Menu Luk

Midgaardstræf 2019

Så blev det igen tid til det årlige Midgaards-træf, med deltagelse af godt 100 gæve midtjyder, heriblandt lidt blandet revl og krat fra diverse nærliggende klubber. Igen i år i Fjordklyngens trygge rammer, med base i Låstrup.

Sikke en flok!

13. september, dag 1: Tynd kop the

Fredag var blot en halv dag på markerne, men det plejer ikke at forhindre at vi gør gode fund. Forsøget blev da også gjort, men det var rent faktisk meget tyndt med fund så for en gangs skyld gik luften lidt ud af ballonen og der gik snak i den.

Et af dagens fineste fund

Der var ellers plads nok at boltre sig på, lige ned til havet, med udsigt til 3 kirker i horisonten, så der burde være fund at gøre.

Patron MED hylster!

Det blev dog samlet set ikke til meget mere end nogle få mønter, heriblandt en fin 12-skilling, samt nogle Remington-projektiler. Vi spoler derfor hurtigt videre.

Det mobile hvilehjem

14. september, dag 2: Lars Palmø-dag

I dag var vi mange flere detektorfolk, så vi blev fra dagens start af delt ud på 4 forskellige lokationer, som hver især bestod af mange marker og enorme arealer. Fordelingen skete ved lodtrækning, så det var så retfærdigt som det på nogen måde kunne blive.

Røndes sølvfugl

Nogle af lokationerne var afsøgt ved tidligere lejligheder, men med så gode fund at man sagtens kunne besøge markerne igen, og i flere tilfælde spæde til med lovende nabomarker.

Fundet fejres som det sig hør og bør

Selv endte jeg på Lokation 3, som bestod af en række tidligere afsøgte marker samt flere nye. Vi var nogle stykker, som havde særlig fidus til specielt én bestemt af de afsøgte marker, og ganske rigtigt fandt Michael Rønde straks en fin fuglefibel i sølv på den første mark. Hvorfor så ikke søge videre her?

Hvor bli´r alle fundene af? Ikke alle var lige heldige!

Desværre kom der ikke rigtigt flere gode fund, så sammen med Brian K. rykkede jeg videre til en af de nye marker på Lokation 3. Her fandt vi heller ikke rigtig noget, men hørte til gengæld fra en stærkt upålidelig kilde at der var fundet en vikingegrav med 25 dele, store mængder guld mv. på Lokation 5. Spændende!

Frants Fugls flotte flintesegl

Ved frokosttid besluttede vi derfor at besøge Lokation 5, især for at få et glimt og et par on-site fotos af de fine fund, men det viste sig at vi var fejlinformeret – fundene var gjort på Lokation 3, hvor vi netop kom fra, men på den tilbageværende mark, som vi ikke havde været forbi. Ni minutters transport down the drain! Ak ja 😊

Lang, lovende mark uden fund

Nå, men vi blev alligevel på Lokation 5 i nogle timer, desværre uden fund og rykkede derefter tilbage til Lokation 3, skattemarken, for at se hvad det hele gik ud på. Det viste sig at det nok ikke helt var så stor en skat som rygtet havde fortalt, men alligevel et ret spektakulært fund, først og fremmest gjort af Den Slemme Buskmand Lars Palmå, med hans 2 uger gamle White Lady søgehoved (9” højfrekvent fra XP).

Daniels D.´s borgerkrigsmønt

Det var ved at være sidst på dagen, men sammen med en flok andre nytilkomne storfinder-wanna-bees fik vi lov til at se nogle af de genstande som Palmå, Erik Olsen, Rasmus Nielsen og andre gæve folk havde gjort på stedet. Og vi nytilkomne fik da også lov at finde nogle smuler.

Lars Langs fingerring
Mettes fine fund, en del af et sværd

Rasmus Brønsgaard fandt et fragment af en pladefibel og Brian K. og Erik Olsen delte på smukkeste vis en overpløjet fuglefibel imellem sig. Sjovt nok blev den fundet imellem 1.000.000 fodspor, i 2 dele, med få sekunders mellemrum. Der var 9 meter imellem de 2 dele.

