Menu Luk

Bifrost 2012

Så var man igen med på det årlige detektortræf med deltagelse af Tellus, Harja og Norges Metalsøkerforening. Det var 3. år jeg havde den ære (af 3 mulige) og det var som sædvanligt en stor, positiv oplevelse.

Denne gang stod slaget ved Slagelse, hvor Peter Steen i samarbejde med Næstved Museum havde skaffet os adgang til flere spændende arealer nær Karrebæksminde. Vi var hele 60 detektorfolk, fra alle dele af detektorverdenen, spændende fra nybegyndere til detektorlegender og så et par stykker midt imellem. Der var mange gengangere fra de sidste 2 år, Bifrost er virkelig et arrangement folk kommer tilbage til.

Vi boede i 3Fs dejlige lokaler i Karrebæksminde, hvor vi alle 3 dage blev beværtet meget fornemt. Flot morgenmad, flot frokost, flot sponsorat.

Bifrost 2012

Allerede ved ankomsten blev det mere end antydet, at der er meget metal at finde i Karrebæksmindeområdet
Fredag d. 31/8

Fredag formiddag blev som sædvanligt ædt op af bureaukrati af forskellig slags, men lige over middag satte vores mægtige, tungt lastede karavane afsted fra Karrebæksminde med kurs mod Ladby, som ligger lige ved et knæk på Susåen. Et billedsmukt område, hvor der forhåbentlig ville dukke spor op af en ladeplads (læs: Lad-by!).

Jeg fik igen i år æren af at være lede af et lille, udsøgt team på 5 mand, hvilket udløste en lang række spørgsmål fra detektorfolk der havde den opfattelse at så måtte jeg vide alt om fundidentifikation. Lidt smigrende, men også et pænt stykke fra sandheden.

Fredag var en kort dag på marken, men bestemt ikke uden resultater. Bla. meget andet afgav mulden hele 3 bøjlefibler, et seglstampe, et flot pilgrimstegn fra Spanien i form af en musling og et par meget fine middelalder sølvmønter.

Ved den efterfølgende aftensmad kom jeg til at sætte mig ved “nordmændenes bord”. Det viste sig at der var hele 10 nordmænd til stede, så jeg blev helt omringet og fik mig en virkelig god snak med Trygve som er bestyrelsesmedlem i Norges Metalsøgerforening og som er en mand, der ved, hvad han taler om. Jeg lærte lidt om møntvægtlodder og sågar den danske kongerække. Og hørte lidt om en 7-dages tur til England, som en del af nordmændende havde været på, tidligere på året, hvor der blev søgt fra morgen til aften i samfulde 7 dage. Det er jo virkelig noget der giver erfaring med sit udstyr. Og en øm skulder.

Bifrost 2012

På sporet af fortiden

 

I England må man beholde de ting man finder, blot bliver de eftersendt, efter at det lokale museum har gennemset sagerne. Hvis museet ønsker at beholde nogle effekter skal de købe det til markedspris. Bortset fra det, mangler museerne i England angiveligt ikke noget, der er så mange fund derovre, at de allerede “har det hele”.

Fik desuden en god snak senere på aftenen med nogle af de utroligt mange fynboer i branchen. Dem er der mange røverhistorier i, og fynboer hører generelt ikke til de mest kedelige detektorfolk på planeten. De går også altid rundt og smiler, men det er nok fordi der er så meget at finde på Fyn, at man virkelig skal gøre sig umage, for ikke at finde danefæ.

Bifrost 2012

En fynbo (Claus) på udebane med Susåen i baggrunden

 

Lørdag d. 1/9

Efter en lidt for kort nats søvn drog karavanen igen mod Ladby, hvor der atter blev gjort flotte fund. Endnu en flot bøjlefibel udløste glade jubelskrig efter få minutter og en helt nysået rapsmark var guf for alle vi sultne detektorfolk. Marken lå lige ved siden af stedet for gårsdagens fibelfund og den var helt sikkert jomfruelig detektorjord. Jeg oplevede i hvert fald flere tilfælde af, at detektoren gav op til 3 flotte bip på samme sving. I alle tilfælde var det ikke den ønskede sølvskat, men dog øvelsespatroner af fineste kvalitet. Hjemmeværnet har virkelig haft nogle vidunderlige timer, ja måske hele nætter, på disse kanter.

Bifrost 2012

Advarsel, perfekt detektortærræn forude!

 

Koncentreret indsats ved “Hjemmeværnsminde Mark”

Midt på formiddagen skiftede vi jagtmarker, og på den nye mark havde jeg den fantastiske fornøjelse at ramme en vaskeægte, grøn, vellagret fuglefibel. Oven i købet en lidt speciel en af slagsen. Sådan en har jeg aldrig fundet før. Den eneste fibel jeg tidligere har fundet var en bøjlefibel og den ligger 1½ år tilbage. Så det var en velkommen overraskelse. Den blev omgående konfiskeret af Michael fra Harja, som havde behov for fotoegnet materiale til 2 journalister fra 3Fs interne blad.

Bifrost 2012

Fuglen fra Ladby

 

Over middag gik turen til Bistrup, hvor detektorfolket med fornyet energi kastede sig ud på de vidtstrakte marker. Håbet var at finde et runebrev med indskriften “Jeg, dronning Margrethe Sprænghest lod dette brev skrive til minde om slaget ved Bistrup i 1259”. Men mindre ville naturligvis kunne gøre det.

