Menu Luk

Blykugler

Blykugler, projektiler, ammunition

Måske er det en tilfældighed. Måske har der bare været en hel masse jagt og krig, dér hvor jeg går mest med min detektor. Altså i området mellem Skanderborg, Hørning og Låsby, primært i den gamle Hørning Kommune, eller mere præcist i Veng og Mesing Sogne. Og deromkring.

Det er i hvert fald et faktum, at jeg jævnligt finder kugler af bly i forskellige former. Jeg har desværre ikke brugt så meget tid på at studere de forskellige varianter, men det kan jeg jo så glæde mig til.

Ammunition

Disse 3 er ikke runde. Det er de fleste ellers. Og de er store og tunge. Det har gjort av at blive ramt af sådan en fætter.

Forskellige typer af skyts

De blykugler (eller hvad man kalder dem, for de er ikke alle runde) jeg har afbilledet i denne artikel er forskellige, men mange af dem minder meget om hinanden. Jeg ved ikke, hvor gamle de er, men jeg forestiller mig at de fleste af dem er fra før 1900, idet de er temmelig store. Jeg har også fundet et par moderne, små kugler, som jeg har fotograferet sammen med de heftige kugler fra fortiden. Så man kan da konstatere, at miljøet trods alt er skånet for en hel del bly, efter at man fik de moderne patroner.

Ammunition

Herover kan du se størrelsesforholdet imellem de gamle, runde blykugler og kugler fra en moderne patron

Nemme at finde med detektor

Det er ikke nogen kunst at finde en kugle af bly med en detektor. Især ikke når de har en diameter på 1-2 cm, som mange af de kugler jeg har fundet. De giver et virkelig fint signal. Mange af kuglerne er af massivt bly og de holder dermed i mange år i jorden. Bevares, de bliver hvide i overfladen, som bly gør når det ligger længe i jorden, men jeg vil gætte på at de sagtens kan ligge over 1000 år i jorden, før de går til. Så gamle er de dog ikke, krudtet skulle jo lige opfindes. Men når en tenvægt af bly uden problemer kan holde til 700 år i jorden, så kan en blykugle med den dobbelte masse jo holde virkeligt længe.

Ammunition

Mere giftigt bly, der er blevet fjernet fra naturen

Forskellige former

Imens jeg venter på at få tid til at tage mig sammen til at få læste noget om de mange spændende former for blykugler, så kan jeg konstatere, at der er flere typer der går igen:

  • Der er de helt runde kugler
  • Der er kugler der er runde, men med lille cylinderformet fod
  • Nogle er runde, med et lille hul i bunden
  • Nogle har form som en patron, altså cylinderformede, men med en spids snude
  • Nogle af disse har riller i den cylinderformede del – andre har blot en enkelt rille rundt om “kroppen”

Der skulle nok være basis for et lille studium ud i den slags.

Ammunition

Her kan du selv se: De har sørme en lille fod!

Gem dem

Hvis du finder nogle af disse blykugler, så skal du naturligvis sørge for at gemme dem. Det er min erfaring, at det er nogle af de fund, som (nogle af) dine venner gerne vil kigge på. Ikke mindst børnene synes at de er mægtigt interessante. Min søn gør i hvert fald 🙂