Brønsgaards pladefibelfragment
Rasmus Nielsens flotte fibelfragment
En køn flok detektorfolk, i gennemsnit
En glad finder og hans skillingsmønt
White Lady 1+2 i aktion (XP 9″ HF + Hanne)
En fibel samles
De glade findere, Brian og Erik
Maskesmykke, måske toppen af en nål
Assorterede fund, herunder Sidses flotte pladefibel

15. september, dag 3: Vi kigger på fugle

På dag 3 var der frit valg mellem hele 5 lokationer. Svært.

Dobbeltkonisk vægtlod + Allan

Jeg startede selv på Lokation 2 i et par timer, hvor det lykkedes at opspore en fin borgerkrigsmønt. Det var dog lidt småt med folk på lokationen, så det blev efterhånden kedeligt, og jeg rykkede videre til Lokation 4, hvor vi for et par år siden fandt en hulens masse mønter.

Fuglefibel + finder

Ved ankomsten fik jeg forevist en tung håndfuld fund gjort af Den Genopstandne Lars Palmå, som havde fortsat sin fine stime fra i går. Der var derudover fundet yderligere en fuglefibel, et dobbeltkonisk vægtlod en, vikingenøgle mv., og området var faktisk søgt ganske godt igennem, men jeg gav stedet en chance og gjorde et par fine fund.

Nogle af Lars Palmås fine søndagsfund

Først en skillingsmønt fra 1621, med et fint Christian IV-monogram. Sådan en er godt nok lille, på størrelse med en lillefingernegl og vejer ca. 0,5 gram, så det var nok derfor, den var blevet overset i det stærkt gennemsøgte område.

1 skilling 1621, Christian IV

Sidst på dagen var vinden på fuld skrue, men alligevel var det lidt svært at tage hjem. Det må være sådan kokainmisbrugere har det: ”Jeg skal bare lige have en enkelt bane mere….”

To nøglehuller fundet af Louise og Mette

Den sidste bane gav en flot regnepenning, så helt forgæves var det ikke. Til gengæld indfandt trætheden sig i markant grad, da jeg satte mig i bilen og vendte snuden hjemad.

Regnepenning

Måske jeg skulle have droppet den sidste bane.

Nej vel….

Lars Palmå og hans flotte nøgle

Arrangementet

En særlig fornøjelse ved dette træf var den udsøgte service, som blev leveret af Fjordklyngen. Der blev dagligt serveret morgenmad med hjemmebagte boller, skiveskåret ost, lun leverpostej, juice, kaffe og det hele. Til frokost blev vi beværtet med lækre madpakker, inkl. et stykke kage i hver pose. Aftensmaden var som altid udsøgt, med lækker portionsanrettet forret og flæskesteg lørdag aften. Der er næppe nogen, der har tabt sig alvorligt i disse dage.

Desuden var der mulighed for overnatning på den lokale skole, hjælp med opstilling og nedpakning af borde / stole, rengøring, etc. etc. Jeg tror sågar at der var holde-i-hånd-service, hvis man havde svært ved at falde i søvn. Virkeligt lækkert!

Nævnte jeg at Lars Lang igen i år stillede med kilovis af lækkert, tørret kød i 4 smagsvarianter? Nammenam!

Lærestreger

Selv om vi er mange på markerne, kan man nemt komme til at gå alene på de enorme marker. Her kan man lære af folkene fra Thy, som ved at man ikke finder nær så meget, når man går alene, som når man går i flok. Med mindre, naturligvis, at man er i en klasse for sig, som fx Lars Palmå, på en god dag.

Det gælder altså om at finde nogle gode folk at følges med, på en lovende lokation, helst før Lars Palmå finder den, og så er man på den gyldne gren!

Detektorfolk spredt over bakkekam
Mine fund

Det var lidt tyndt for mig i år. Faktisk meget tyndt. Men lidt blev det da til. Især på dag 3.  

Mønter:
  1. Borgerkrigsmønt, 1241-1377, bronze
  2. 1 skilling, 1621, Christian IV, sølv
  3. 2-øre, 1874-1906, Christian IX, bronze
  4. 1-øre, 1934, bronze, Christian X, bronze
  5. 5-øre, 1968, Frederik IX, bronze
Øvrige fund:
  • Regnepenning
  • 2 musketkugler

Klik her for at se flere fotos fra turen