Dagen gav en del mønter, bla. løb Andrew ind i en Christian IV rytterskilling og jeg fandt da også selv en 12-skilling 1813, en D-Mark fra 1959 og 4 andre mønter. Det var ikke alle marker der var lige givende, men der blev naturligvis også her gjort spektakulære fund, heriblandt ikke mindst en stor, flot, velbevaret pål fra bronzealderen.

Bifrost 2012

Turens flotteste fund, en pål fra bronzealderen

 

Lørdag aften betyder gallamiddag.  Her havde 3F ennu engang kræset for os, vi har på ingen måde lidt kaloriemæssig nød på denne tur. Herefter var der præmier til de bedste fund. I dag fik bronzepålen naturligvis førstepladsen, men der blev også plads på sejrsskamlen til min lille fuglefibel. Det indbragte et eksemplar af Siigs Møntkatalog for Norden i 2012-udgaven med farvefotos og vægtangivelse, plus en fin hue fra Dansk Metal mv. Slet ikke dårligt.

Bifrost 2012

Allan “Furskov” (Faurskov)  får overrakt sin præmie af “Jørgen” (Søren)

 

Bifrost 2012

Der blev kræset om os, hos 3F
Der var en fantastisk god stemning denne aften og jeg tror vi var oppe i et helt særligt højt gear hvad angår udveksling af røverhistorier om fantastiske fund gennem tiderne. Vores nye formand Søren Torbensen var alt, alt for træt til, for anden aften i træk, at lægge lokaler til det efterfølgende after party, så stafetten gik videre til Peter Steen – som bla. boede på værelse med mig….

Bifrost 2012

Peter Steen og Michael

Aftenen sluttede for mit vedkommende med et længere foredrag om borgerkrigsmønter v. Rene Klee, som strakte sig et pænt stykke på den anden side af midnat. Jeg kan kun sige, at hvis du har borgerkrigsmønt du ønsker at få identificeret, så kontakt Rene Klee. Borgerkrigsmønternes Ven Nummer Et. Nu også på Facebook!

 

Søndag d. 2/9

Dronningen var i dag i Nr. Vissing. Jeg var til gengæld i Bistrup, hvor sidstedagens jagt på spændende metalgenstande gik ind med fornyet kraft på slaget 9.00.

Den første mark vi kastede os over var gigantisk. Der blev hurtigt fundet en rytterskilling og lidt senere dukkede der et område med bronzeslagger op, et godt stykke ude på marken. Området blev gennemsøgt minutiøst, men uden at finde bemærkelsesværdige bronzealderfund. Erik Dam kunne fremvise en borgerkrigsmønt, men ellers var det lidt tyndt med fund.

Bifrost 2012

Dansk-norsk koncentration

 

En af de første der forlod Bistrup var vor mand fra Læse, John, som med et meget højt omdrejningstal “susede” hjemad i 4. gear, pga. en defekt på køretøjet. Ikke at man har brug for flere gear på Læsø, 3 kunne vel i virkeligheden gøre det, men der er trods alt et stykke vej til færgen oppe i Frederikshavn, når man befinder sig på Sydsjælland.

Bifrost 2012

Vist nok John fra Læsø (genkendt på spaden…)

 

Det øvrige felt sluttede af på en fin lille nysået mark, hvor det pludselig væltede op med fund fra romersk jernalder til i dag. Der blev fundet forlovelsesring, ornamenteret tenvægt, borgerkrigsmønter, fibel og meget mere.

Bifrost 2012

“Min” tenvægt

Og cirka 2.000 patroner af forskellig størrelse. Nicolaj (ham med undervandsdetektoren) fandt da også lige en romersk mønt. Han har slet ikke været til at styre på den her tur. Fandt aldrig ud af, hvordan Nicolaj bar sig ad med at lade detektoren op, efter at have glemt opladeren derhjemme, men måske var det derfor han hele tiden lånte detektorer af andre, med stor succes. Husker i øvrigt kun alt for godt opladeren til undervandsdetektoren fra sidste års Bifrost, idet jeg boede på værelse med Nikolaj dengang – det var den der hylede som en ambulance i udrykning, når detektoren var færdigopladet, gerne et godt stykke ud på natten 🙂

Bifrost 2012

Nikolaj og undervandsdetektoren, samt den neonrøde dil… øh, pinpointer!

 

I alt 400 fund blev beholdt af museet, hvoraf ca. 30% vurderes at være danefæ, altså noget der ligner 120 x danefæ, svarende til 2 stk. pr. mand. Det er da for vildt!

Bifrost 2012

De 5 Beskidte Dusin

Konklusionen fra min side er, at det igen i år var et flot arrangement. Der var mange nye folk i arrangementskomiteen og det slap de fint fra. Vejret var også flot for 3. år i træk. Det var i øvrigt første gang at der ikke blev fundet guld på Bifrost, men sådan kan det jo gå for selv de bedste.

Bifrost 2012

Formanden, Søren Torbensen, tilfreds med dagens dont

Tak!

Klik her for at se flere fotos fra Bifrost 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Pingback:Allan Faurskovs detektorside » Bifrost 2012

Der er lukket for kommentarer.