Samsø 2020

Endnu et træf under bæltet, denne gang på Samsø. Livet er skønt!

Team Samsø 2020

4. september, dag 1: Fuld fart frem

Dag 1, alle er utålmodige. Da starten gik ved Ørby Kirke, var det som at sætte køer på græs efter en lang, kold vinter og ganske snart begyndte fundene at tikke ind. Teddy formåede næsten straks at få signal på en 2-krone i sølv, årgang 1874. Noget af en start!

Teddy finder en 2-krone i sølv

Sønnejyske Karin fandt senere et spændende stykke metal, som godt kunne ligne afskårne fingre fra Pompeji, men andre gode detektorfolk mente at det lige så godt kunne være en hjalte fra et gammelt sværd. Svært at sige, som man siger.

Karins hjalte

Selv havde jeg et vist held med at finde en stime middelalder-genstande, herunder en borgerkrigsmønt, en malmgrydefod, et stykke af en malmgryderand og en endeplade fra en kniv.

Karin kan godt være lidt ivrig, nogen gange
Kenny finder en 30-skilling

Senere rykkede vi videre til Pillemark, hvor vi indledningsvis besteg en større, nysået bakke og derefter afsøgte en gigantisk mark på nedstigningen bag bakken. Det viste sig, at de fleste fund lå på opstigningen til bakken, hvor bagmarken bag var mere nærig med fundene.

Er det mon snart Arnes tur?

Dog var der et stort vandhul midt på marken og her fandt jeg mit fineste fredags-fund i form af broderparten af et smukt flintesegl.

Flinteseglet

Og Carina fandt såmænd en nyere guldring med inskription – 3 bogstaver. Spørgsmålet er om ejeren kan opspores!

“Noter fundet eller efterlad det på marken” – her udført i praksis

5. september, dag 2: Tre på stribe

Lørdagen var på mange måder mere tricky. Jeg vil gerne starte med at sværge, at jeg ikke drak specielt meget fredag aften, men alligevel var jeg fuldstændig ude af spillet lørdag formiddag. Tung hovedpine og tendens til kvalme holdt mig i sengen. Tanker om Corona spøgte.

Claus fremviser “Dyret”

Heldigvis skaffede Carina mig en migrænepille og smurte sågar en madpakke til mig, så jeg sidst på eftermiddagen var i stand til at rykke ud i kulturhistoriens tjeneste. Frisk som en nyslået sølv-tokrone.

Christian A. finder en patron

Resten af holdet havde i mellemtiden afsøgt foden af ”Dyret”, en stor bakke, ganske tæt ved Onsbjerg. Desværre uden at finde andet end nyere mønter, patroner og kapsler. Stedet har åbenbart været lidt af en turist-attraktion gennem mange år, og der er ganske spist mange madpakker på stedet, hvilket de mange affaldssignaler tydeligt viste.

Der var mange patroner på “Dyret”

Jeg havde planlagt en rolig start efter mit ”migræneanfald”, men i stedet kunne jeg starte med at bestige ”Dyret”, hvilket langt fra var en rolig start. Straks efter opstigningen fik vi ovenikøbet besøg af en heftig byge, så velkommen til ”Dyret”!

….og en nøgle…
“Winther is coming”

Herefter gik turen til den nordligste ende af øen, hvor vi forsøgte at finde en forsvunden landsby på en bakke dækket af løg. Aromaen var interessant, men fund var der ikke mange af.

Lonnie på lækker løgmark
Jan-Ewald gi´r den gas
Dorthe inspicerer en bunke sten fra marken

Efter et par regnbyger tog vi konsekvensen og rykkede sydpå til Toftebjerg, hvor vi med stor mangel på succes afsøgte 2 marker, tæt ved en tidligere afsøgt mark, hvor der for år tilbage blev fundet mange fine ting og sager fra vikingetiden. Desværre havde vikingerne i sin tid åbenbart valgt at tilbringe hovedparten af deres tid på den oprindelige mark, uden at krydse over på de i dag afsøgte marker.  Ak ja.

