ikke til voldsomt mange mønter for mit vedkommende, men til gengæld var der jo et spændende eksemplar imellem. 

  1. 1 Mark 1563, Frederik II, “sølv” – mønten er dog falsk
  2. 1 rigsbankskilling 1813, Frederik VI, kobber
  3. 2 skilling 1815, Frederik VI, kobber
  4. 1 øre 1894, Christian IX, bronze
  5. 25 øre 1934, Christian X, bronze
  6. 10 øre 1944, Christian X, zink
  7. 25 øre 1949, Frederik IX, kobbernikkel
  8. 1 krone 1962, Frederik IX, kobbernikkel
Øvrige fund:

Det blev fundmæssigt et af mine bedste træf nogensinde. Ud over den fine dragtnål fra bronzealderen blev til til yderligere 3 mere eller mindre intakte fibulaer samt et formodet fragment af en fibula, en blyterning mv. Her er den fulde liste:

  • Bronzenål, såkaldt ”vortehovednål”, bronzealder
  • Blyterning str. XL, vikingetid/middelalder
  • Gudslam, tidlig middelalder
  • Remendebeslag, middelalder
  • Fibelfragment, jernalder
  • Nål med ornamentering og firkantet hoved, middelalder
  • Fuglefibula, vikingetid/middelalder
  • Næbfibula, jernalder

Klik her for at se flere fotos fra turen