Dog var Pia, vor nygifte ungmø, som altid på pletten og hun fandt et smukt, ornamenteret middelalder ringspænde.

Pias ringspænde

Vi sluttede af på en anden mark i området, hvor vi heller ikke fandt alverden. Bidraget til kulturhistorien blev derfor i dag, at krydse 3 lokationer af, som relativt fundtomme, med systematisk afsøgning, sporlog og alle piber og trommer i spil. Og det har jo bestemt også værdi! Gab….

Grillteamet bestod af Claus og Johnny
Nogen skulle teste mit kamera – hej med jer
Den lokale helt, Nicolai

6. september, dag 3: Fiblen

Ja, det er sjældent at man taler om fibler i ental på et tre-dages træf på vikingeøen Samsø, men det var ikke desto mindre tilfældet på dette års træf. I dag søgte vi igen på marker, i hvis nærhed der tidligere er gjort interessante vikingefund. Men heller ikke i dag blev det til alvorlige mængder af metallækkerier.

Claus fremviser sit klokkeværk

Heldigvis fandt vor lokale helt Nicolai en kuglefibel, så lidt var der da at komme efter. Der blev desuden fundet flere terninger, heraf 2 til Carina og det er da også interessant.

Nicolais kuglefibel

Arrangementet

Turen til Samsø var igen et super afslappet arrangement, hvor alle bidrog til at få det hele til at glide. Dog, som altid, med arrangementskomiteen som de klart største trækheste.

Der var lovende marker, god mad (ringriderpølser fra Sønderjylland, namme-nam), glade detektorfolk, en rar arkæolog og fine præmier. Dog blev en pæn del af præmierne vist gemt til en anden god gang med flere fund.

Regnen kom og gik

Lærestreger

Sørg for at få din nattesøvn og for at drikke rigeligt med vand på sådan en solrig septemberdag. Ellers risikerer du at vågne op med en solid bandit af en hovedpine. Ak ja.

Og hav en regntæt poncho eller lignende på dig, når du bevæger dig ud på markerne. Mere end en gang blev vi overrasket af heftige byger, der pludselig væltede frem i horisonten og som totalt kunne gennembløde en stakkels detektormand på utroligt få sekunder.

Team Samsø 2020

Mine fund

På førstedagen havde jeg hele 7 fundposer til aflevering, så det var ikke dårligt. Sikke en dag, sikke et flow. Jeg var sikker på at jeg skulle finde utrolige mængder af metal de næste par dage.

Til gengæld var der ingen afleveringer den efterfølgende dag, så det var som det plejer. Det går op og ned.

Mønter:
 1. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze
 2. 2 skilling, 1624-29, Christian IV, sølv
 3. 1/24 speciedaler, 1787, 1796 eller 1799, Christian VII, sølv
 4. 1 rigsbanskilling, 1818, Frederik VI, kobber
 5. 1 rigsbanskilling, 1818, Frederik VI, kobber (jeps, 2 stk.)
 6. 1 skilling, 1860, Frederik VII, bronze
 7. 2 øre, 1874, Christian IX, bronze
 8. 2 øre, 1874, Christian IX, bronze (jeps, 2 stk.)
 9. 2 øre, 1874, Christian IX, bronze (faktisk 3 stk.)
 10. 2 øre, 1889, Christian IX, bronze
 11. 25 øre, 1924, Christian X, kobbernikkel
 12. 5 øre, 1966, Frederik IX, bronze
Øvrige fund:
 • Malmgrydefod
 • Malmgryderand
 • Vægtlod, 25 qvint, 1910
 • Knivplade, middelalder
 • Blyplombe
 • Rem-ende, middelalder
 • Skraber, flint
 • Segl-fragment, flint

Klik her for at se flere fotos fra turen

Metaldetektor oplevelser og erfaringer